Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
79.59 Кб
Скачать

55.Означити ведення календаря природи і погоди для дітей старшого дошкільного

Календар природи для старшої групи — це листок картону чи цупкого паперу, відповідно оформленого малюнками, що відображаютьту чи іншу пору року. Наприклад, навесні календар природиоформлюють малюнками весняних ефемероїдів, перших веснянихметеликів, дерев, що цвітуть, тощо. На календарі наклеюють дві кишеньки, в яких збирають малюнки протягом усієї пори року.Наприкінці кожного місяця малюнки переглядають, діти згадують про характерні зміни в природі — стан погоди, життя рослин, тварин.Наприкінці сезону найбільш виразні малюнки, в яких відображено відповідну пору року, наклеюють на ширмочку і використовують під час бесіди. Більш складний вид календаря для старшої групи — календар погоди. На листку картону вміщують календар на всі місяці сезону.Внизу прикріплюють кишеньки для малюнків. Календар погоди оформлюють яскравими малюнками, що відображують певну пору року.

55. Означити ведення календаря природи і погоди для дітей старшого дошкільного віку.

Потреба ведення календарів природи і погоди зумовлюєтьсясвоєрідністю пізнання закономірностей сезонних змін дошкільниками.Веденнякалендаря природи розвиває спостережливість, привчає уважноприглядатися до навколишньої природи, встановлювати взаємозв’язки і послідовність явищ, їх причини.Ведення календаря погоди починається з другої молодшої групи.Формування уявлень про закономірності сезонних змін у старшомудошкільному віці будується на базі конкретних знань, набутиху попередніх групах. Діти повинні знати характерні ознаки,послідовність змін, причини сезонних змін (зменшення сонячноготепла призводить до змін у неживій природі, з ними пов’язані зміниу рослинному, тваринному світі).У зв’язку з ускладненням завдань змінюється і форма веденнякалендаря природи і погоди.Календар природи для старшої групи — це листок картону чицупкого паперу, відповідно оформленого малюнками, що відображаютьту чи іншу пору року. Наприклад, навесні календар природиоформлюють малюнками весняних ефемероїдів, перших веснянихметеликів, дерев, що цвітуть, тощо. На календарі наклеюютьдві кишеньки, в яких збирають малюнки протягом усієї пори року.Наприкінці кожного місяця малюнки переглядають, діти згадуютьпро характерні зміни в природі — стан погоди, життя рослин, тварин.

Наприкінці сезону найбільш виразні малюнки, в яких відображеновідповідну пору року, наклеюють на ширмочку і використовуютьпід час бесіди.Більш складний вид календаря для старшої групи — календарпогоди. На листку картону вміщують календар на всі місяці сезону.Внизу прикріплюють кишеньки для малюнків. Календар погодиоформлюють яскравими малюнками, що відображують певнупору року. Діти щоденнофіксують стан погоди після денної прогулянки. Позначення,якими користуються діти, можуть бути різними. Напочатку вониповинні мати реалістичний характер, наприклад, вітер — гілка, щопохилилася вбік, сніг — графічне зображення сніжинки, сонячний,ясний день — зображення сонечка, хмарний — зображення хмаринки.Пізніше можна розповісти дітям, що в школі погоду позначаютьінакше. Запропонувати їм скористуватися умовними позначеннями.Щомісяця результати спостережень у природі і їх фіксація укалендарі обговорюється з дітьми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]