Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

35. Міжнародні розрахунки: типи , види і форми

Міжнародні розрахунки — це система механізмів реалізації грошових вимог та зобов’язань, що виникають між різними суб’єктами у сфері міжнародних економічних відносин. На сучасному етапі міжнародні розрахунки є об’єктом державного регулювання, яке здійснюється за кількома напрямами. Держава впливає на систему розрахунків, оскільки нерідко сама бере в них участь; законодавчо регламентує, періодично вводячи певні валютні обмеження, створюючи органи валютного контролю тощо; впливає на розрахунки через систему міжнародних організацій.

Міжнародні розрахунки здійснюються переважно у безготівковій формі шляхом відповідних записів на банківських рахунках в уповноважених банках; вони безпосередньо пов’язані з обміном валют.

Існують такі типи міжнародних розрахунків:

1) Національною валютою: торговельні, кредитні і платіжні угоди між країнами; 2) Міжнародною колекти-вною валютою (СПЗ, євро): торговельні, кредитні і платіжні угоди в межах інтеграційних угруповань країн;

3) Клірингові розрахунки: міжнародні платіжні угоди клірингового типу - угода між урядами двох і більше країн при обов’язковому взаємному заліку міжнародних вимог і зобов’язань; 4) Золотом: використовується в міжнародних розрахунках опосередковано на ринку золота.

Види міжнародних розрахунків залежать від:

1. Специфіки суб’єкта: між конкретними контрагентами; між банками;між банком і контрагентом;між державою і банком; між державами.

2. Взаємодії суб’єктів: напряму; через посередників.

3. Від об’єкта: торгові операції; інвестиційні операції; некомерційні операції.

4. Умови розрахунків: готівкові; з наданням кредиту.

Форми міжнародних розрахунків (подані у напрямі спаду вигідності для експортера): 100-% аванс або авансові платежі (передоплата); акредитив; інкасо; банківський переказ; банківський вексель; банківський чек; відкритий банківський рахунок; консигнація; пластикові картки.

36. Валютно-фінансові та платіжні умови міжнародних операцій.

До вал-фін і платіжних умов зовнішньоекономічної угоди входять такі елементи: валюта ціни; валюта платежу; умови платежу; засоби платежу; форми розрахунків і банки, через які ці розрахунки будуть здійснюватися.

Вал-фін. умови, що включаються в контракт:

1. Ціна та загальна вартість договору .У цьому розділі контракту визначається ціна одиниці виміру товару та загальна вартість товарів або вартість виконаних робіт, наданих послуг) згідно з договором та валюта платежів.

2. Умови платежів. Цей розділ контракту визначає спосіб, порядок та строки фінансових розрахунків і гарантії виконання сторонами взаємних платіжних зобов’язань. Залежно від обраних сторонами умов платежу в тексті договору вказуються: умови банківського переказу до (авансовий платіж) та (або) після відвантаження товару чи умови документарного акредитиву, або інкасо (з гарантією); умови гарантії, якщо вона є або коли вона необхідна (вид гарантії — «на вимогу» та «умовна», умови та термін дії гарантії, можливість зміни умов контракту без зміни гарантій).

Валюта ціни (валюта угоди) — валюта, в якій фіксується вартість товару. Валюта платежу — це валюта, в якій здійснюється оплата товару. Нею може бути валюта кр-експортера, валюта кр-імпортера, валюта третьої країни.

Сторони встановлюють у контракті конкретні терміни платежу. Якщо вони не встановлені угодою, то визначаються торговельними звичаями міжн практики.

Способи платежу визначають співвідношення часу оплати за товар та його фактичної поставки. Основними способами платежу є:готівковий платіж;платіж авансом;платіж у кредит;кредит з опціоном, тобто правом вибору готівкового платежу.

Для страхування від валютних ризиків використовують валютні застереження — договірні умови, які включаються в зовнішньоекономічну угоду і можуть бути переглянуті у процесі виконання угоди.

Найпоширеніші умови міжнародних розрахунків:

• безпосередній (повний розрахунок — повна оплата товару до моменту чи в момент переходу товару або товаророзпорядних документів у розпорядження покупця;

• розрахунок у кредит (з відстроченням) — надання експортером імпортеру кредиту в комерційній формі.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС