Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 6.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
200.37 Кб
Скачать

Модуль 6. Методика вибору технологій навчання

Цільова настанова

У процесі вивчення теми у студентів формуються вміння:

  • давати характеристику поняття технологій навчання;

  • використовувати психофізіологічні особливості особистості під час вибору способів навчання;

  • характеризувати сучасні підходи до навчання;

  • визначати способи навчання, які дозволять використовувати особливості пам’яті для оптимізації засвоєння навчального матеріалу;

  • використовувати теорію поетапного формування розумових дій для характеристики процесу навчання т його етапів.

План

      1. Теоретичні засади проектування технологій навчання.

      2. Поняття технологій навчання у світлі сучасних уявлень педагогічної теорії і практики.

      3. Основні положення теорії поетапного формування розумових дій та їх реалізації під час розроблення технологій навчання.

    1. Основні теоретичні положення

      1. Теоретичні засади проектування технологій навчання

У

Поняття «навчання»

наш час наука не дає однозначного тлумачення фізіологічних і психічних процесів, що відбуваються в учня у процесі навчання. У сучасній педагогіч-ній і психологічній літературі відсутня достатньо чітка теорія навчання, яка дозволяла б систематизувати наявні факти, пояснювати і використовувати їх для побудови технологій навчання.

У традиційній педагогічній літературі навчання розглядається як специфічна соціальна діяльність, спря-мована на прискорену передачу молодому поколінню нако-пиченого соціального досвіду шляхом органі­зованої пізна-вальної та практичної діяльності. Існують різні погляди на процес навчання.

Навчання є цілеспрямованою передачею накопиченого досвіду. Її результатом є зміни в людських резервах, що зберігаються і не можуть бути пояснені процесом їхнього природного розвитку.

Виходячи з цього, результат навчання - це зміна поведінки учня, яка зберігається протягом тривалого часу і відрізняється від змін, що відбуваються унаслідок природного фізичного «дозрівання» людини.

П

Теорія асоціативно – психологічного підходу

ровідна ідея авторів цієї теорії полягає в тому, що в пізнанні завжди можна виді­лити елементарну дію. Основний найпрості­ший елемент пізнавального процесу, згідно з цією теорією, був названий «асоціацією» і становив зв'язок між психічними явищами.

Головним завданням теорії було пояснити, яким чином ці асоціації та їхні системи утворюються в процесі навчання.

Основоположником цього вчення є російський дослідник І.П. Павлов, який дійшов висновку, що в основі навчання лежить утво­рення асоціацій, або зв'язків між стимулом і рефлексом, як результату їхньої тимчасової близькості.

Провідна ідея асоціативно-психологічного підходу полягає в тому, що навчання здійснюється на підставі стійкого послідовного форму­вання окремих умовних рефлексів, на основі утворення асоціативних зв'язків між стимулом і рефлексом. При цьому первинними елементами пізнання вважаються окремі відчуття або елементарні дії - асоціації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]