Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія посібник.doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Н.В. Позмогова, Н.І. Костюченко

ЕКОЛОГІЯ

Навчальний посібник

для студентів освітнього ступеня «бакалавр»

напрямів підготовки «Біологія» та «Хімія»

Запоріжжя

2015

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Н.В. Позмогова, Н.І. Костюченко

ЕКОЛОГІЯ

Навчальний посібник

для студентів освітнього ступеня «бакалавр»

напрямів підготовки «Біологія» та «Хімія»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № від

Запоріжжя

2015

УДК 504 (075.8)

ББК Е08я73

П 47

Позмогова Н.В. Екологія: навчальний посібник для студентів освітнього ступеня «бакалавр» напрямів підготовки «Біологія» та «Хімія» / Н.В. Позмогова, Н.І. Костюченко. – Запоріжжя: ЗНУ, 2015.– 82 с .

Курс «Екологія» є необхідною складовою підготовки кваліфікованих фахівців з галузі знань «Природничі науки». Він надає студентам уявлення про фундаментальні основи сучасної екології, закономірності взаємовідношень живих організмів в екосистемі, розглядає наслідки впливу людини на навколишнє середовище шляхом дослідження найбільш пріоритетних екологічних проблем сучасності. Видання сприятиме розширенню, закріпленню та систематизації теоретичних знань і формуванню здатності передбачати та враховувати близькі та віддалені наслідки забруднення міських територій та природних ландшафтів, активному творчому ставленню до охорони навколишнього середовища.

Посібник містить теоретичні відомості, перелік питань для самоконтролю та поточного контролю, орієнтовний перелік тем до індивідуального завдання. Наведено необхідний ілюстрований матеріал, запропоновано список основної та додаткової літератури.

Видання розраховане на студентів напрямів підготовки «Біологія» та «Хімія».

Рецензент В.І. Домнич, доктор біологічних наук, професор

Відповідальний за випуск О.Ф. Рильськиий, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології, доктор біологічних наук, професор

ВстуП

На сьогодні екологія являє собою величезне поле знань. Екологічні закони пронизують і господарську діяльність, і побутову, і виробничу. Сучасний розвиток екології, з одного боку, дає ключ до вирішення багатьох проблем, пов’язаних зі станом живої природи, а з іншого боку, показує, наскільки складні, дорогі і трудомісткі шляхи їх реалізації. Екологічні знання – джерело розробки нових технологій, що зберігають енергетичні ресурси та біорізноманіття на планеті. Захист і відновлення навколишнього природного середовища стає все більш відчутним критерієм виживання людства.

Формування нової стратегії поведінки кожного члена суспільства, – обов’язкова умова стійкого розвитку біосфери. Порушення екологічних законів можна зупинити тільки піднявши на належну висоту екологічну культуру кожного члена суспільства через вивчення основ екології. Екологічне виховання і екологічна освіта – невід’ємна частина процесу формування особистості в ХХI столітті. Засвоєння курсу «Екологія» має важливе значення у підготовці студентів напряму «Біологія» та «Хімія» для грамотного та успішного вирішення складних питань при здійсненні професійної діяльності з урахуванням прямих і численних непрямих наслідків для біосфери.

Метою навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань, умінь та навичок з екології, а саме: формування у студентів екологічного світогляду; знань про взаємодію живих організмів, популяцій та угруповань вищих рангів між собою та навколишнім середовищем; особливостей функціонування екосистем різних ієрархічних рівнів під впливом природних і антропогенних факторів, екологічних основ збалансованого природокористування тощо.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Екологія» є:

– отримання студентами знань щодо основних принципів взаємовідношень між організмами, популяціями і угрупованнями та навколишнім середовищем;

– розуміння механізмів дії хімічних речовин, фізичних полів та біологічних агентів на життєдіяльність організмів;

– вміння на базі загальноекологічних знань оцінювати негативні наслідки антропогенного впливу на стан атмосферного повітря, природних вод, ґрунтового покриву, геологічного середовища та біоценозів;

– вміння знаходити вірні рішення з питань збалансованого співіснування людини і природи;

– виховання у майбутнього фахівця здібностей та вмінь по впровадженню екологічно безпечної діяльності людини.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні: знати:

– теоретично–методологічні основи сучасної екології;