Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММФ_ШПОРА_159.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
939.82 Кб
Скачать

21. Вплив середовища на особу: індивідуальна поведінка людей – визначальний фактор для керівника в управлінні організацією.

Вплив на особу може відбуватися по різному , дивлячись на те середовище в якому вона знаходится, вплив може бути як в позитивному плані так і в негативному.

Діяльність менеджера за технологією проходження кожного етапу управління умовно можна поділити на три основні забезпечуючі цикли: інформаційний цикл — пошук, збір, передача, опрацювання, збереження науково-технічної, економічної, облікової та іншої інформації; логіко-розумовий цикл — розроблення і прийняття управлінських рішень: дослідження, розроблення, розрахунки, прогнози, прийняття рішень; організаційний цикл — організаційний вплив на об'єкт управління для реалізації рішень: добір і розстановка кадрів, доведення завдань до виконавців, диспетчеризація, координація, контроль, виконання та ін

22. Взаємозвязок цілей і завдань з організаційною структурою і штатом аптечних закладів.

Цілі організації, часто звані корпоративними цілями, відрізняються від стратегічної установки тим, що вони набагато більш конкретні за змістом і часто наводяться у вартісному вираженні. До них можуть ставитися бажані рівні виручки або прибутку, темпи зростання, розміри дивідендів або оціночна вартість акцій. Однак можуть зустрічатися і не мають фінансового еквівалента мети, наприклад ступінь задоволення персоналу від роботи, і процес досягнення таких цілей важче контролювати.

Завдання носять більш короткостроковий характер, ніж цілі, так як вони пов'язані з плануванням поточної діяльності. Це часто призводить до того, що задачі по своїй суті є множинними, так як вони носять оперативний характер та можуть відрізнятися в залежності від напрямку діяльності компанії. Зв'язок між місією, цілями і завданнями організації

23. Характеристики зовнішнього середовища організації, їх взаємозвязок.

Взаємозв'язок факторів зовнішнього середовища – це рівень сили, з якої зміни одного фактору впливають на інші фактори. Так само як зміна одного фактору прямого впливу (будь-який внутрішньої змінної) може позначатися на інші, зміна одного фактору непрямого впливу може обумовлювати зміну інших.

Взаємозв'язок різних факторів зовнішнього середовища перетворює середовище сучасних організацій у бурхливо мінливе. Керівники більше не можуть розглядати зовнішні фактори ізольовано, вони повинні виходити з того, що всі вони взаємозалежні й піддаються змінам.

24. Фактори середовища прямої і непрямої дії.

1. Зовнішнє середовище організації прямого впливу

Постачальники. Поставками ресурсів, необхідних організації для ведення бізнесу й займаються постачальники. Багато організацій залежать від безперервного постачання матеріалів.

Державні органи. Організації зобов'язані дотримуватися не тільки законів, але й вимогів органів державного регулювання, тобто примусового виконання законів у сферах компетентності цих органів, а також вимогів, що найчастіше також мають чинність закону.

Споживачі.

Конкуренти. Конкуренти це зовнішній фактор, вплив якого неможливо заперечувати. Цей термін використається для позначення особи, групи осіб, фірм, підприємств, що суперничають у досягненні ідентичних цілей, у прагненні мати ті ж ресурси, блага, займати положення на ринку.

Безпосередній вплив на організацію здійснюють трудові ресурси.

Трудові ресурси – частина населення країни, що розполагає сукупністю фізичних і духовних здатностей, необхідних для участі в процесі праці. Вони являють собою чисельність працездатного населення і є важливим елементом економічного потенціалу країни.

2. Зовнішнє середовище організації непрямого впливу. Фактори середовища непрямого впливу звичайно не впливають на операції організацій так помітно, як фактори середовища прямого впливу, проте, керівництву необхідно враховувати їх.

Стан економіки. Керівництво повинне вміти передбачати, як позначаться на операціях організації загальні зміни стану економіки.

Соціокультурні фактори. Будь-яка організація функціонує, щонайменше, в одному культурному середовищі.

Політичні фактори. Деякі аспекти політичної обстановки представляють для керівника особливе значення. Інший елемент політичної обстановки – групи особливих інтересів і лобісти

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации