Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММФ_ШПОРА_159.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
939.82 Кб
Скачать

48. Принцип адміністративного стилю керівництва.

Адміністративний. Стиль характерний для керівників, які суворо дотримуються всім вказівками, розпорядженнями, які йдуть зверху і доводять їх до виконання логічного кінця, чого б це ні коштувало. Керівник-адміністратор здатний настояти на своєму, подолати опір "інакомислячих", використовуючи свій адміністративний тиск. Найгірший варіант адміністративного стилю характеризується адміністративним маніпулюванням, комбінуванням "справ", "вирішенням конфліктних ситуацій", джерелом яких часто є не хто інший, як сам керівник-адміністратор. Можливо, деяким позитивним елементів цього стилю керівництва колективом слід віднести те, що він володіє знанням механізму адміністративного управління організацією, знанням посадових інструкцій та інших атрибутів влада.

49. Характеристики керівників дистанційного, контактного, цілепокладеного, делегуючого стилів керівництва.

Дистанційний стиль керівництва передбачає умови, при яких менеджер надає перевагу не зближенню з підлеглими, а дії "на відстані", вважаючи, що цим він підвищить посадовий авторитет.

Контактний стиль керівництва передбачає умови, коли ме­неджер надає перевагу тісному зближенню з підлеглими, вва­жаючи це важливою умовою успішного керівництва.

Цілеспрямований стиль використовується тоді, коли менед­жер вважає кращим засобом мобілізації енергії працівників по­становку перед ними великих, складних та відповідальних зав­дань, які відкривають перед кожним із підлеглих перспективу досягнення особистих і колективних цілей.

Делегуючий стиль створюється тоді, коли менеджер надає підлеглим широку ініціативу і самостійність у роботі. Він делегує багато своїх повноважень підлеглим, але остаточне рішення ос­новних питань вважає своїм одноосібним правом і обов´язком.

50. Вплив психологічного клімату колективу на ефективність праці.

Соціально-психологічний клімат - якісний бік стосунків, що виявляється у вигляді сукупності психологічних умов, які сприяють або перешкоджають продуктивній спільній діяльності та всебічному розвитку особистості в групі. Такий клімат може бути сприятливим, несприятливим, нейтральним, позитивно чи негативно впливати на самопочуття людини.

Найважливіші ознаки сприятливого соціально-психологічного клімату групи (колективу):

Суб'єктивні ознаки:

довіра та взємовимогливість членів групи один до одного;

доброзичливість і ділові претензії;

вільне висловлювання думок щодо справ колективу чи поведінки окремих осіб;

відсутність тиску з боку керівництва на підлеглих і визнання за ними права приймати рішення, значущі для справ колективу;

достатня поінформованість членів колективу про завдання та стан справ у колективі;

високий ступінь емоційного включення та взаємодопомоги у ситуаціях, якщо є у цьому потреба;

усвідомлення і взяття відповідальності на себе за стан справ у групі кожним із її членів.

Об'єктивні ознаки:

високі показники результатів діяльності;

низька плинність кадрів;

високий рівень трудової дисципліни;

відсутність напруженості й конфліктності в колективі тощо.

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации