Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори філософія до кандидат. КНУ Шевченко.doc
Скачиваний:
210
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

32.Ідеали і норми наукового дослідження

Наукове дослідження-це процес вивчення певного об’єкту(предмета або явища)з метою встановлення закономірностей його винекнення, розвитку та перетворення в інтересах раціонального використання в інтересах людей. Під ідеалами і нормами науки і наукового пізнання розуміють сукупність концептуальних, ціннісних, методологічних і інших установок, властивих науці на конкретному етапі розвитку. Основне завдання ідеалів і норм науки - організація і регуляція процесу наукової творчості.

Пізнавальні ідеали: опис і пояснення (навантаження на емпіричні дослідження). Опис того що відбувається і переходить в енциклопедії. Фр. Дослідники Дідро.; доказ і обгрунтування (раціоналізм). Формування схеми чи методу дослідницької діяльності.; побудова і організація знання (ХІХ-ХХст.) Інституалізація знання.

Наук пізнання - це цілеспрям процес, який вирішує чітко визначені пізнавальні завдання, що визначаються цілями пізнання. В н. п. форм-ся і набувають відносної самост такі форми зн та засоби пізн, як проблема, гіпотеза, ідея, концепція, теорії.

33.Структура і методи емпіричного і теоретичного дослідження

Емпіричне і теоретичне - різні рівні пізнання, знання, розрізняються за засобами ідеального відтворення об'єктивної реальності, гносеологічної спрямованості, характером і типом здобуття знання, за методами, що використовуються, і формами пізнання. Жорсткої межі між емпіричним і теоретичним не існує. Емпіричне пізнання, досліджуючи властивості і відносини речей, здобуває нове знання, стимулюючи подальший розвиток теорії. Теоретичне дослідження шукає ствердження правильності результатів в емпірії. Дослід, експеримент завжди теоретично навантажений, теорія потребує емпіричної інтерпретації. У структурі наукового знання виділяють емпіричний (дослідний) і теоретичний рівні. Сукупність дослідних заходів і методів забезпечують емпіричний і теоретичний етапи наукового дослідження. На емпіричному рівні дослідний об'єкт відображається здебільшого з позицій зовнішніх зв'язків і відносин. Емпіричному пізнанню притаманні збір фактів, первинне узагальнення, опис дослідних даних, систематизація і класифікація. Емпіричне дослідження спрямоване безпосередньо на об'єкт дослідження, відбувається на основі методів порівняння, виміру, спостеріганню, експерименту, аналізу та ін.

Емпіричний (від гр. empeiria – досвід) рівень знання – це знання, отримане безпосередньо з досвіду з деякою раціональною обробкою властивостей і відношень об’єкта, що пізнається. Він завжди є основою, базою для теоретичного рівня знання.

Теоретичний рівень – це знання, отримане шляхом абстрактного мислення.

Емпіричний і теоретичний рівні пізнання завжди нерозривно пов’язані між собою і взаємообумовлюють один одного. Так, емпіричне дослідження, виявляючи нові факти, нові дані спостереження та експериментів, стимулює розвиток теоретичного рівня, ставить перед ним нові проблеми та завдання. В свою чергу, теоретичне дослідження, розглядаючи та конкретизуючи теоретичний зміст науки, відкриває нові перспективи пояснення та передбачення фактів і цим орієнтує та спрямовує емпіричне знання. Межа між емпіричним та теоретичним рівнями досить умовна, самостійність їх один стосовно одного відносна.

Методи емпіричного рівня пізнання: спостереження, експеримент, опис, вимірювання, індуктивне узагальн.

Методи теоретичного рівня пізнання: аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення, індукція, дедукція, ідеалізація, логічнй метод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]