Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММФ_ШПОРА_159.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
939.82 Кб
Скачать

65. Організаційні зміни в аптечній службі.

Плинність кадрів

Закони

Нормативна документація

ремаркетинг

66. Види сучасних організаційних структур, їх зміст.

67. Визначення поняття функції мотивація.

Мотивація – це процес створення системи умов, що впливають на поведінку людини та спрямованість її дій у необхідному для організації напрямі, тобто на досягнення мети. Мотивація праці – це прагнення працівника задовольнити свої потреби. У структуру мотиву праці входять: потреба, яку прагне задовольнити працівник; благо, яке здатне задовольнити цю потребу; трудова дія, необхідна для одержання блага; ціна або витрати, на які погоджується працівник.

68. Сучасні теорії мотивації, їх роль в управлінні.

У сучасній управлінській науці розрізняють змістовні та прецесійні теорії мотивації.

69. Характеристику змістовних і процесуальних теорій мотивації.

Сутність змістовних теорій мотивації. В основі змістовних теорій мотивації лежать потреби людини. Систему цих потреб А. Маслоу описав так.

Фізіологічні потреби є необхідними для виживання. До них належать погреби в їжі, воді, притулку, відпочинку тощо.

До потреб безпеки та впевненості в майбутньому належать потреби захисту від фізичної та психологічної небезпеки з боку навколишнього світу та впевненості в тому, що фізіологічні потреби буде задоволено в майбутньому (пошук надійної роботи з перспективою доброї пенсії).

До соціальних потреб, або потреб причетності, належать відчуття причетності до чогось або когось, відчуття, що тебе приймають інші, відчуття соціальної взаємодії та підтримки.

Потреби поваги включають потреби самоповаги, особистих досягнень, компетентності, поваги з боку оточуючих, визнання.

Потреби самовираження – потреби в реалізації своїх потенціальних можливостей.

Процесійні теорії мотивації базуються на ідеї, що поведінка людини визначається не лише її потребами, а й сприйняттям ситуації, счікуванням повязаним з нею, оцінкою своїх можливостей та наслідків обраного типу поведінки, внаслідок чого людина приймає рішення про активні дії або бездіяльність. Процесійні теорії прагнуть показати керівникам, як слід поєднувати результати праці індивідуума й винагороди.

70. Характеристику мотивації у сфері медицини і фармації.

Аналогічно для інших установ і підприємств.

71. Потреби, які зумовлюють бажання отримати спеціальність провізора.

Для отримання заробітку, та реалізації в будь якій сфері фармацевтичної галузі

72. Визначення контролю як функції управління і його форми.

Контроль у менеджменті — це процес забезпечення досяг­нення організацією поставлених цілей шляхом виявлення відхилень у виконанні планів і внесення відповідних корективів у дії або плани. Можна виокремити три основні причини необхідності контролю.

  • Запобігання кризовим ситуаціям через своєчасне втручання у процес виконання планів.

  • Підтримка і розвиток успіху, що виявився у процесі виконання плану.

  • Існує також три основні процедури контролю:

  • встановлення стандартів (планових показників, нормативів тощо);

  • вимірювання виконання плану чи завдання (масштаб вимірювання, порівняння стандарту і фактичних показників);

  • коригування плану або завдання (невтручання в процес виконання плану чи завдання, усунення причин відхилень, зміна стандартів).

73. Ділянки реалізації попереднього контролю.

Для попереднього К. у сфері фінансових ресурсів засобом є бюджет (поточний фінансовий план) або кошторис, що дозволяє перевірити правильність і обґрунтованість майбутніх витрат і надійність джерел доходів.

74. Характеристику поточного контролю.

Поточний К. базується на вимірюванні фактичних результатів, одержаних при виконанні роботи, спрямованих на досягнення бажаних цілей

75. Суть підсумкового контролю.

Завершальний К. (підсумковий) передбачає оцінку виконання організацією своїх планів; зворотний зв’язок використовується після того, як робота виконана; фактично одержані результати порівнюються з тими, що вимагаються.

76. Вимоги до ефективного контролю.

Характеристиками ефективного К. є всеосяжність, стратегічна спрямованість, обґрунтованість критеріїв й орієнтація на результати, відповідність справі, своєчасність, гнучкість, відповідність організації К. структурі й системі управління фірмою, простота, точність, економічність.

77. Характеристику поняття управлінське рішення

Управлінське рішення - це результат творчого цілеспрямованого аналізу проблемної ситуації, вибору шляхів, методів і засобів її вирішення у відповідності з ціллю системи менеджменту

Управлінське рішення - це початковий і основний момент в організації діяльності кожного керівника. У зв'язку з цим управлінське рішення може розглядатися як основний зміст процесу управління і важливий інструмент системного підходу до управляємого об'єкту. Кожне підприємство є не тільки виробником продукції, але й складовою частиною суспільства. Тому при прийнятті управлінського рішення необхідно враховувати не тільки економічну сторону діяльності, а сукупність соціальних, ідеологічних, моральних та інших відносин.

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации