Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kniga_2

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
4.51 Mб
Скачать

ПР О Ш У:

1.Стягнути з публічного акціонерного товариства ________штрафні санкції в сумі ________грн на рахунок, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби за місцезнаходженням платника за балансовим рахунком

________, код бюджетної класифікації ________, символ банку ________.

2.Про день та час розгляду справи повідомити прокуратуру _______

району.

Додатки

копія супровідного листа № ________; копія постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від

_______ року; копія постанови про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів від

_______ року; копія акта про правопорушення на ринку цінних паперів № ________від ______ року;

копія постанови про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів від ______ року; копія реєстру № _______;

докази направлення позовної заяви з додатками сторонам.

Заступник прокурора

______________________

 

(ініціали імені, прізвище)

221

БЛАНК ПРОКУРАТУРИ

Господарський суд ______ області

(Адреса 1)

Прокурор ______

в інтересах держави в особі

Державного публічного акціонерного товариства «Особа-1»

(Адреса 2,

код ЄДРПОУ _______

р/р _____ в АТ «___ Банк «_____», МФО _____,)

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Особа-2»

(Адреса 3,

код ЄДРПОУ ______

р/р _____ в АТ «___ Банк «_____», МФО _____,)

Про стягнення коштів за неналежне виконання договірних зобов’язань

ціна позову: ___________грн

ПОЗОВНА ЗАЯВА (в порядку ст.ст. 2, 29 Господарського процесуального кодексу України)

Статтею 121 Конституції України на органи прокуратури покладається представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених законом. Право звернення прокурора до суду в інтересах держави передбачено ст.ст. 20, 36-1 Закону України «Про прокуратуру» та ст.ст. 2, 29 ГПК України.

Відповідно до ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави.

Відповідно до ст. 2 ГПК України прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах. У разі відсутності такого органу або

222

відсутності у нього повноважень щодо звернення до господарського суду прокурор зазначає про це в позовній заяві.

Урішенні Конституційного Суду України № 3-рп/99 від 08.04.1999 зазначається, що прокурор або його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає і обґрунтовує у позовній заяві, в чому полягає порушення матеріальних або інших інтересів держави чи в чому існує загроза інтересам держави, обґрунтовує в позовній заяві необхідність їх захисту та визначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Увищезазначеному рішенні вказано, що інтереси держави можуть збігатися повністю, частково чи не збігатися зовсім з інтересами державних органів, державних підприємств та організацій чи з інтересами господарюючих товариств з частиною державної власності у статутному фонді. Разом з тим держава може вбачати свої інтереси не тільки в їх діяльності, але й у діяльності приватних підприємств, товариств.

На виконання покладених на органи прокуратури функцій та завдань, реалізуючи права, передбачені вказаними нормативно-правовими актами, прокурор _______ звертається до суду з даною заявою в інтересах держави в особі ДПАТ «Особа-1», виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2 статуту ДПАТ «Особа-1», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2001 № 354 «Про утворення Національної акціонерної компанії «Украгролізинг», з наступними змінами «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг» є державним публічним акціонерним товариством.

Згідно з п. 5 статуту ДПАТ НАК «Особа-1» утворене з метою сприяння реалізації державної політики в сфері агропромислового комплексу, забезпечення ефективного функціонування і розвитку виробництва шляхом передачі товаровиробникам на умовах лізингу технічних засобів для зазначеного комплексу, надання виробничих послуг, організації технічного сервісу та отримання прибутку.

Відповідно до п.п. 1, 3 Порядку використання коштів держбюджету, що спрямовуються на придбання вітчизняної техніки і обладнання для агропромислового комплексу на умовах фінансового лізингу та заходи по операціях фінансового лізингу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1904, встановлено, що забезпечення сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та господарювання та інших суб’єктів підприємницької діяльності агропромислового комплексу технікою і обладнанням вітчизняного виробництва на умовах фінансового лізингу за рахунок коштів держбюджету здійснюється на підставі договорів фінансового лізингу, укладених між НАК «Особа-1», її дочірніми підприємствами та філіями від імені НАК «Особа-1».

Пунктом 4 статті 8 Закону України «Про Державний бюджет на 2012 рік» встановлено, що джерелом формування спеціального фонду Держбюджету на 2012 рік у частині кредитування є повернення коштів у частині відшкодування вартості сільськогосподарської техніки, переданої суб’єктам господарювання

223

на умовах фінансового лізингу, а отже, невиконання лізингоодержувачами зобов’язань у частині оплати лізингових платежів призводить до порушення інтересів держави, що полягає у ненадходженні до Державного бюджету коштів, наданих з Держбюджету на умовах повернення.

ДПАТ «Особа-1» (надалі – Позивач) та ТОВ «Особа-2» (надалі – Відповідач) 25.08.2010 укладено договір фінансового лізингу № ________, згідно з яким Позивач на письмове замовлення Відповідача для потреб останнього купує у постачальника Предмет лізингу згідно з Порядком використання коштів Державного бюджету України, що спрямовуються на придбання вітчизняної техніки і обладнання для агропромислового комплексу на умовах фінансового лізингу та заходи за операціями фінансового лізингу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1904 (далі – Порядок використання коштів Державного бюджету України).

Відповідно до додатку № 1 до договору предметом лізингу є два трактори

_____ вартістю _________ грн. Передача вказаної техніки підтверджується актом прийому-передачі № _____ від 07.10.2010.

Згідно з п. 3.4.3 зазначеного вище договору Відповідач зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати лізингові платежі відповідно до умов договору. Розмір та термін сплати лізингових платежів визначені графіками, які є невід’ємною частиною договору (додаток № 2). Пунктами 7.1 договору передбачено нарахування пені за порушення Відповідачем умов договору.

Взяті на себе зобов’язання Відповідач не виконує належним чином.

Так, на день звернення до суду Відповідач не сплатив обов’язкові платежі у розмірі ________грн, які мав сплатити (згідно з графіком) у строк до 08.07.2012.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом у відповідності до положень Цивільного кодексу України.

За період з 08.07.2012 по __________ нарахована пеня у розмірі ________

грн. та 3% річних від суми основного боргу у розмірі ________грн. Загальна сума боргу становить ________грн. (розрахунок додається).

Згідно зі ст. 526 ЦК України та ст. 193 ГК України суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Відповідно до п. 2 ст. 11 Закону України «Про фінансовий лізинг» лізингоодержувач зобов’язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі, а у разі закінчення строку лізингу – повернути предмет лізингу у стані, в якому його було прийнято у володіння, з урахуванням нормального зносу, або у стані, обумовленому договором.

224

Звертаючись до суду з даною позовною заявою прокурор виходить з того, що внаслідок несплати лізингових платежів відповідачем порушуються фінансові та економічні інтереси держави в частині ненадходження коштів до Державного бюджету України.

Ураховуючи те, що відповідно до Порядку використання коштів Державного бюджету України контроль за поверненням лізингових платежів у частині відшкодування вартості техніки, що надходять на рахунки, відкриті в органах Казначейства, забезпечує не орган державної влади, а ДПАТ «Особа- 1», тому вказаний позов подається в інтересах ДПАТ «Особа-1», яке згідно з ч. 2 ст. 21 ГПК України є позивачем у цій справі.

Також відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Статтею 67 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позов забезпечується, зокрема, накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві.

Оскільки сума боргу за договором є значною, відповідач з метою уникнення погашення заборгованості за вказаним договором у повному обсязі може розпорядитися власним майном, внаслідок чого законні інтереси держави буде порушено, а виконання рішення суду, ухваленого за результатом розгляду справи, може бути ускладнене або взагалі неможливе.

У зв’язку з цим з метою забезпечення позову виникає необхідність у накладенні арешту на грошові кошти та майно відповідачів, за рахунок яких може бути задоволено вимоги позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 121 Конституції України,

ст.ст. 526, 625 ЦК України, ст. 193 ГК України, ст.ст. 2, 21, 29, 61 ,64, 82 ГПК України, ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», –

П Р О Ш У :

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з ТОВ « Особа-2» (адреса, код ЄДРПОУ ______) на користь Державного ПАТ «Національна акціонерна компанія «Особа-1» (р/р ____ в АТ «___ Банк «______», МФО ______, код ЄДРПОУ _______) заборгованість за договором фінансового лізингу у сумі ______ грн, з яких: _________грн – заборгованість по договору; _______ грн – пеня; ____ грн – 3% річних.

3.Забезпечити позов шляхом накладення арешту на грошові кошти або, у разі їх відсутності, на майно, що належать ТОВ «Особа 2» в межах заявлених вимог.

4.Про дату та час розгляду справи повідомити прокуратуру _______ та прокуратуру міста ________, яка забезпечуватиме в ній участь.

5.Судові витрати покласти на відповідача.

225

Додатки копія договору фінансового лізингу № _______ на __арк.; копія додатку № 1 до договору № _______ на __ арк.; копія додатку №2 до договору № ______ на __ арк.; копія акта приймання-передачі №_____ на ___ арк.; копія розрахунку суми позову по договору на __ арк.; копія наказу №____ на __ арк.; копія довідки з ЄДРПОУ на __ арк.; копія статуту на __ арк.; інші докази на __ арк.;

докази відправлення позовної заяви з додатками сторонам на __ арк.

Заступник прокурора

___________________

 

(ініціали імені, прізвище)

226

БЛАНК ПРОКУРАТУРИ

Господарський суд ______ області

(Адреса 1)

Прокурор ____________________

в інтересах держави в особі

Головного управління економіки та інвестицій виконавчого органу ________

міської ради

(Адреса 2)

Код ЄДРПОУ

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА-1»

(Адреса 3,

код ЄДРПОУ ___, р/р _____ в АТ «___ Банк «_____»,

МФО _____)

про стягнення заборгованості

ціна позову: ________ грн

ПОЗОВНА ЗАЯВА (в порядку ст.ст. 2, 29 Господарського процесуального кодексу України)

Прокуратурою ____________ проведено перевірку дотримання Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу ___________ міської ради вимог законів у сфері інвестиційної та містобудівної діяльності, своєчасності стягнення заборгованості за укладеними із ним угодами.

Встановлено, що «__»_____20__ року між Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу______ ради (далі – Позивач) та ТОВ «ОСОБА-1» (забудовник) (далі – Відповідач) укладено договір пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста

________ №_____ (далі – договір).

Пунктом 1.1 договору передбачено, що його предметом є сплата забудовником пайової участі (внесків) на створення соціальної та інженернотранспортної інфраструктури м.____________ у зв’язку з будівництвом житлового будинку №___ з вбудованими нежитловими приміщеннями та

227

підземним паркінгом загальною площею ______кв. м в складі проекту забудови на вул. ______, __ у м. ______.

Розмір пайового внеску згідно з розрахунками №№ ______від ______, які є невід’ємною частиною договору, становив ______грн.

Рішенням ______ міської ради №______від ______ передбачено, що джерелами формування коштів цільового фонду спеціального фонду міського бюджету міста є, зокрема, пайові кошти інвесторів (забудовників) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури (п. ______).

Відповідно до ст. 27-1 Закону України «Про планування та забудову територій» (далі – Закон) у редакції, чинній на момент укладення спірного договору, пайова участь (внесок) замовника у створенні і розвитку інженернотранспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту полягає у відрахуванні замовником після прийняття об’єкта в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку інженернотранспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту.

Також статтею 27-1 Закону передбачено, що пайовий внесок сплачується в повній сумі єдиним платежем або частинами за графіком, що визначається договором.

Згідно з п. 1.2.1 Додатку до рішення ______міської ради № ______ від

______ в редакції, що діяла на момент укладення спірного договору, замовник – юридична чи фізична особа, яка самостійно або за дорученням інвестора розміщує замовлення і укладає договори на виконання проектновишукувальних і будівельно-монтажних робіт по спорудженню будинків і споруд, прокладанню інженерних мереж, здає об’єкт в експлуатацію та виконує інші функції відповідно до законодавства. Забудовник – особа, яка отримала право на забудову території, будівництво об’єкта та виконує функції замовника.

Відповідно до умов п. 2.1 договору забудовник зобов’язаний перерахувати пайовий внесок у сумі ______,00 грн на умовах, визначених у договорі.

Пунктом 3.1 договору передбачено, що забудовник сплачує пайовий внесок у сумі, вказаній у п. 2. 1 цього договору, у строк до ______включно.

Поряд з тим згідно з п. 2 додаткової угоди № 1 до договору ______від

______, укладеної між Позивачем та Відповідачем ______, забудовник сплачує пайовий внесок у строк до ______включно.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання – відповідно до вимог, що у певних умовах зазвичай ставляться.

Статтею 625 ЦК України визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

228

Під час перевірки встановлено, що об’єкт, будівництво якого здійснювалось забудовником, введений в експлуатацію ______, що підтверджується сертифікатом відповідності серії __ №______, виданим

______Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у м. ______.

Проте Відповідач належним чином не виконує зобов’язання за договором, своєчасно не сплачує пайові внески, у зв’язку із чим перед Позивачем виник основний борг з урахуванням індексу інфляції в розмірі

______,00 грн.

Крім того, ст. 611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або Законом.

Згідно з ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у виді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.

При цьому ч. 6 ст. 231 ГК України штрафні санкції за порушення грошових зобов’язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено Законом або договором.

Відповідно до п. 4.1 договору у випадку порушення строків сплати пайового внеску забудовник сплачує пеню в розмірі ______відсотка від розміру заборгованості пайового внеску.

У зв’язку із несплатою основного боргу Відповідачу нараховано пеню у розмірі ______,00 грн.

Загалом з Відповідача підлягає стягненню ______,00 грн, з яких сума основного боргу з урахуванням індексу інфляції складає ______,00 грн, пеня –

______,00 грн (обґрунтований розрахунок позовних вимог додається до матеріалів позову).

Відповідно до п. 5 ст. 3 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють будівництво (забудовники), мають право на відстрочення сплати пайових внесків на розвиток інженернотранспортної і соціальної інфраструктури населених пунктів та внесків до цільових фондів місцевих бюджетів.

Проте згідно з інформацією Управління від ______ Відповідачу відстрочка сплати пайових внесків за договором не надавалась.

Згідно зі ст. 20 Закону України «Про прокуратуру» прокурор має повноваження звертатися до суду в передбачених законом випадках.

Відповідно до п.__ Положення про Головне управління економіки та інвестицій _______ міської державної адміністрації, затвердженого рішенням

_______ ради № ______від ______, Головне управління економіки та інвестицій є юридичною особою структурним підрозділом виконавчого органу _______

міської ради (_________міської державної адміністрації), підзвітним та

229

підконтрольним _____ раді і підпорядкованим _________ міському голові, а з питань виконання функцій державної виконавчої влади – Міністерству економіки України.

Пунктом __ зазначеного Положення визначено, що основними завданнями Управління є реалізація державної політики економічного і соціального розвитку України, формування і проведення державної регіональної політики, здійснення повноважень щодо залучення вітчизняних і іноземних інвестицій та організації роботи з їх використання для фінансування капітальних вкладень, передбачених програмою соціально-економічного та культурного розвитку міста тощо.

Відповідно до п. 2 ст. 121 Конституції України представництво громадян або держави в суді покладено на органи прокуратури, які самостійно визначають, у чому порушені інтереси держави.

Згідно зі ст. 2 Господарського процесуального кодексу України прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Відповідно до п. 4 Рішення Конституційного Суду України від 08.04.99 визначено, що прокурор або його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на чинне законодавство, в чому визначається порушення інтересів держави, обґрунтовуючи в позовній заяві необхідність захисту, та визначає орган, який уповноважений державою виконувати відповідні функції у спірних правовідносинах. При цьому інтереси держави можуть збігатися повністю, частково або не збігатися зовсім з інтересами державних органів, державних підприємств та організацій чи з інтересами господарських товариств з часткою державної власності у статутному фонді. Держава може вбачати свої інтереси не тільки в їх діяльності, а й в діяльності приватних підприємств, товариств.

Прокурором подається даний позов на захист інтересів держави в особі позивача, який є стороною в зобов’язанні, оскільки порушення іншою стороною зобов’язань, встановлених договором та законом, призводить до невиконання запланованих заходів щодо створення конкретних об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури для забезпечення життєво важливих потреб населення, у тому числі, будівництво яких уже розпочалося. Бездіяльність Позивача щодо стягнення заборгованості створює загрозу порушення інтересів держави. Через відсутність фінансування робіт на зазначених об’єктах та їх зупинення можуть бути спричинені збитки і для їх запобігання повинні виділятися трансферти з інших бюджетів.

Також відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачені ст. 67 цього Кодексу заходи до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

230

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]