Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСЫ.doc
Скачиваний:
221
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.21 Mб
Скачать

15.Драматургія публіцистичного твору на телебаченні: тема, ідея, композиція.

Тема – коло подій, життєвих явищ, представлених у творі в органічному зв'язку з проблемою, яка з них постає і потребує осмислення.

Ідея – це основна думка твору.

Має бути конфлікт!

Кадр – найменша одиниця виміру часового простору; зміна стосунків між персонажами у рамках дій чи реакцій, кадр за кадром стосунки, що змінюють, формують розвиток сцени.

Сцена – зображення предметів, об’єктів у часовому просторі й у певному місці. Це закінчений епізод.

Епізод – послідовний ряд сцен (3-5), що закінчується кульмінаційним моментом, що виконує великий вплив на подальший розвиток сюжету, ніж це було у попередніх сценах.

Акт – це серія епізодів, де в кульмінаційній сцені досягається найвища точка напруження, що викликає зміну цінностей і здатна виразити сильніший вплив на життя персонажа, ніж попередні епізоди картини.

Сюжет – це зроблений сценаристом вибір подій та їхнє компонування у часі.

Творчість – вміння зробити творчий вибір між необхідним і зайвим.

Історія – це не сукупність інформації, представлена у формі розповіді, а структура подій, яка приводить до осмисленої кульмінації.

Початок має захопити.

Продумати кульмінацію і фінальну точку.

16.Телекоментар і телеогляд: актуальність жанрів. Трансформація тематики, образів і способів монтажу.

Коментар – найлаконічнішим аналітичним жанром у практиці закордонних, а сьогодні й наших ЗМІ, прийнято вважати коментар. Коментар найближчий до подієвої інформації. Він супроводжує новини і часто подається з ними в одній зв'язці. Це стосується насамперед інформаційних випусків на радіо й телебаченні. Насправді ж коментар не повідомляє, не просто розширює повідомлення, а все-таки тлумачить подію. Коментар у мас-медіа – це невеликий авторський виступ, у якому тлумачаться, роз'яснюються, елементарно аналізуються факти політичного, економічного, культурного, наукового життя з метою донесення до аудиторії суті, смислу події, явища, їх місця серед інших фактів і процесів. Автор коментаря, як підкреслюється у зарубіжних дослідженнях, йде від факту до узагальнення або до прогнозу.

Цінність коментаря у свіжості думки, оригінальності суджень і висновків, точності й образності слова. Найбільша вада значної частини коментарів - нудне розжовування загальновідомих істин і тенденційне, зацікавлене, однобічне тлумачення подій. У коментар журналіст може органічно вводити думки компетентних людей. Нерідко журналіст просить прокоментувати подію чи явище фахівців, політиків, учених. Тоді факти і події, особливо важливі, тлумачаться з різних позицій. Крім елементарного пояснювального, який тлумачить події, коментарі можуть бути полемічними і навіть сатиричними.

Огляд – хронологічно ширший об'єкт дослідження і, зважаючи на це, оглядовий спосіб мислення. Якщо, беручи схематично, коментар досліджує окремий факт, явище і те, що довкола нього, то предметом огляду є ціла низка однорідних явищ, які відбулись протягом певного часу - тижня, місяця, року, п'ятиліття тощо. Тому головна мета огляду - з'ясування певних тенденцій розвитку явища, процесу. Це можуть бути різні явища - від політичних подій до тенденцій у розвитку економіки, культури, літературного процесу тощо. Метод, підхід один, "матерія", з якою має справу оглядач – різна, отже, і компетентність повинна бути відповідною.