Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

6. Валютна політика та її форми.

Вал політика – це сукупність заходів, що здійснюються у сфері міжн валютних та екон відносин відповідно до поточних та стратегічних цілей країни.

ВП держави здійснюється її урядом, нац. банком, а також центр фін органами. Вона повинна забезп збалансованість макро- та мікроекон цілей держави.

Поділ. на поточну та довгострокову (структурну).

Поточна вал політика – щоденне оперативне регулювання діяльності вал ринку для забезп нормального функц-ня вал системи (нац і міжнар), підтримання рівноваги ПБ.

Осн форми поточної вал політики:

1) Облікова (дисконтна) політика – здійснюється через зміну облікової ставки центр банку для впливу на вал курс. Підвищення % ставок сприяє припливу капіталів з ін країн, що підвищує курс валюти країни, поліпшує її плат баланс.

2) Девізна політика здійснюється через вал інтервенцію, посилення або послаблення вал обмежень, валютного субсидіювання й диверсифікації вал резервів.

Вал інтервенція (як головний засіб девізної політики) означає насамперед купівлю-продаж держ органами іноз валюти для впливу на курс нац валюти. Із зниженням курсу нац. валюти ЦБ продає на грош ринку значні суми іноз валюти, що зумовлює підвищ курсу нац валюти щодо іноз.

Довготермінова ВП передб довгостр заходи структурного характеру в поступовій зміні валютного механізму. Її найважл методами є: міждержавні переговори й угоди в межах МВФ, на регіональному рівні (напр в ЄС) та проведення валютних реформ.

Зміни у валютному механізмі – це зміни в порядку проведення міжн розрахунків, у використанні золота, резервних валют та міжн платіжних засобів в режимі валютних паритетів і курсів, структурі й функціях МВФ та інших організацій тощо.

Мета валютної політики в Україні – стабілізація національної валюти, встановлення реального валютного курсу, накопичення валютних засобів у руках держави.

7. Сутність глобалізації. Глобальні виклики світової економіки.

Глобалізація – зростаюча екон взаємозалежність країн світу в результаті збільшення к-сті і різноманітності міжн угод з торгівлі товарами і послугами, світових потоків капіталу, а також у наслідок прискореного поширення сус технологій.

Це також вища стадія інтернаціоналізації, що перетворює світове господарство на єдиний ринок товарів, послуг, капіталів та робочої сили.

Глобальні виклики світової економіки:

На Всесвітньому екон форумі в Давосі у 2012 р. були визначені наступні ризики глобального розвитку:

- хронічні бюджетні дисбаланси;

- екстремальні коливання цін на енергоресурси і продовольство;

- системні фінансові прорахунки;

- продовольча криза та криза водопостачання;

- зростання розривів у доходах;

- збільшення викидів парникових газів, нераціональне природокористування та проблема відходів;

- кібератаки;

- підтримання миру та демілітаризації;

- демографічні проблеми різних регіонів світу.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС