Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.rtf
Скачиваний:
171
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.48 Mб
Скачать

57. Протиставлення ідеалу й дійсності в поезіях «Квіти зла Шарля Бодлера.

Французький поет, Літературний критик, перекладач. Саме він вперше використав термін «модернізм» в одній зі своїх критичних статей. «Квіти зла» - головний збірник віршів Бодлера, який створювався протягом життя (як, наприклад, «Кобзар» Т. Шевченка або «Людська комедія» О. Бальзака), вона вийшла друком у 1857 році і містила 100 віршів, перевидання 1861 мало 126 віршів. У книзі висвітлено художні погляди Бодлера: конфлікт між мрією і дійсністю, пошуки прекрасного у світі, прагнення до досконалості. Висловлюючись словами російського поета О. Блоку, «Перебуваючи в пеклі, він марив білосніжними вершинами». Бодлер поєднав у своїй творчості епоху минулого і прийдешнього - тут знайдемо елементи романтизму, неокласицизму, декадансу, символізму, авангардизму. Бодлер різний, саме тому його послідовниками стали поети різних напрямків: П. Верлен, А. Рембо, В. Брюсов, Т. Еліот.

Французького поета Шарля Бодлера можна вважати романтиком життя. Тодішня Франція здавалася йому нудним порожнім царством буржуа. Це поняття означало для поета не класову, а духовну категорію. Бодлер прагне змінити світ. Збірка поезій «Квіти зла» - це духовні пошуки сучасної людини. Світ виникає в образі моря. Зображуючи дійсність як "море засмічених вулиць міських», поет серцем ллється до іншого моря - «де сяйва багато». Не приймаючи прозаичности буденного життя, він прагне повернути той загублений рай (ідеальний світ), в якому творець жив у дитинстві:

• Мій рай зелений, любов дитяча

• Квіти і поцілунки, забави й пісні,

• І скрипка, яка в тужить і плаче ...

А може, рай-ідеал - Десь у далеких екзотичних країнах. А от як у

вірші «Подорож» Бодлер зображує дійсність. Це і тиран, і народ, «закоханий у панівний батіг», кілька релігій, «що підіймаються до небам і всі простягнені ниць», «все наркозне зілля», «що миру" нашого докладний інвентар ». І поет робить висновок:

• Цей світ, затиснутий у тоскний берега,

• Представляє образ наш - сьогодні, завтра, завжди.

• Оазиси жахів серед пустель нудьги.

Вірш «Подорож» - Це своєрідне духовне подорож людства до безодні, від якої не може врятувати «жменька мудреців.

Але, «блукаючи духом по місцях суворим», поет зустрічає пораненого лебедя ("Лебідь"), що втік з клітки. Це величний «вигнанець-страдник», який мріє «про чисту гладі ставків». Це сам поет, який прагне до ідеалу. У вірші «Альбатрос» він виникає в образі повітряного мандрівника - альбатроса. «Юрба несамовита» - це реальність, і велетенський птах-поет може жити тільки «серед хмар».

Отже, У своїх віршах Бодлер протиставляє дійсність ідеалу, визнає велику місію поета - врятувати світ своїм стражданням і величчю душі. Але неможливість досягти ідеалу на землі викликає у поета розчарування, і він впадає у відчай. Звідси також розуміння призначення поезії як засобу вирощування квітів (тобто Прекрасного) зі зла, а також його чорна меланхолія і тотальний нігілізм. Поет не тільки не звертався до Бога за допомогою - він демонстративно нехтує ним і схиляється перед Сатаною. Разом з тим деякі риси стилю Бодлера суперечать романтизмові: ретельно зважена композиція і бездоганна форма поезії. Не сприймає поет і романтичного розуміння природи як джерела оновлення почуттів або засобу захисту від цивілізації. Природа виникає у Бодлера ворогом людини. Він шукає натхнення в «інший природі» - штучної: у творах мистецтва і людської праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]