Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММФ_ШПОРА_159.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
939.82 Кб
Скачать

8. Суть економічного, соціально-психологічного методів управління і методу організаційного впливу.

Економічні методи управління – це прийоми та способи управління, в основі яких лежить використання економічних законів, економічних інтересів і показників.

Організаційно-розпорядчі методи управління забезпечують реалізацію мотивів примусового характеру. Вони передбачають юридичний вплив на відносини людей у процесі виробництва, оскільки ці відносини регулюються відповідними правовими нормами.

Соціально-психологічні методи управління. Управлінська діяльність має враховувати психологію взаємовідносин між людьми, оскільки психологічний стан працівника безпосередньо впливає на його виробничі процеси, ставлення до праці.

Управління підприємством здійснюється за допомогою всієї системи методів управління. Організаційні методи створюють передумови використання економічних методів. Соціально-психологічні методи доповнюють організаційні та економічні і в сукупності створюють необхідний арсенал засобів управління господарською діяльністю.

9. Особливості американської, японської і європейської моделей управління.

США

Японія

США

Японія

короткочасне наймання

довічне наймання

формальні, кількісні показники контролю

неформальний, тонкий, опосередкований контроль

швидка кар'єра

повільна кар'єра

індивідуальне прийняття рішень і відповідальність

колективне прийняття рішень і відповідальність

спеціалізована діяльність

широкий профіль

увага до особистості людини другорядна

підвищена увага до особистості

10. Організаційну структуру управління фармацевтичною службою України.

Сьогодні центральним органом управління фармацевтичною галуззю є Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення. Вона є урядовим органом державного управління, що діє у складі Міністерства охорони здоров'я України та йому підпорядковується. Головні завдання цієї служби:

1. Участь у формуванні та реалізації державної політики усфері виробництва, контролю за якістю та реалізацією лікарських засобів і виробів медичного призначення.

2. Забезпечення державного регулювання у сфері виробництва, ввезення в Україну, вивезення з України, реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення, в тому числі вирішення питань їх державної реєстрації та державного контролю за якістю.

3. Здійснення державногоконтролю за дотриманнямзаконодавства щодо забезпечення населення і закладів охорони здоров'я якісними, високоефективними, безпечними га доступними лікарськимизасобами і виробами медичного призначення, а також законодавства щодо їхобігу, зберігання, застосування, утилізації та знищення.

11. Ринкові структури управління у фармації.

Структура управління - це упорядкована сукупність зв'язків між ланками і робітниками, зайнятими вирішенням управлінських задач організації. В ній виділяють такі поняття, як елементи (ланки), зв'язки і рівні

Елементи - це служби, групи і робітники, які виконують ті чи інші функції управління у відповідності з прийнятим розподілом управлінських задач, функцій і робіт.

Горизонтальні зв'язки носять характер погодження і є, як правило, однорівневими. 

Вертикальні зв'язки - це зв'язки підпорядкованості, які виникають при наявності декількох рівнів управління. 

Лінійні зв'язки відображують рух управлінських рішень та інформації між лінійними керівниками, тобто особами які відповідають за діяльність організації або її структурних підрозділів. 

Функціональні зв'язки виникають по лінії руху інформації та управлінських рішень по різним функціям менеджменту.

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации