Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММФ_ШПОРА_159.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
939.82 Кб
Скачать

32. Характеристику факторів міжнародного середовища.

Міжнародне середовище –– це сукупність економічних, соціально-культурних, політико-правових та інших умов, процесів, чинників, що сприяють розвиткові міжнародної діяльності або ускладнюють її.

За своєю сутністю міжнародне середовище також може бути визначене як система умов і факторів існування міжнародних економічних зв’язків. При цьому розрізняють два види середовища: зовнішнє середовище (оточення системи) і внутрішнє середовище (контекст системи).

Внутрішнє середовище—це внутрішня будова системи міжнародних відносин разом з її внутрішніми законами існування, функціонування і розвитку.(ЗЕД, управління, суб’єкти, форми і види, внутрішні закони) [2, с.144].

Зовнішнє середовище—це зовнішні по відношенню до суб’єктів МЕВ умови реалізації форм і видів різних видів МЕВ, що поділяються: за сферами впливу (природно-географічне, політико-правове, економічне, соціально-культурне середовище) та безпосередністю впливу (умови і фактори прямої дії – міжнародні організації, міжнародні правові норми, торговельні представництва, комунікаційні мережі та умови і фактори непрямої(посередньої) дії).

33. Міжнародне оточення : особливості менеджменту на міжнародному рівні.

З огляду на специфіку своєї діяльності, часто пов'язане з міжнародними ринками і має, окрім чинників вітчизняного оточення. середовище, у межах якого воно функціонує. На це оточення накладаються чинники макрооточення країни, у якій підприємство здійснює міжнародну діяльність. Це має місце не лише у випадку активної інтернаціоналізації, а отже, міжнародної експансії підприємства у різних можливих формах, а також за умови пасивної інтернаціоналізації, яка полягає в розширенні діяльності за рахунок використання різноманітних виробничих зв'язків із закордонними партнерами (що необов'язково пов'язано зі зміною розташування). У межах міжнародного оточення (так само, як і у випадку вітчизняного оточення) виокремлюють чинники: правові, політичні, економічні, технічні, природні, демографічні та культурні

34. Різновиди міжнародного бізнесу.

Міжнародний страховий бізнес

Міжнародний туристичний бізнес

Організація міжнародної торгівлі

Міжнародні торгові мережі

Міжнародний фінансовий бізнес.

Міжнародний Фрмацевтичний бізнес.

35. Сучасні тенденції розвитку аптечної мережі у звязку з впливом факторів зовнішнього середовища.

Тенденції розвитку доволі добрі, під час болячок, люди перш за все шукають найблищу аптеку для купівлі ЛЗ.

36. Складові успішної діяльності організації.

Головною умовою успішної діяльності організації є досягнення нею своєї мети. Для організацій фармацевтичного профілю – створення і випуск ліків, їх реалізація.

          Найпершим завданням більшості організацій є виживання, можливість існування якомога довше. При цьому організаціям нерідко доводиться змінювати свої цілі або розширювати їх відповідно до потреб навколишнього світу, які змінюються.

          Наступною складовою успішної діяльності організації є її результативність і ефективність. Результативність є наслідком того, що  підприємства виробляють необхідні для споживача  лiкарськi засоби (стосовно хiмiко - фармацевтичних підприємств) i надають якiснi послуги (стосовно аптек).

Кількісним вимірювачем ефективності організації є продуктивність.   Продуктивність на всіх рівнях організації є найважливішим фактором для того, щоб організація могла вижити і домогтися успіху в умовах конкуренції. Чим ефективніша організація, тим вище її продуктивність. Рівнем продуктивності фармацевтичного підприємства є кількість випущених лікарських засобів в розрахунку на одного працюючого (закордоном – 50 тис. дол.), чи реалізації ліків в умовах аптек.

Великі обсяги продукції, яка випускається, ще не є доказом високої продуктивності - ключовою складовою продуктивності є якість. Потенційний покупець, у якого є свобода вибору, природно, віддасть перевагу більш якісним лікам, яка проявляється через фармакологічну активність і відсутність побічної дії.

Важливим останнім критерієм успішної діяльності організації є практична реалізація управлінських рішень. Успішним рішенням вважається таке, яке реалізується практично, тобто перетворюється на дію результативно та ефективно.

Одним із вимірів успіху в цьому плані є також оцінка організації її партнерами.

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации