Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kniga_2

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
4.51 Mб
Скачать

Глава 2 Нагляд за додержанням

законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання,

досудове слідство

До статті 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Начальнику (Г)УМВС України в

_______________________області

(прізвище, ініціали)

ДОРУЧЕННЯ

в порядку ст. 30 Закону України «Про прокуратуру» про проведення службової перевірки

Установлено, що СВ _______________________ розслідується кримінальне провадження № _______________, за фактом _______________, за ознаками злочину, передбаченого _________________ КК України.

Зазначене кримінальне провадження (дата) слідчим (прізвище, ініціали) направлено до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для проведення ___________________експертиз.

Відповідно до даних обліку експертної установи після проведення експертиз кримінальне провадження разом з висновками передано (прізвище, ініціали) (дата), про що свідчить підпис в журналі _______________.

Разом з тим на цей час кримінальне провадження та висновки проведених експертиз в СВ ________________ відсутнє, і їх місцезнаходження не відоме.

Ураховуючи викладене, керуючись ст. 30 Закону України «Про прокуратуру», доручаю провести службову перевірку за викладеними вище фактами.

Про результати службової перевірки та вжиті заходи ґрунтовно поінформуйте прокуратуру області до (дата) з направленням відповідних матеріалів.

Заступник прокурора

_____________ області

(прізвище, ініціали)

162

До статті 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Керівнику органу досудового розслідування

(прізвище, ініціали)

ДОРУЧЕННЯ

про проведення перевірки з метою усунення порушень КПК України та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення

Генеральною прокуратурою України вивчено матеріали кримінального провадження №______________ за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами (назва підприємства), стосовно Б. і С. за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Встановлено, що (зазначається стислий зміст та ґрунтовні порушення вимог чинного законодавства).

Слідчим (прізвище, ініціали) (дата) безпідставно, всупереч неодноразовим вимогам Генеральної прокуратури України, призначено

(зазначаються зайві та недоцільні слідчі дії).

У ході досудового слідства двічі _____ та _____ продовжувався строк досудового слідства до двох та чотирьох місяців. У подальшому строк слідства у порушення вимог ст. 120 КПК України не продовжувався та на даний час становить понад дев’ять місяців.

Упродовж трьох місяців (з ________ по _______) досудове слідство всупереч КПК України не проводилось.

На підставі викладеного, керуючись ст. 30 Закону України «Про прокуратуру», –

ВИ М А Г А Ю:

1.Провести в (назва слідчого підрозділу) перевірку законності дій працівників податкової міліції під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №______________ з метою усунення порушень закону та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки злочину.

2.За наслідками перевірки вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності (прізвище, ініціали), які допустили порушення вимог Закону.

Про результати інформуйте Генеральну прокуратуру України до

_________.

Заступник

(прізвище, ініціали)

Генерального прокурора України

163

До статті 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Першому заступнику Міністра внутрішніх справ України генерал-лейтенанту міліції

(прізвище, ініціали)

Д О Р У Ч Е Н Н Я щодо усунення порушень кримінального

процесуального законодавства при провадженні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені стосовно працівників правоохоронних органів

Генеральною прокуратурою України вивчено стан додержання законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства у кримінальних провадженнях, де потерпілими є працівники прокуратури та правоохоронних органів.

Установлено, що всупереч вимогам кримінального процесуального законодавства більшість кримінальних проваджень розслідуються від двох до шести років, при цьому в порушення статей 2, 9 Кримінального процесуального кодексу України всі заходи, спрямовані на всебічне, повне швидке та неупереджене дослідження обставин, не вживаються.

Продовжують мати місце факти тривалого розслідування кримінальних проваджень з порушеннями вказаних норм закону.

У кримінальній справі, порушеній 18.09.2009 року (внесеній до ЄРДР дата) за фактом заволодіння автомобілем оперативного чергового ____________МВ ГУ МВС України у __________області гр. (прізвище, ініціали), до цього часу злочин залишається нерозкритим.

Слідчими у порушення ст. 280 КПК України (та ст. 206 КПК України у редакції 1960 року) приймаються незаконні рішення про зупинення слідства, які скасовуються прокуратурою, і з року в рік ця ситуація повторюється.

Так, у кримінальній справі, порушеній 09.06.2010 за ст. 296 ч.1 КК України за фактом вчинення хуліганських дій щодо інспектора ВДАІ м. _______ гр. (прізвище, ініціали), досудове слідство зупинено 09.08.2010 на підставі ч. 1 ст. 206 КПК України. Вказане рішення прокурором району скасовано. Незважаючи на те, що з часу порушення справи минуло більш як півтора року, рішення у ній не прийнято.

164

У зв’язку з формальним підходом до розслідування кримінальних проваджень вказаної категорії слідчі ігнорують вказівки у порядку ст. 36

КПК України.

 

 

 

 

 

 

У кримінальних справах (внесених до ЄРДР

 

дата ),

порушених за

фактами вчинення розбійного нападу

 

 

 

на

прокурора

невстановлених осіб

м._______ гр. (прізвище, ініціали)

та першого

заступника

прокурора

м._________ гр. (прізвище, ініціали), установлено, що розслідування проводилось епізодично, впродовж 7 років фактичні обставини подій досліджені не в повному обсязі. Надані у справах вказівки не виконані.

Впродовж 6 років розслідування кримінального провадження за фактом вчинення розбійного нападу на прокурора відділу прокуратури ________

області гр. (прізвище, ініціали) допитано лише 5 свідків та скеровано 3 доручення.

Прийняті рішення про зупинення досудового розслідування неодноразово скасовувались органами прокуратури, однак у подальшому слідчими, як правило, у справах виконувались 1-2 слідчі дії та слідство повторно незаконно зупинялось, а після внесення в ЄРДР та надання процесуальним керівником вказівок не виконано жодної слідчої дії.

У провадженнях, де не встановлено особу, яка скоїла злочин, відсутня належна взаємодія між слідчими та оперативними підрозділами. Так, надання слідчими доручень у провадженнях та відповіді на них мають формальний характер, вони є типовими та не містять інформації, яка може бути використана слідчим та оперативними працівниками.

Такі порушення допущені при розслідуванні кримінального провадження за ст. 185 ч. 3 КК України за фактом викрадення майна заступника прокурора міста _____________ гр. (прізвище, ініціали) та у провадженні за фактом відкритого викрадення майна заступника начальника відділу прокуратури м.________ гр. (прізвище, ініціали) за ч. 2 ст. 186 КК України.

У порушення вимог ст.ст. 40, 41 КПК України оперативними працівниками належно не виконуються доручення слідчих. Відповіді на них мають формальний характер та не підтверджуються матеріалами справ.

Головною причиною зазначених порушень вимог закону і неналежного ставлення до виконання службових обов’язків слідчих та працівників оперативних підрозділів органів внутрішніх справ є відсутність контролю за їх роботою з боку відповідних керівників.

На підставі викладеного, керуючись статтями 23, 30 Закону України «Про прокуратуру», –

П Р О П О Н У Ю:

Розглянути доручення та вжити невідкладних заходів з метою усунення порушень та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення.

Хід розслідування та розкриття вказаних злочинів взяти на контроль керівництва Міністерства внутрішніх справ України.

165

Вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників органів внутрішніх справ, з вини яких допущені наведені вище порушення.

Про результати розгляду доручення та вжиті заходи дисциплінарного впливу повідомити Генеральну прокуратуру України в установлений законом строк, долучивши копії відповідних наказів.

З повагою

 

Заступник

(прізвище, ініціали)

Генерального прокурора України

166

До статті 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Начальнику управління містобудування, архітектури та житлово-

комунального господарства міськради м. Н Н-ської області

(прізвище, ініціали)

ПОДАННЯ про вжиття заходів щодо усунення порушень закону,

причин та умов, що їм сприяли

назва міста

дата

У м. Н Н -ської області 05.12.2012 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № _______ внесено повідомлення гр. І. про пошкодження внаслідок падіння льодової брили з даху будинку 4 на вул. Рильського м. Н Н - скої області його автомобіля (назва, державний знак) що був припаркований на автомобільній стоянці та спричинення майнових збитків у розмірі 285000 грн.

Аналогічне звернення 06.12.2012 надійшло від гр. М. та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № ________. Внаслідок падіння льодової брили з даху будинку 62 на вул. Заводській у м. Н Н -скої області пошкоджено його автомобіль (назва, державний знак), внаслідок чого спричинені майнові збитки в розмірі 185000 грн.

08.12.2012 внаслідок падіння льоду з даху будинку 7 на вул. Ілліча у м. Н Н-скої області спричинені тяжкі тілесні ушкодження гр. В., 1965 р.н., та гр. Д, 1991 р.н., яка від отриманих ушкоджень померла на місці (події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № _________).

У ході досудового розслідування наведених правопорушень встановлено, що однією з причин та умов, що сприяли скоєнню кримінальних правопорушень, є відсутність своєчасного контролю та реагування працівників інспекції з питань благоустрою за балансоутримувачами споруд та бездіяльність працівників ЖРЕУ щодо належної експлуатації будівель комунальної власності.

Наведені обставини стали можливими внаслідок недотримання відповідальними працівниками положень вимог Законів України «Про благоустрій населених пунктів» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

Враховуючи наведене, керуючись вимогами ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», –

167

ВИ М А Г АЮ:

1.Розглянути подання та провести службову перевірку щодо неналежного виконання своїх службових обов’язків працівниками ЖРЕУ, на території яких мали місце зазначені випадки.

2.Вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, винних у порушенні вимог законодавства.

3.Про результати розгляду подання та вжиті заходи реагування повідомити до (дата).

Прокурор м. Н

(прізвище, ініціали)

Н-ської області

168

До статті 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Начальнику Н-ського міського відділу внутрішніх справ УМВС України в Н-ській області полковнику міліції

(прізвище, ініціали)

ДОРУЧЕННЯ про проведення перевірки,

усунення порушень вимог закону та притягнення винних до відповідальності (в порядку ст. 30 Закону України «Про прокуратуру»)

Прокуратурою м. Н Н-ської області проводиться перевірка звернення гр. Л. щодо незаконного, на її думку, проведення 15.01.2013 о 23 год. 15 хв. обшуку в її помешканні за адресою: м. _______, вул. Сінна, 6, кв. 123 працівниками Н-ського міського відділу внутрішніх справ УМВС України в Н-ській області в межах кримінального провадження № ________.

На підтвердження свого звернення гр. Л. надала копію протоколу, з якого вбачається, що обшук проведений за дорученням слідчого оперативним підрозділом Н-ського міського відділу внутрішніх справ УМВС України в Н- ській області та розпочатий о 23 год. 45 хв.

Вивченням матеріалів кримінального провадження встановлено, що підстави його невідкладного проведення були відсутні. Підстав для надання доручення про проведення обшуку оперативному підрозділу не вбачається. Слідчий самоусунувся від проведення обшуку особисто.

Наведені обставини свідчать про грубе порушення вимог ст. 223 КПК України щодо часу проведення обшуку.

Враховуючи зазначене, керуючись ст. 27 Закону України «Про міліцію», ст. 30 Закону України «Про прокуратуру», доручаю провести перевірку з питання встановлення обставин проведення обшуку в помешканні гр. Л.

Одночасно прошу надати оцінку діям керівництва слідчого відділу щодо неналежного виконання ними повноважень, встановлених ст. 39 КПК України, щодо контролю за підлеглими.

Матеріали перевірки з висновком направити до прокуратури м. Н до

(дата).

Прокурор м. Н

(прізвище, ініціали)

Н-ської області

169

До статті 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Начальнику ГУ МВС України у Н-скій області

звання (прізвище, ініціали)

ДОРУЧЕННЯ щодо проведення перевірки стану ведення

оперативно-розшукової справи № 111111, вжиття заходів до усунення порушень закону і притягнення винних до відповідальності

Прокуратурою Н-ської області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. 255, ч. 1 ст. 263 КК України. У зв’язку зі вступом у дію 20.11.2012 Кримінального процесуального кодексу України кримінальні правопорушення, які були предметом розслідування у вказаній справі, зареєстровані у ЄРДР за № _______________.

У ході розслідування встановлено, що злочини вчинені у складі

Першого П.П., Другого Д.Д., Третього Т.Т., Четвертого Ч.Ч., П’ятого П.П., Шостого Ш.Ш.

Першого П.П. 10.07.2012 оголошено в розшук, Н-ським районним судом надано дозвіл на його затримання й доставку до суду.

12.07.2012 на підставі доручення слідчого слідчого відділу прокуратури Н-ської області про проведення оперативно-розшукових заходів щодо встановлення місцезнаходження обвинуваченого Першого П.П. ГУ МВС України Н-ської області заведено оперативно-розшукову справу № _______

категорії «Розшук».

Оперативно-розшукова справа до провадження прийнята заступником начальника відділу УКР ГУ МВС України Н-ської області (прізвище, ініціали), який не вжив вичерпних заходів на встановлення місцезнаходження обвинуваченого.

Так, вивченням матеріалів оперативно-розшукової справи встановлено, що всупереч вимогам п.п. 9, 10 ст. 8 Закону України «Про оперативнорозшукову діяльність» не проведено жодного оперативно-розшукового заходу, не залучено оперативних джерел, не встановлено повного кола родинних, дружніх, бізнесових зв’язків розшукуваного.

Не проведено заходиів щодо зняття інформації з каналів зв’язку Першого П.П., Шостого Ш.Ш. Не вжито заходів, спрямованих на встановлення осіб, які спільно з Першим П.П., Шостим Ш.Ш. вчинили злочини.

Наслідком бездіяльності, неналежного виконання своїх службових обов’язків, недодержання вимог Законів України «Про оперативно-розшукову

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]