Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММФ_ШПОРА_159.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
939.82 Кб
Скачать

19. Роль технології як внутрішньої змінної. Класифікацію технології по Вудворді Томпсону.

Технологія - це взаємозв'язок кваліфікаційних навичок, обладнання, інфраструктури, інструментів і відповідних технічних знань, необхідних для виконання бажаних змін в матеріалах, інформації або людях. Це засіб перетворення вхідних елементів (матеріалів, сировини, інформації, людей) у вихідні (продукти, вироби, послуги).

Технології можуть докорінно змінити конкурентне становище організації, впливають на обсяг і якість інвестиційних процесів в ній, потужність підприємства, канали розповсюдження товарів і логістику.

Історично технологія формувалася в процесі трьох переворотів: промислової революції; стандартизації; механізації та автоматизації з застосуванням конвеєрних складальних систем. Найбільш розповсюдженою класифікацією технологій є класифікація британської дослідниці Джоан Вудворд, що поділила технології на три групи, як представлено в таблиці

1.Технології індивідуального, дрібносерійного та індивідуального (одиничного) виробництва.

2. Технології масового або багатосерійного виробництва.

3. Технології безперервного виробництва.

Кожний з видів технологій, що застосовуються при перетворенні, передбачає свої особливості як з точки зору витрат на виробництво, так І з точки зору обсягів основного продукту або послуги, тобто охоплення ринкового сегменту.

Крім того, кожний із видів технологій передбачає свій рівень автоматизації й механізації праці та технологічних процесів, свій необхідний кваліфікаційний рівень робітників, що, в свою чергу, коригує витрати на виробництво продукції.

Якість технологій в організації залежить від доступу до ринку інновацій та фінансових можливостей організацій.

Відповідно до підходу американського соціолога Джеймса Томпсона можна виділити:

1. Багатоланкові технології (наприклад, складання автомобіля).

2. Посередницькі технології (банківська справа).

3. Інтенсивні технології (монтаж кінофільму).

Внутрішнє середовище організацій цілком контрольоване, і ефективність його функціонування залежить від рівня та якості управлінської підготовки, вміння координувати роботу окремих підрозділів і управляти працею людей.

20. Основні аспекти людської змінної. Роль трудових ресурсів у діяльності організацій.

Люди. Найбільш непередбачуваною складовою внутрішнього середовища виступають люди, оскільки кожній людині притаманні індивідуальні властивості, що лежать в основі її організаційної поведінки. Кожна людина характеризується власними здібностями, потребами, можливостями, мотивацією поведінки, цінностями, належністю до неформальних груп, ставленням до виконуваних задач, керівництва, оточуючого середовища тощо.

Соціально-психологічні аспекти особи будуть розглянуті в окремому розділі. Але слід наголосити, що персонал організації виступає не тільки ресурсом, але й джерелом її конкурентних переваг.

Під трудовими ресурсами розуміють ту частину населення країни, що володіє сукупністю фізичних та духовних здібностей, загальноосвітніми та професійними знаннями для праці в національному господарстві, це — найважливіший елемент трудового потенціалу країни. Отже, трудові ресурси суспільства представлені людьми, які володіють свідомістю, волею, мають економічні та соціальні потреби, в силу чого необхідно враховувати і узгоджувати економічні та соціальні інтереси суспільних груп і прошарків людей.

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации