Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

4. Міжн фінансове право. Система міжн договорів, яка регулює фін д-сть суб’єктів міжн фінансів.

Міжн фін право – сукупність норм та принципів, закріплених юридично, які регулюють міжн фін відносини.

Може підлягати регламентації міжн публічного та міжн приватного фінансового права.

Джерела міжн екон/фін права:

Статут ООН (1945), Статут міжн суду ООН (1945), Декларація принципів міжн права (1970), Хартія екон прав та обов’язків держав (1974), Декларація про новий екон порядок Генасамблеї ООН (1974) – принципи: 1) юрид рівності та недопустимості екон дискримінації держав, 2) свободи вибору форми орг.-ції форми зовн-екон зв’язків, 3) невід’ємного суверенітету держав над їх прир та ін. ресурсами, а також їх екон діяльністю.

Міжнародні спори – Статут ООН 1945 р., Конвенція про міжн комерційний арбітраж 1985 р. (регламент UNCITRAL для арбітражів ad hoc), врегулювання в рамках СОТ.

Інвестиції – Сеульська конвенція про створення БАГІ (1985), Вашингтонська конвенція про порядок вирішення інцест спорів між державами та іноз особами 1965 р. (створення Міжн центру з розв інцест спорів), Угода про пов’язані з торгівлею інвестиційні заходи угода ТРІМС 1984 р. (1 з угод СОТ).

ТНК: Кодекс іноземних інвестицій 1970 р., прийн латиноамер державами – учасниками Андського пакту; Регіональна декларація про міжн інвестиції та багатонац підприємства 1976 p. і як додаток – керівні принципи для багатонац підпр-в (норми цього док-та є добровільними); Принципи щодо контролю за обмеженням ділової практики монополій і корпорацій, схвалені у 1980 р. ГенАс ООН.

5. Міжнародна фінансова політика та її складові.

МФП – це сукупність заходів, спрямованих на мобілізацію фін ресурсів, їх розподіл та використання, які вживаються учасниками міжн фін відносин для викон-ня своїх функцій.

Головне завдання МФП – забезпечення відповідними фін ресурсами реалізацію тієї чи іншої міждержавної програми екон та соц. розвитку. Успішна ФП вимагає наявності в уряду програми сусп. розвитку з врахуванням інтересів усіх верств с-ва, конкретних істор, етичних та соц. умов.

Буває довгостр (структурна) та поточна.

Складові МФП:

1) Бюджетна політика (джерела і методи формування доходів, цілі і завдання щодо держбюджету),

2) Податкова (втілюється у відпов под. системі),

3) Інвестиційна (створення умов для залучення вітч та закорд інвестицій – заходи щодо зниження інфляції, ризиків для іноз інвесторів; зниження податків та полегшення митних умов), поділ на державну, галузеву, регіональну та на рівні окр. п-ва

4) Грошово-кредитна (забезп стійкості грош обігу, оптимізація обсягу і структури грош маси, емісія грошей, ефект використання кред ресурсів, регул-ня інфляції, досягнення стабільного вал курсу, керув д-стю фін ринку),

5) Цінова (регул-ня цін і тарифів на монопольні товари та послуги); 6) Митна (обмеж або розшир доступу на внутр. ринок, стримання або заохоч експорту); 7) Пол-ка у сфері міжн фінансів (керування вал-фін та кред. відносинами)

8) Соціальна; 9) Науково-технічна.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС