Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

25. Етапи еволюції світової валютної системи та їх характеристика.

Світова валютна система – сукупність способів, інструментів та органів (інститутів), за допомогою яких здійснюються грошові розрахунки в рамках світового господарства. СВС включає світові гроші, валютні курси, валютні ринки, міждержавні регіональні та наддержавні органи, що займаються регулюванням валютно-фінансових зв’язків та відносин.

Розвиток системи міжнародних валютних відносин можна умовно поділити на 4 етапи:

Паризька валютна система - (система золотомонетного стандарту). Стихійно сформувалася на поч.ХІХ ст., а офіц оформлена в 1867 р. в Парижі. Основні принципи:

а) використання золота як єдиного міжнародного резервно-платіжного засобу; б) фіксація золотого вмісту національних валют; в) встановлення обмінного курсу валют на основі золотого паритету; г) вільна міграція золота між країнами; д) коливання обмінних курсів у вузьких рамках золотих точок, які залежать від величини затрат на вивезення золота для обміну на іноземну валюту.

Генуезька валютна система (система золото-девізного стандарту) створена згідно рішення міжнародної конференції в Генуї в 1922р. Основні принципи: а) використання національних кредитних грошей (девізів) як міжнародних платіжно-резервних засобів (англ. фунт стер., фр. франк, дол. США); б) перехід до золото-девізного стандарту (золото-злиткового).

Бреттонвудська валютна система (золото-доларовий стандарт) оформлена в 1944 р. на спеціальній валютно-фінансовій конференції ООН, на якій були утворені МБРР і МВФ. Основні принципи: а) збереження ролі золота як загального еквівалента, платіжного засобу та розрахункової одиниці в міжнародному обігу; б) зв’язок валют з монетарним товаром здійснюється за системою „золото-долар-національні валюти”; в) система базується на фіксованих валютних курсах; г) фіксація ринк ціни на золото на рівні 35 USD за 1 трійську унцію (= 31,1 г); д) заборона вільної купівлі і продажу золота (крім ЦБ); е) встановлення кр-членами твердих паритетів власних валют стос USD (±1%) є) запровадження плавання валют типу А.

Ямайська валютна система (Кінгстонська вал система) створена на конференції країн-членів МВФ у 1976 р. у Кінгстоні. Основні принципи: а) проголошено повну демонетизацію золота; б) перетворити СПЗ на головний резервний актив і міжнародний засіб розрахунків і платежу. Утворилась нова система „СПЗ – національна валюта”; в) запровадження плаваючих валютних курсів національних одиниць типу В; г) валютна система розвивається за принципом поліцентризму: з одного боку, вона підпорядкована центральним регулятивним діям (відповідно до статусу МВФ), з іншого – має досить розвинену мережу автономних валютних угрупувань.

26. Паризька валютна система: період функціонування та структурні принципи.

Першою світовою валютною системою була Паризька вал система. Вона була юридично оформлена міжнародною угодою на конференції в Парижі в 1867 р., яка визнавала золото єдиною формою світових грошей.

Основою валютної системи виступав золотомонетний (золотий) стандарт. Відповідно до золотого вмісту валют установлювались і їхні золоті паритети (співвідношення грошових одиниць різних країн за їхнім золотим вмістом). Тобто за системою «золотого стандарту» всі нац. валюти мали фіксований золотий вміст. Золотомонетний стандарт ґрунтується на безпосередньому зв’язку із золотом.

За цією системою:

- Валюти вільно конвертувались у золото;

- Злитки золота мали можливість вільно обмінюватись на монети;

- Золото вільно експортувалося, імпортувалося та продавалося на міжн ринках, тобто ринки золота та валютні ринки були взаємозалежними;

- Усі країни підтримували жорстке співвідношення між своїми запасами золота і кількістю грошей в обігу.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС