Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kniga_2

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
4.51 Mб
Скачать

БЛАНК ПРОКУРАТУРИ

Херсонський окружний адміністративний суд

вул. Робоча, 66, м. Херсон, 73000

Заступник прокурора Херсонської області

вул. Петренка, 33, м. Херсон, 73022

тел. (0552) 42-03-02

в інтересах держави

до

Бериславської районної державної адміністрації

пл. Перемоги, 2, м. Берислав, 74300

тел. (246) 7 56 48 ф. 7 56 48

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

Фермерське господарство «Ольгівська Перлина»

вул. Молодіжна, 39, с. Ольгівка, Бериславський район, Херсонська область, 74332

про визнання протиправним та скасування розпорядження голови Бериславської районної державної адміністрації № 1138 від 16.11.2012

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ (у порядку ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства України)

У ході перевірки, проведеної прокуратурою Херсонської області з питань додержання органами виконавчої влади вимог законодавства при розпорядженні земельними ділянками сільськогосподарського призначення встановлено, що розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації від 09.10.2010 № 867 надано дозвіл фермерському господарству «Ольгівська Перлина» на розробку технічної документації із землеустрою щодо

181

відведення земельної ділянки в оренду орієнтовною площею 17,60 га, у тому числі пасовища 17,60 га, для сінокосіння із земель запасу Ольгівської сільської ради в контурі № 23.

Розпорядженням Бериславської районної державної адміністрації від 16.11.2012 № 1138 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо передачі земельної ділянки в оренду фермерському господарству «Ольгівська Перлина» загальною площею 15,1823 га, для сінокосіння, із земель державної власності (запас) на території Ольгівської сільської ради Бериславського району Херсонської області. Передано фермерському господарству «Ольгівська Перлина» в оренду земельну ділянку загальною площею 15,1823 га, у тому числі пасовища 15,1823 га, для сінокосіння та випасання худоби із земель запасу Ольгівської сільської ради в контурі № 23, ділянка № 1.

Зазначене розпорядження видано з порушенням вимог чинного законодавства та підлягає скасуванню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення; формування нових земельних ділянок.

Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою.

У порушення вимог ч. 1 ст. 123 ЗК України Бериславською районною державною адміністрацією передано в оренду нову земельну ділянку на підставі технічної документації із землеустрою, а не проекту землеустрою.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Водночас частиною 2 ст. 134 ЗК України випадків надання в оренду земельних ділянок для сінокосіння та випасання худоби юридичним особам без проведення земельних торгів не передбачено.

182

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи фермерське господарство «Ольгівська Перлина» (код 34174915) є юридичною особою.

Необхідною передумовою для отримання юридичною особою в оренду земельної ділянки для сінокосіння та випасання худоби є проведення земельних торгів у порядку, встановленому положеннями глави 21 Земельного кодексу України.

Крім цього, згідно з інформацією відділу Держкомзему у Бериславському районі земельна ділянка, яка надається в оренду фермерському господарству «Ольгівська Перлина», обліковується як землі запасу Ольгівської сільської ради.

На підставі ч. 10 ст. 25 Земельного кодексу України резервний фонд земель перебуває у державній або комунальній власності і призначається для подальшого перерозподілу та використання за цільовим призначенням.

Упорушення зазначених вимог законодавства головою Бериславської районної державної адміністрації видано розпорядження № 1138 від 16.11.2012, яким затверджено технічну документацію із землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки загальною площею 15,1823 га для сінокосіння та випасання худоби юридичній особі без проведення земельних торгів.

Уданому випадку районною державною адміністрацією порушена процедура прийняття розпорядження про надання земельної ділянки в оренду, яка передбачена ч. 2 ст. 124 ЗК України, а саме щодо надання юридичним особам в оренду земельної ділянки із земель державної власності після проведення земельних торгів за їх результатами.

Передача земельної ділянки у користування для сінокосіння та випасання худоби без проведення аукціону можлива лише у випадку надання земельної ділянки безпосередньо громадянам.

Враховуючи наведене, розпорядження голови Бериславської районної держаної адміністрації № 1138 від 16.11.2012 видано з порушенням вимог законодавства, є протиправним та підлягає скасуванню.

На момент перевірки та пред’явлення вказаного позову договір оренди земельної ділянки між Бериславською районною державною адміністрацією та ФГ «Ольгівська Перлина» (код 34174915) не укладено.

Відповідно до ст. 121 Конституції України на прокуратуру України покладається представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів владних повноважень.

Згідно з п. 7 ст. 3 КАС України суб ’єкт владних повноважень – це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб’єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 17 КАС України на спо

ри фізичних чи

юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень

щодо оскарження його

183

рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Статтею 19 Закону України «Про прокуратуру» визначено, що прокуратура здійснює нагляд за відповідністю актів, які видаються всіма органами, підприємствами, установами, організаціями та посадовими особами, вимогам Конституції України та чинним законам.

Частинами 3, 6 статті 36-1 Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що підставою представництва прокурором у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави. Обираючи форму представництва, прокурор визначає, у чому полягає порушення або загроза порушення інтересів держави чи громадянина, обґрунтовує необхідність їх захисту.

Згідно з ч. 2 ст. 60 КАС України прокурор, який звертається до адміністративного суду в інтересах держави, у позовній заяві (поданні) самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. У разі відсутності такого органу або відсутності в нього повноважень щодо звернення до адміністративного суду прокурор зазначає про це в позовній заяві, і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» та Положення про Держсільгоспінспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 13.04.2011 № 459/2011, Державна інспекція сільського господарства України є центральним органом виконавчої влади, до повноважень якої згідно зі ст. 6 цього Закону належить здійснення контролю за додержанням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства України та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю.

Оскільки органи Державної інспекції сільського господарства України не наділені повноваженнями щодо звернення з позовами до суду, з даним позовом звертається прокурор, який набуває статусу позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України «Про прокуратуру» право подання позовної заяви (заяви, подання) в порядку цивільного, адміністративного, господарського судочинства надається прокурорам, їх першим заступникам і заступникам.

З огляду на викладене заступник прокурора Херсонської області звертається з даним позовом до суду з вимогою про визнання протиправним та скасування розпорядження голови Бериславської районної державної адміністрації від 16.11.2012 № 1138 з наведених вище підстав, яким грубо порушено встановлений законом порядок надання земельних ділянок у користування та інтереси територіальної громади Ольгівської сільської ради Бериславського району Херсонської області.

184

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 20, 36-1, 37, 56 Закону України «Про прокуратуру», ст.ст. 2, 3, 17, 18, 60, 99, 104, 105, 106, 117, 118, 162 КАС України, –

ПР О Ш У:

1.Визнати протиправним та скасувати розпорядження голови

Бериславської районної державної адміністрації № 1138 від 16.11.2012 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо передачі земельної ділянки в оренду фермерському господарству «Ольгівська Перлина» загальною площею 15,1823 га, для сінокосіння, із земель державної власності (запас) на території Ольгівської сільської ради Бериславського району Херсонської області.

2.Судові витрати покласти на відповідача.

3.Про день та час розгляду справи за цим позовом повідомити прокуратуру Херсонської області та сторони у справі.

Додатки копія розпорядження № 867 від 29.10.2010; копія експлікації земельних угідь; копія заяви ФГ «Ольгівська Перлина»;

копія розпорядження Бериславської районної державної адміністрації № 1138 від 16.11.2012; копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ФГ «Ольгівська Перлина»;

копія довідки відділу Держземагентства у Бериславському районі від 10.01.2013.

Заступник прокурора області

185

БЛАНК ПРОКУРАТУРИ

До Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області

вул. Леніна, 44, місто Очаків, 57500

Заступник прокурора Миколаївської області

вул. Спаська, 28, місто Миколаїв, 54030

тел./факс: (0512) 47-14-06, 47-12-14 e-mail: zemvid.pmo@mail.ru

в інтересах держави

до:

Очаківської районної державної адміністрації Миколаївської області

вул. 50-річчя Жовтня, 7-а, місто Очаків, 57500

Іванова Костянтина Івановича

вул. Леніна, 30, с. Іванівка Очаківський район Миколаївська область

третя особа:

Відділ Держкомзему в Очаківському районі Миколаївської області

вул. Леніна, 3, місто Очаків, 57500

про визнання незаконним та скасування розпорядження

і визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки

Ціна позову: 14215,87 грн

П О З О В Н А З А Я В А (у порядку ст. 45 Цивільного процесуального кодексу України)

Прокуратурою області проведено перевірку за зверненням Іванова І.О. щодо порушень вимог земельного законодавства при наданні йому та Іванову К.І. у власність земельних ділянок для ведення особистих селянських господарств.

186

Установлено, що розпорядженням голови Очаківської районної державної адміністрації № 430 від 08.12.2010 громадянам України Іванову Івану Олександровичу та Іванову Костянтину Івановичу надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок загальною площею 2 га (по 1 га кожному) для ведення особистого селянського господарства в межах території Іванівської сільської ради Очаківського району Миколаївської області.

У подальшому проектною організацією розроблено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок вказаним громадянам.

Розпорядженням голови Очаківської райдержадміністрації № 332 від 21.10.2011 затверджено вказаний проект землеустрою і громадянам Іванову І.О. та Іванову К.І. передано у власність для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності в межах території Іванівської сільської ради Очаківського району земельні ділянки загальною площею 1,92 га (по 0,96 га кожному).

На підставі зазначеного розпорядження Іванову К.І. 27.04.2012 видано державний акт на право власності на земельну ділянку, серії ЯК № 824574, кадастровий номер 4825180700:02:000:2169, який 15.05.2012 зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 482510001001413.

Вказане розпорядження районної державної адміністрації в частині надання земельної ділянки Іванову К.І. видано з порушенням вимог чинного законодавства, у зв’язку з чим воно підлягає визнанню незаконним та скасуванню з наступних підстав.

За дорученням прокуратури області Державною інспекцією сільського господарства в Миколаївській області та Державною інспекцією по охороні пам’яток культури в Миколаївській області проведено перевірки дотримання вимог земельного законодавства при наданні у власність Іванову І.О. та Іванову К.І. цих земельних ділянок, в ході яких встановлено, що на земельній ділянці, що належить Іванову К.І., знаходиться пам’ятка археології – курган (акти перевірок від 19.09.2012 та 09.10.2012 додаються).

Наявність кургану на зазначеній земельній ділянці також підтверджено комісійними актами обстеження зазначеної земельної ділянки, проведеними 13.12.2012 управлінням культури обласної державної адміністрації та 07.08.2012 – Очаківською районною державною адміністрацією.

У зв’язку з виявленням зазначеної пам’ятки археології, наказом управління культури Миколаївської обласної державної адміністрації № 235 від 10.10.2012 зазначений курган внесено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини – пам’яток археології місцевого значення Миколаївської області.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про охорону культурної спадщини» кургани відносяться до нерухомих археологічних об’єктів культурної спадщини.

Відповідно до вимог ст. 53 Земельного кодексу України, ст. 34 Закону України «Про охорону культурної спадщини» землі, на яких розташовані

187

пам’ятки культурної спадщини, належать до земель історико-культурного призначення.

Статтею 17 названого Закону передбачено, що пам’ятки археології, а також землі, на яких розташовані такі пам’ятки, є державною власністю і не можуть перебувати у приватній власності.

Аналогічне положення щодо неможливості передачі у приватну власність земель історико-культурного призначення, які мають особливу наукову та історико-культурну цінність та належать виключно до земель державної власності, містить п. «г» ч. 4 ст. 84 Земельного кодексу України.

Тобто землі під пам’ятками археології (курганами) перебувають виключно у державній власності та у приватну власність передаватись не можуть. Відповідно земемельна ділянка під виявленим на земельній ділянці Іванова К.І. курганом незаконно вибула з державної власності.

Відповідно до вимог ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 116 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 16, 21 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) одним зі способів захисту цивільних прав є визнання незаконними рішень органів влади або органів місцевого самоврядування. Суд визнає незаконними та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Статтею 393 ЦК України також передбачено, що правовий акт органу державної влади, який не відповідає закону і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Власник майна, права якого порушені внаслідок видання правового акта органом державної влади, має право вимагати відновлення того становища, яке існувало до видання цього акта.

Згідно з ч. 3 ст. 43 Закону У країни «Про місцеві державні адміністрації» розпорядження голови державної адміністрації, що суперечать Конституції України, законам України, рішенням Конституційного Суду України, іншим актам законодавства, скасовуються в судовому порядку.

З огляду на вик ладене та враховуючи, що надання земель історикокультурно призначення, на яких розташовані памятки археології (кургани), у приватну власність законодавством не передбачено, розпорядження голови Очаківської райдержадміністрації № 332 від 21.10.2011 «Про затвердження Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам Іванову І.О. та Іванову К.І. у власність для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності в межах території Іванівської сільської ради Очаківського району» в частині затвердження проекту

188

землеустрою та надання Іванову К.І. у власність земельної ділянки площею 0,96 га є незаконним та підлягає скасуванню, а виданий на підставі вказаного розпорядження державний акт – визнанню недійсним.

Статтею 121 Конституції України на органи прокуратури покладена функція представництва інтересів держави в суді у випадках, визначених законом. Право звернення прокурора або його заступника до суду в інтересах держави передбачено ст. 121 Конституції України, ст.ст. 20, 36-1 Закону України «Про прокуратуру» та ст. 45 Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно зі ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом. Підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави.

Обираючи форму представництва прокурор визначає, в чому полягає порушення або загроза порушення інтересів держави чи громадянина, обґрунтовує необхідність їх захисту.

Статтею 14 Конституції України та ст. 373 ЦК України встановлено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Преамбулою Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачено, що об’єкти культурної спадщини, які знаходяться на території України, охороняються державою, їх охорона є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Оскаржуваним розпорядженнями щодо передачі спірної земельної ділянки у приватну власність порушено право власності держави на землі історикокультурного призначення, які не можуть передаватися з державної у приватну власність, а також інтереси держави у сферах контролю за використанням та охороною земель, збереження об’єктів культурної спадщини у суспільному житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

Зазначене відповідно до ст. 121 Конституції України, ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» є підставою для захисту інтересів держави органами прокуратури шляхом пред’явлення цього позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 ЦПК України у випадках, встановлених законом, державні та інші органи мають право звертатись до суду із заявами про захист державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» здійснення державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності покладено на центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Таким центральним органом виконавчої влади відповідно до Указу Президента України № 459/2011 від 13.04.2011 «Про Державну інспекцію

189

сільського господарства України» є Держсільгоспінспекція України та її територіальні органи.

Разом з тим, зазначений орган контролю законодавством не уповноважений на звернення до суду про визнання незаконними (недійсними) рішень органів державної влади та місцевого самоврядування щодо розпоряджень землею, визнання недійсними правочинів щодо відчуження чи передачі у користування земельних ділянок державної та комунальної власності, а також їх повернення з чужого незаконного володіння.

Не передбачено таких повноважень і Положенням про Державну інспекцію сільського господарства України, затвердженим Указом Президента України № 459/2011 від 13.04.2011.

Зважаючи на викладене та враховуючи, що чинним законодавством визначено орган, уповноважений державою здійснювати функції контролю за використанням та охороною земель, однак у вказаного державного органу відсутні повноваження щодо звернення до суду, прокурор пред’являє цей позов в інтересах держави і набуває відповідно до вимог ст. 45 ЦПК України статусу позивача.

Оскільки позовні вимоги стосуються визнання недійсним розпорядження та державного акта, що стосуються одного й того ж майна – спірної земельної ділянки, що має наслідком повернення цього майна законному власнику, то згідно із ст.ст. 15, 16, 126 ЦПК України ці вимоги необхідно розглядати в одній справі.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 14, 19, 121 Конституції України, ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», ст.ст. 15, 45, 114, 118, 119, 120 Цивільного процесуального кодексу України, –

ПР О Ш У:

1.Порушити провадження у справі за цим позовом.

2.Визнати незаконним та скасувати розпорядження Очаківської районної державної адміністрації № 332 від 21.10.2011 в частині затвердження проекту землеустрою щодо відведення Іванову Костянтину Івановичу у власність земельної ділянки площею 0,96 га для ведення особистого селянського господарства в межах території Іванівської сільської ради.

3.Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 824574, виданий 27.04.2012 Іванову Костянтину Івановичу, зареєстрований 15.05.2012 за № 482510001001413, та скасувати його державну реєстрацію.

4.Повернути земельну ділянку площею 0,96 га, вартістю 14215,87 грн. (кадастровий номер 4825180700:02:000:2169), що розташована на території Іванівської сільської ради Очаківського району, у власність держави.

5.Про день слухання справи повідомити прокуратуру Миколаївської області.

190

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]