Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 10-12.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
171.63 Кб
Скачать
    1. Основні теоретичні положення

      1. Основні типи систем організації теоретичного навчання

П

Системи організації теоретичного навчання

ланування навчального процесу (розбивання на уроки, визначення їхньої структури і типів) у нашому випадку є за­вершальним етапом методичної діяльнос­ті, тоді як більшість традиційних програм методичної підготовки розглядає урок як основу педагогічного проекту­вання, головну змістову одиницю дидактичного проекту.

Урок розуміємо як форму організації навчального процесу, що ха­рактеризується певним обсягом навчального матеріалу, постійним скла­дом учнів, керівництвом з боку викладача, послідовним виконанням дій викладачем й учнями.

Розглянемо три основних типи систем організації теоретичного навчання: індивідуальну, класно-урочну й лекційно-семінарську.

Загальною рисою всіх систем організації навчання є організація на­вчальної інформації в дози, що мають різні характеристики.

П

Індивідуальна система організації навчання

очатковою, найдавнішою з відомих ( систем навчання була індивідуальна: жрець, який знав науку, або майстер, який володів ремеслом, навчав свого учня. Ця система передбачала як теоретичне засвоєння знань, так і практичне оволодіння ремеслом, тому її можна віднести до систем і теоретичного, і практичного навчання.

Організація теоретичного навчання в індивідуальну систему була та­кою. Викладач, володіючи певними знаннями, розповідав про що-небудь і, базуючись на цій розповіді або на свій розсуд, просто давав завдання учням. Вони виконували його самостійно, після чого викладач перевіряв правильність виконання. У цій системі зазвичай була відсутня чітка логі­ка вивчення матеріалу, завдання учням давалися хаотично, величина доз інформації, що вивчалася, не була визначена, був відсутній спеціально організований навчальний текст. Однак схема вивчення дози навчальної інформації загалом була визначена. Індивідуальна система навчання не припинила свого існування. Вона розвивалася й у результаті переросла в нову систему організації навчання, яка збереглася у вигляді гувернерства та репетиторства в родинах дворян і великих підприємців.

Із розвитком масової підготовки кваліфікованих робочих вона знайшла своє місце в практичному освоєнні професійної діяльності у вигляді учнів­ства, наприклад, під час підготовки водіїв, тобто індивідуального навчання водіння автомобілів. У сучасних умовах розширюється сфера застосування індивідуальної системи навчання, розвиваються репетиторство, з'явилася система дистанційного навчання, відроджується гувернерство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]