Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен бойко.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
309.54 Кб
Скачать

31.Переваги та обмеження системної моделі соціальної роботи.

Системна модель соціальної роботи у сучасній практиці є найпопулярнішою. Відповідно до неї суспільство постає як складна соціальна система, сформована із сукупності взаємопов’язаних соціальних організацій та інститутів, взаємодія яких впливає на життєдіяльність людини. Ґрунтується ця модель на ідеї, що задовільне життя людини залежить від систем, які її оточують. Такою системою є сім’я, всередині якої існують взаємини між подружжям, дітьми і родичами; сім’я також включена у взаємодію з різноманітними соціальними інститутами — державою, системою освіти і виховання, економічними й іншими організаціями. З цього погляду завдання соціальної роботи полягає у вивченні оточення клієнта, впливу на нього інших людей, соціальних факторів.

45.Підготовчий етап консультування.

Етап перший. Підготовчийь- Попереднє знайомство • Збирання відомостей і встановлення контакту • Виявлення очікувань • Укладання контракту • Завдання підготовчого етапуПопереднє знайомство.Кожна людина розуміє, що у неї існує певна проблема, і вона бажає її розв’язати. Що робить така людина? Варіантів може існувати безліч. “Наша”, назвемо її клієнтом, хоче потрапити на прийом до консультанта. Можливо, він зателефонує і запишеться на прийом, якщо консультант працює в якомусь консультаційному центрі, чи зупинить його, зустрівши його в коридорі, і попросить приділити йому кілька хвилин, якщо, наприклад, вони обоє -співробітники однієї організації. А можливо, вмовить своїх знайомих “закинути за нього слівце” саме тому, у чиїй допомозі він впевнений. Цю складову консультації ми і називаємо попереднім знайомством. Попереднє знайомство, збирання інформації, встановлення контакту — усе це відбувається на першому, підготовчому етапі, що містить у собі ще, щонайменше, дві складові: виявлення очікувань клієнта та укладання контракту.

32.Соціальна екологія. Життєва модель к.Гермейна та а.Гіттермана.

Екологічний підх ід до соціальної роботи спи-рається на теорію систем і дає змогу зрозуміти,яким чином на функціонування людини впливає її множинна взаємодія з і нши ми людьми, ї хніми с ім'ями, громадами, суспільством у цілому. Оці- нювання становища клієнта, яке здійснюється з позицій цього підходу, розглядає баланс між стре- совими і підтримуючими чинниками, ризиками та захисними факторами. У рамках екологічного виникло три нових під- ходи: - метод сімейного центру (робота з сім'ями, що спирається на вивчення оточення); - метод навичок (відпрацювання моделей про- дуктивних взаємин з оточенням); - метод життєвої моделі (поєднання політики з допомогою окремим індивідам) Розглянемо детальніше останній метод, який також отримав назву «модель життя». Його за- пропонували 1980 р. американці К. Гермейн та А. Гіттерман Зазначена модель розглядає життєвий простірлюдини як три незалежні сфери:1) життєві переходи (дитинство, дорослість, старість, зміни статусу і ролі, втрати, кризи, скажі-мо, хвороба чи смерть одного з членів сім'ї, роз-лучення, втрата роботи, переїзд на нове місцепроживання, втрата житла); 2) міжособистісні процеси (в парах, с ім'ях,група х, о р г а н і з а ц і я х, с у с і д с ь к их в і д н о с и н ах тощо, наприклад, експлуатація, примус, невід- повідність цінностей чи очікувань); 3) властивості середовища (соціальні і фізичні, наприклад, нерівні можливості для чоловіків та жінок, брак необхідної інфраструктури, яка можестосуватися як неможливості влаштувати дитинув дитячий садок, так і відсутності транспортного сполучення з місцями, де розташовані школа, лі- карня, соціальні служби, зміни на ринку праці). Отже, завдання соціального працівника, який використовує екологічну теорію,- розглянути відповідність потреб та можливостей, цілей та прав клієнта, з одного боку, якостям і властивос- тям соціального та фізичного оточуючого середо- вища, з іншого.