Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.rtf
Скачиваний:
171
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.48 Mб
Скачать

71. Поняття про вірші –«Пейзаж душі»

Вірш-пейзаж — умовна назва ліричного жанру, в якому йдеться про художні переживання природи, олюдненої та одухотвореної.

У різні культурно-історичні епохи вірш-пейзаж посідав не однакове місце в поезії. Був майже відсутній у добу класицизму, натомість набув особливого поширення в період романтизму.

72. Поняття про символ

Слово "символ" походить від грецького слова symbolon, що означає "умовний мову". У Древній Греції так називали половини розрізаний навпіл палички, які допомагали їх власникам дізнатися один одного, де б вони не знаходилися.

Символ - предмет або слово, умовно виражає суть якого-або явища.

Символ укладає в собі переносне значення, цим він близький метафори. Однак ця близькість відносна. Метафора - більш пряме уподібнення одного предмета або явища іншого. Символ значно складніше за своєю структурою і змістом. Сенс символу неоднозначний і його важко, частіше неможливо розкрити до кінця. Символ укладає в собі якусь таємницю, натяк, що дозволяє лише здогадуватися про те, що мається на увазі, про що хотів сказати поет. Ілюмінація символу можливо не стільки розум, скільки інтуїцією і почуттям. Створювані письменниками-символістами образи мають свої особливості, у них двуплановое будова. На першому плані - певне явище і реальні деталі, на другому (прихований) плані - внутрішній світ ліричного героя, його бачення, спогади, викликані його уявою картини. Явний, наочний план і потаємного, глибинний сенс співіснують в символистском образі символистам особливо дороги духовні сфери. До проникнення в них вони прагнуть.

У приклад можна привести вірш Шарля Бодлера "Лебідь". Розпач белокрылого лебедя, опинився серед брудних будівель паризької околиці, поет порівнює зі своїми почуттями. Разом з тим доля лебедя стає приводом для роздумів про долю знедолених мешканців бідних кварталів міста. Лебідь - символ скорботи м горя, пережитих поетом і народом.

73. Поняття про роман-трагедію

Трагедія - один з основних видів драми, протилежний комедії. Трагедією називають такі драматичні твори, в яких зображують винятково гострі життєві конфлікти. Трагедія викликає в серцях глядачів сильний душевний підйом (катарсис), складне почуття співпереживання до того, що відбувається на сцені, де переплітаються страх за героя, співчуття до нього і сприйняття трагічного видовища як чого-то піднесеного.

74. Поняття про естетизм

Естетичне рух, або естетизм (англ. Aestheticism, Aesthetic movement) - це європейський рух в літературі та образотворчому і декоративному мистецтві, а також інтерьерном дизайні в XIX столітті, яка підкреслювала переважання естетичних цінностей над етичними і над соціальними проблемами. По суті, естетизм висловлює тенденції Європейського декадансу, тому він розглядається як відгалуження цього явища в Англії. Коріння естетизму йдуть у романтизм, сам же він став реакцією на вікторіанську епоху, тим самим передбачаючи модернізм. Поширений був у другій половині XIX століття, приблизно в 1868-1901 роках, і прийнято вважати, що його згасання пов'язане з судовим процесом Оскара Уайльда (1895).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]