Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

39. Міжнародні платіжні системи та їх характеристика.

Платіжні системи, як засіб переміщення коштів між банками, мають вирішальне значення для ефективного функціонування світової фінансової системи. Тому однією з необхідних умов ефективного функціонування світової фінансової системи є стабільність міжнародних ПС.

1. Міжнародна електронна система SWIFT - одна з найвідоміших комп'ютерних мереж, які було створено з ініціативи фінансових організацій. Основними напрямками її діяльності є надання оперативного, надійного, ефективного, конфіденційного та захищеного від несанкціонованого доступу телекомунікаційного обслуговування для банків і проведення робіт із стандартизації форм і методів обміну фінансовою інформацією.

2. Міжнародна платіжна система TARGET. Для задоволення потреб грошової політики центральні банки країн Європейського союзу створили платіжну систему TARGET — транс'європейську телекомунікаційну автоматизовану систему переказів міжнародних розрахунків у режимі реального часу, яка 4 січня 1999 р. розпочала проведення операцій і з того часу значно сприяла запровадженню єдиної валютної політики, інтеграції європейських грошових ринків і ефективному виконанню валових розрахунків у межах єврозони. Систему розроблено для опрацьовування деномінованих у евро платежів для безперешкодного проходження їх через кордон — немовби вони є внутрішніми платежами.Основне призначення системи — об'єднання внутрішніх систем країн - членів системи у міжнародну платіжну систему для переказу великих сум.

3. Міжнародна платіжна система TOPAZ - система здійснення оплати і розрахунків, розроблена і впроваджена в 1998 р. спеціально для ринку України. Вона була запропонована НБУ за спільним із VISA International проектом для здійснення розрахунків в українських гривнях та стабілізації української економіки. Система TOPAZ була запроваджена спільно з широкомасштабною участю українських банків-членів системи VISA International.

4. Міжнародна платіжна система INTERNET - це загальносвітова комп'ютерна мережа платіжних систем і механізмів, яка використовується як телекомунікаційна комерційна інфраструктура в режимі on-line для купівлі товарів та надання послуг. Найбільш поширена в системі INTERNET електронна комерція з використанням номерів кредитних карток. Вартість трансакцій порівняно невисо-ка, але анонімність обмежена, що дає змогу ідентифікувати кожну покупку, втручатися у приватне життя споживачів.

5. Європейська міжнародна асоціація (ЄМА) - це асоціація міжнародного карткового бізнесу Eurocard, Mastercard і Maestro. Основне призначення ЄМЛ: об'єднання зусиль щодо розширення сфери використання І визнання продукту Europay; створення локального форуму для спілкування Й співробітництва між банками—членами Europay;відповідальність за зв'язки НБУ з місцевими органами влади. Головним напрямком д-сті асоціації стала проблема мінімізації ризиків міжн карткових розрахунків.

40. Платіжний баланс та взаємозв’язок рахунків. Ким вист країна до віднош до ін світу (кредитором чи дебітором), якщо вона має позит/від’ємне сальдо пб?

Платіжний баланс – це статистичний звіт, де у систематичному вигляді наводяться сумарні дані про зовнішньоекономічні операції цієї країни з іншими країнами світу за певний проміжок часу. З бухгалт погляду платіжний баланс завжди перебуває у рівновазі. Проте за підсумками його основних розділів може мати місце або активне сальдо, якщо надходження перевищують платежі, або пасивне сальдо, коли платежі перевищ надходж.

У ПБ використовується принцип подвійного запису, який полягає в тому, що кожна операція має дві сторони — дебет і кредит. Відповідно до цієї облікової системи загальна сума на дебеті повинна завжди бути рівною загальній сумі на кредиті.

Кредит (+) — усі грошові надходження до країни внаслідок здійснених операцій вважаються додатними і записуються у кредиті платіжного балансу (за кредитом записуються операції, унаслідок яких відбуваються грошові надходження до даної країни).

Дебіт (–) — платежі резидентів даної країни, яких вимагає проведення операцій, вважаються від’ємними і записуються у дебеті платіжного балансу (за дебетом записуються операції, наслідком яких є відплив грошей з рахунків резидентів даної країни).

Щодо реєстрації односторонніх операцій, наприклад списання боргів, дарів, надання безоплатних послуг, то другий запис з цих трансакцій робиться у спеціальній статті «Трансферти».

Будь-яка операція, що приводить до платежу, проведеного громадянами даної країни (чи урядом), є витратною статтею балансу (–); а та, що веде до отримання громадянами країни (чи урядом ) коштів, є прибутковою статтею балансу (+).

Прибуткові статті — це статті, які відображають джерела грошових коштів. Наприклад, експорт товарів і послуг; витрати іноземних туристів у даній країні; депозити нерезидентів у депозитних установах даної країни; продаж золота чи національної валюти нерезидентам.

Витратні статті — це статті, які відображають використання грошових коштів. Наприклад, імпорт товарів та послуг; витрати на туризм громадян даної країни за кордоном; депозити резидентів даної країни в іноземних депозитних установах; придбання золота за кордоном та іноземної валюти.

Якщо країна має позитивне сальдо плат. балансу, то вона є кредитором, якщо негативне - дебітором

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС