Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори філософія до кандидат. КНУ Шевченко.doc
Скачиваний:
210
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

36.Поняття системності та комплексності досліджень

Системність та комплексність дослідження пов’язана з проблемою формування наукової теорії. Осн. принципи: пр. взоємозвязку теорії і практики(варифікації); пр. логічності(побудовано на методології) використовує систему аналітичних і синтетичних суджень, що вкладаються в «правила міркування»;пр. системності передбачає об’єкта і суб’єкта. Комплексність досл. передбачає єдність інтуїтивного і дискурсивного, емпіричного і теоретичного(необхідність вкорінення наук. дослідження в наук. досвід), загально-методологічних і конкретно-методолог. підходів.

Побудова концепції, конструювання нових практик, пояснення в межах теорій.

Системність – жорстка характеристика дослідження, яка складається х структурних і організованих елементів. Характеристика комплексності дослдідження теоретичний потенціал не тільки своєї галузі знання, а й з сусідніх галузей можна використовувати. Синергетика, соціобіологія ітд. Системність має 3 чіткі принципи: ієрархія, зворотний зв*язок і моделювання.

37.Синергетика як загальнонаукова методологія дослідження

Теорія синергетики (Прігожин). Деревовидна розлога графіка. Вона кардинально відрізняється. Невизначеність, випадковість, втрата системної пам*яті, зверненість до відкритих систем і спроба їх описання.

Наука впливає на картину світу з ХХст. У фізиці всенавпаки.

Синергетика-др.пол. 19ст -це теорія самоорганізації в системах різноманітної природи. Засновн.С є Герман Хакен(Пригожин), який ввів це поняття в своїй книзі «Синергетика» (ідея самоорганізації). Вона має справу з явищами та процесами, в результаті яких в системі, в цілому, можуть з'явитися властивості, якими не володіє жодна з частин. Оскільки йдеться про виявлення та використання загальних закономірностей в різних галузях, тому такий підхід передбачає міждисциплінарність. Останнє означає співробітництво в розробці синергетики представників різних наукових дисциплін. Тому термін С використовується як в природничих науках, так і в гуманітарній сфері.

У станах, далеких від рівноваги, починають діяти біфуркаційні механізми — наявність точок біфуркації переходу до того чи іншого щодо довготривалого режиму системи — атрактора. Заздалегідь неможливо передбачити, який з можливих атракторів займе система. Флуктуація або флюктуація - випадкове відхилення значення фізичної величини від середнього в певній області простору чи в певний момент часу.

38.Міждисциплінарний і трансцисциплінарний вимір методології

Застосув. міждисциплінарної методології в гуманітарних науках-це явище характерне постнекласичній науці з її ухилом на дослідження відкритих людиновимірних систем, що саморозвиваються. Сучасний стан наукового знання пов*язаний з розмиванням дисциплінарних кордонів.

Намагання проводити цілісні дослідження характеризує усвідомлення необхідності глобального погляду на світ.Впровадження ідей та методів. Синергетика — це теорія самоорганізації в системах різноманітної природи. Вона має справу з явищами та процесами, в результаті яких в системі — в цілому — можуть з'явитися властивості, якими не володіє жодна з частин. Оскільки йдеться про виявлення та використання загальних закономірностей в різних галузях, тому такий підхід передбачає міждисциплінарність. Останнє означає співробітництво в розробці синергетики представників різних наукових дисциплін. Тому термін синергетика використовується як в природничих науках, так і в гуманітарній сфері. На перший план висувається поняття невизначеності, вірогідності, нелінійності, біфуркації та флуктуації.Зростає роль та значення діалектичного філософського методу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]