Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

19. Основні складові світової валютної системи та їх характеристика.

Світова валютна системаце форма організації та регулювання валютних відносин, які закріплені в міжнародних угодах та обслуговують міжнародний рух товарів і факторів виробництва. Складові:

*міжнародна валютна ліквідність — це здатність певної країни забезпечити своєчасне погашення своїх міжнародних зобов’язань;

*резервні валюти (золото й національні валюти провідних розвинутих країн світу, євро та СПЗ), міжнародні розрахункові одиниці (євро та СПЗ);

*уніфікований режим валютних паритетів;

*регламентація режимів валютних курсів;

*світовий грошовий товар. Приймається кожною державою самостійно як еквівалент вивезеного з неї багатства та для обслуговування міжнародних економічних відносин;

*міждержавне регулювання валютних обмежень;

*уніфікація правил використання міжнародних кредитних засобів обігу;

*режим світових валютних ринків і ринків золота;

*міжнародні організації, які здійснюють міждержавне валютне регулювання (наприклад, МВФ).

Світова валютна система базується на різних формах світових грошей. Світовими називаються гроші, які обслуговують економічні, політичні та культурні міжнародні відносини.

20. Валюта та її класифікація. Конвертованість валюти. Види конвертованості валют.

Валюта в шир розумінні означає будь-який товар, який здатен виконувати грошову функцію засобу обміну на міжн ринку, а у вузькому — це наявність грошової маси, яка цир­кулює від одних рук до інших у формі грошових банкнот або монет.

Валюта буває:

за статусом валюти: — національна та іноземна валюти;

за сферою застосування: національна; міжнародна; регіональна: СПЗ (спеціальні права запозичення); євро.

за ступенем обігу на світовому валютному ринку: головна; другорядна; екзотична;

за режимом застосування: вільно конвертована валюта, яка широко використовується для здійснення платежів за міжнародними операціями та продається на головних валютних ринках світу; частково конвертована або вільно конвертована валюта, яка широко не використовується для здійснення платежів за міжнародними операціями та не продається на головних валютних ринках світу; неконвертована валюта — це така національна валюта, яка функціонує тільки в межах країни та не обмінюється на іноземні валюти.

відносно курсів інших валют: сильна (тверда) — це валюта, яка характеризується стабільним вал курсом, що відповідає основним макроекон закономірностям; слаба (м’яка);

за матеріально-речовою формою: готівкова; безготівкова;

відносно валютних запасів країни: резервна та ін.

Конвертованість валютице здатність резидентів та нерезидентів вільно, без обмежень здійснювати обмін нац валюти на іноземну та використовувати іноземну валюту в угодах з реальними і фінансовими активами.

Конвертованість за поточними операціями — це відсутність обмежень на платежі та трансфери за поточними міжн операціями, які пов’язані з торгівлею товарами та послугами, міждержавними переказами тощо.

Конвертованість за капітальними операціями — відсутність обмежень на платежі та трансферти за міжнародними операціями, які пов’язані з рухом капіталу (прямі й портф інвестиції, кредити та капітальні гранти).

Повна конвертованість — це відсутність будь-якого контролю та обмежень за пот і капітальними операціями.

Внутрішня конвертованість — право резидентів здійснювати операції в країні з активами, які деноміновані в іноземній валюті.

Зовнішня конвертованість — право резидентів здійсню-вати операції з іноземною валютою з нерезидентами.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС