Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен бойко.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
309.54 Кб
Скачать

28.Соціальна система.

Соціальна система — це ключове поняття сучасної соціології. Воно має великі пізнавальні можливості. Замість того, щоб вивчати десятки, сотні, тисячі різних соціальних груп, колективів, спільнот, кожна із яких має свої специфічні риси, соціологи використовують загальне поняття «соціальна система», яке виражає найбільш суттєві риси різних соціальних груп. Суспільство також аналізується як особливий тип макросистеми. Основою суспільства як соціальної системи є індивіди, соціальні дії, взаємодії та відносини, що є стійкими і відтворюються в історичному процесі, переходячи з покоління в покоління

29.Характеристики соціальних систем.

Соціальні системи є найбільш складними та значущими. Їхньою родовою ознакою виступає їх людська природа та сутність. Соціальні системи створюються людьми, служать сферою їх діяльності, об'єктом їхнього впливу. Це обумовлює і міцність і слабкість соціального управління, його творчий характер і можливість виявлення суб'єктивізму, волюнтаризму. Соціальні системи володіють специфічними ознаками. Насамперед, кожна з них прагне досягнути певної мети. Люди об'єднуються в різного роду організації, суспільства, класи, соціальні групи та іншого роду системи, яким обов'язково притаманні певні загальні цілі. Існування та розвиток соціальних систем немислимі поза інтенсивного обміну інформацією між системою в цілому та середовищем, між елементами всередині системи та кожного з них із середовищем. Тим самим забезпечується зв'язок суб'єктів та ооєктів управління. Ознака інформаційності також характерна для соціальних систем. Головною, кінцевою метою системи управління є не особиста діяльність, а організація та забезпечення належного стану її об'єкта. Останній може розглядатися двояко: як організована підсистема системи управління і як об'єктивні явища, процеси матеріального світу, що підлягають впливу, перетворенню та використанню в інтересах людей. Цілеспрямований вплив на об'єкти складає основний зміст управлінського процесу. Зміни в об'єктах зумовлюють етапи розвитку системи управління та оцінку ефективності її функціонування. 

30.Використання системної моделі.

Системна модель - це модель реалізації плану програми (проекту), побудована з використанням системного підходу. Дана модель забезпечує оптимальність управління проектом і містить деталізовані плани системи управління, плани використання ресурсів і методи перевірки систем і продуктів проекту. Ця модель орієнтована переважно на оптимізацію при використанні системного інжинірингового підходу. Типовим зразком реалізації такої моделі може служити розробка програми РЗБ (розробки, закупівлі і будівництва) (ЕРС - engineering, procurement, construction). Дана модель зосереджується на поетапному плануванні і контролі з розподілом бізнес-процесів по тимчасовій осі відповідно до концептуальної ієрархічної структури програми. В цьому відношенні, дана модель успішно застосовувалася в індустріальному суспільстві. Проте в сучасному інформаційному суспільстві, орієнтованому на економіку знань, ця модель не створює доданої цінності, якщо не поєднувати її використання з використанням сервісних моделей. Системна модель заснована на використанні системного підходу. Системна модель деталізує проект, починаючи з системи планування, системи структуризації робіт, системи створення продукту проекту і системи контролю. Системна модель орієнтована на оптимізацію з використанням інжинірингових методів.