Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 7.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
57.26 Кб
Скачать

Модуль 7. Мотиваційні технологїї навчання

Цільова настанова

У процесі вивчення теми у студентів формуються вміння:

  • визначати мету мотивації навчальної діяльності на кожному з етапів навчання;

  • визначати вплив умов на вибір способів мотивації на кожному з етапів засвоєння;

  • обґрунтовувати способи формування внутрішньої мотивації у учнів;

  • для заданої теми навчального матеріалу залежно від наявних умов розробити заходи щодо формування внутрішньої мотивації на різних етапах навчання: формування нових знань, формування вмінь, контролю.

План

      1. Поняття навчальної мотивації.

      2. Дидактичні характеристики навчальної мотивації та спо­соби її здійснення.

      3. Послідовність діяльності викладача при проектуванні мо­тиваційних технологій.

    1. Основні теоретичні положення

      1. Поняття навчальної мотивації

М

Роль мотивації в начальному процесі

отивація навчальної діяльності є найважливішим компонентом технології навчання в цілому, і від неї багато в чому залежить результат навчання та формуван­ня професійних умінь. Навчальна мотива­ція визначається як окремий вид мотивації, включений у пізнавальну діяльність.

Мотивація в широкому плані відповідає на запитання: що спонукає людину до діяльності, якими є мотиви її здійснення? У найзагальнішому плані мотив - це те, що визначає, стимулює, спонукає людину до здійснення будь-якої дії, включеної в зумовлену цим мотивом діяльність. Іншими словами, мотивація розглядається як складний багаторів­невий регулятор життєдіяльності людини. Із цього випливає важливість мотивації в навчальному процесі, оскільки вона визначає поведінку учня і, отже, істотно впливає на результат навчання.

Мистецтво мотивації є невід'ємною якістю викладачів і майстрів виробничого навчання, які працюють творчо.

Одним із показників результативності мотиваційного компонента навчання є:

  • швидкість включення викладача у навчальну діяльність;

  • стійкість інтересу до неї;

  • наполегливість у вирішенні навчальних проблем.

Говорячи про цілі мотивації, можна відзначити, що мотиваційні технології покликані сприяти швидкому включенню учнів у професійну навчально-пізнавальну й навчально-виробничу діяльність без тривало­го «вживання» в роботу, підтримувати діяльність на необхідному рівні активності.

М

Поняття «навчальної мотивації»

отивація
– це так звані психічні яви­ща, що стали спонуканням до виконання тієї або іншої дії, учинку, що визначають активність особистості та її спрямованість на досягнення запланованого результату. Мотиваційна поведінка - це результат дії двох чинників: особистісного та ситуаційного.

Особистісний чинник - це потреби, мотиви, настанови, цінності; ситуаційний - зовнішні умови, наприклад: поведінка інших людей, оцінки й реакції оточення.

Мотив - усвідомлена потреба, яка викликає активність людини й визначає спрямованість цієї активності.

Стимул - спонукальна причина (звичайно зовнішній вплив), що суб'єктивно сприймається й викликає спрямовану активність людини. У деяких випадках стимул може стати мотивом, для чого людина мусить усвідомити стимул, «переробити» та відбити його у свідомості. У цьо­му випадку можна говорити про мотивування або мотивовану поведінку особистості.

Мотивування - пояснення людиною причин своїх дій із посилан­ням на обставини, що спонукали її до вибору певної дії. Мотивування може виступати як одна з форм усвідомлення людиною справжніх мо­тивів її поведінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]