Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія посібник.doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Класифікація забруднення навколишнього середовища

  1. Інгредієнтне:

мінеральнепродукти згорання викопного палива, двигунів внутрішнього згорання, відходи хімічної промисловості, відвали шахт, відходи металургії, добрива та пестициди, аварійні викиди в акваторіях, видобуток та переробка нафти;

органічне побутові стоки, мікробіологічні препарати, відходи харчової промисловості, відходи тваринництва;

  1. Параметричне шумове, теплове, світлове, радіаційне, електромагнітне;

  1. Біоценотичне порушення балансу популяцій; інтродукція та акліматизація; нерегульований збір рослин, відлов, відстріл тварин; браконьєрство;

  2. Деструктивне вирубування лісів; регуляція водостоку; побудування доріг; розробка кар’єрів і шахт; воєнне будівництво; ерозія ґрунтів; висушування боліт; степові та лісові пожежі; урбанізація, природні та техногенні катастрофи тощо.

Техногенний вплив на атмосферу

Основні фізичні характеристики атмосфери – температура, тиск, густина. Значення цих величин неоднакові в різних ділянках атмосфери і безперервно змінюються.

Екологічна роль атмосфери:

– визначає загальний тепловий режим поверхні планети;

– захищає Землю від космічного та ультрафіолетового випромінювання;

– впливає на місцеві кліматичні умови (режим річок, ґрунтово-рослинний покрив, процеси рельєфоутворення).

Газовий склад атмосфери

Сучасний газовий склад атмосфери – результат тривалого історичного розвитку Землі. Він являє суміш двох основних компонентів – азоту (78,09%) та кисню (20,95%). У нормі в ньому знаходяться також аргон (0,93%), вуглекислий газ (0,03%), незначна кількість інертних газів (неон, гелій, криптон, ксенон), аміаку, метану, озону, двооксидів сірки та інших газів.

Найбільше значення для екосистем мають 3 гази, які входять до складу атмосфери: кисень, вуглекислий газ та азот. Ці гази беруть участь в основних біогеохімічних циклах.

Кисень – потрібен для дихання живих організмів, бере участь в утворенні озону. В атмосфері склалася приблизна рівновага між виробництвом кисню у процесі фотосинтезу та його споживанням живими організмами. Кругообіг кисню досить складний, оскільки він вступає в реакції з великою кількістю органічних та неорганічних речовин, а також воднем, утворюючи воду.

Вуглекислий газ (двоокис вуглецю) поглинається рослинами в процесі фотосинтезу для створення органічних речовин. Він входить до складу ґрунтів, рослин, тварин. Вміст його майже однаковий на всій планеті, але може зростати над великими містами. Деякі коливання вмісту СО2 залежать від часу, доби, пори року, біомаси рослин, активності дихання ґрунтової мікрофлори. Дослідження останніх років показують, що вміст СО2 в атмосфері повільно, але постійно підвищується, що пов’язано з людською діяльністю.

Азот – постійний біогенний елемент, оскільки він входить до складу білків і нуклеїнових кислот. Атмосфера – невичерпний резервуар азоту, але більшість організмів не може засвоювати молекулярний азот, а лише його оксиди (утворюється під дією електричних розрядів під час грози, фіксація з атмосферного повітря здійснюється бактеріями та ціанобактеріями для трансформації та утворення доступних для засвоєння рослинами форм).