Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
79.59 Кб
Скачать

60.Охарактеризувати основні підходи до планування і обліку роботи по ознайомленню дітей дошкільного віку з природою в дошкільному закладі.

Основні вимоги до планування полягають у науковості, правильностівизначення перспективи, черговості виконання завдань,орієнтації на найновіші досягнення науки, передовий досвід, гнучкість,здатність швидко і чітко реагувати на зміни. Ці загальнівимоги до планування можуть вважатися як вихідні і під час плануванняпедагогічного процесу.План надає педагогічному процесу цілеспрямованості, забезпечуєрозташування програмного матеріалу у часі, підносить керівнуроль вихователя.Планування роботи повинно забезпечувати всебічний розвитокдітей, воно має здійснюватися на науковій педагогічній основі зурахуванням основних дидактичних принципів, бути тісно пов’я з а нимз місцевими умовами.О с н о в н а м е т а п л а н у в а н н я — послідовне виконанняпрограми дитячого садка по ознайомленню з природою, в якій закладенотой обсяг знань, умінь, навичок, рівня вихованості, щозабезпечуватиме всебічний розвиток дітей у процесі ознайомленняз природою.У планах повинна знайти відображення робота по ознайомленнюдошкільників з природою в процесі повсякденного життя і назаняттях. Вихідними принципами під час планування системи з а нять

по ознайомленню з природою є такі:1. Врахування основних етапів засвоєння знань (початковесприймання, розширення і узагальнення знань і умінь).

2. На заняттях по ознайомленню дітей з природою при їх плануванніпотрібно за змогою передбачити використання методів,що забезпечують безпосередній контакт дошкільників з реальнимиоб’єктами природи. 3. Планування занять з розділу ознайомлення з природою необхідноінтегрувати з іншими розділами. Наприклад, закріпленнязнань через використання художньої літератури, розглядання кар тинможна інтегрувати із заняттями з розвитку мови. Закріпленнявражень від екскурсій, спостережень інтегруються з заняттямималюванням, аплікацією. Є можливості для інтегрування з заняттямиз музичного виховання тощо.У процесі повсякденного життя здійснюється засвоєння значногообсягу знань по ознайомленню з природою. Під час плануванняповсякденної роботи слід виходити з таких положень:1. Зміст повсякденної роботи з дітьми повинен відображуватисезонні зміни, що відбуваються в природі.2. Планування повсякденної роботи має здійснюватися у найтіснішомузв’язку з заняттями, передбачати, що в процесі повсякденнихспостережень, праці, ігор формується значний фонд конкретнихзнань, умінь, навичок, без яких неможливий процес у за гальнення.3. Під час планування повсякденної роботи по ознайомленню зприродою слід передбачати, що ознайомлення з тим чи іншимоб’єктом природи повинно включати кілька фаз в його розвитку,а тому його потрібно «вести» протягом певного, часом тривалогочасу. Наприклад, перші паростки мати-й-мачухи, цвітіння, утвореннялистків, розповсюдження насіння, стан рослини влітку, восени.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]