Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
79.59 Кб
Скачать

16. Обґрунтувати значення ділянки днз, вимоги до її планування і озеленення.

Ділянка дитячого садка повинна давати багатий матеріал дляформування у дітей образів рідної природи. Саме тут дитина повиннадізнатися про різноманітні дерева, кущі, плодові, городні,декоративні рослини, особливості їхнього життя, зміни в різні порироку, їхнє значення для людини. На ділянці діти знайомляться ізсвітом тварин — різноманітними комахами, птахами, деякимисвійськими тваринами. У процесі пізнання цих об’єктів дітей знайомлятьз залежністю життя рослин, тварин від зміни умов.Під час перебування дошкільників на ділянці здійснюєтьсярозвиток їхньої спостережливості, діти оволодівають прийомамианалізу, навчаються порівнювати, виділяти суттєве.Гарно озеленена ділянка дитячого садка — це те місце, де дітидістають естетичні враження від спілкування з природою, і педагогічному

колективу необхідно зробити все для того, щоб ці враженнябули повноцінними.Розмір ділянки залежить від типу дошкільного закладу. В яслах-садках на 100 місць відводиться до 40 м2 на одне місце; на140—320 місць — 35 м2, 560—640 місць — ЗО м2 на одне місце.Г і г і є н і ч н і в и м о г и до озеленення:1. Під час озеленення ділянки не повинен порушуватися режимсонячної радіації: дерева не повинні затіняти більше половини груповихі фізкультурних майданчиків. Дерева і кущі не повинніперешкоджати доступу сонячних променів у приміщення.2. Озеленення не повинно порушувати режиму провітрювання ділянки.3. На ділянці дитячого садка не повинно бути рослин, які моглиб негативно впливати на здоров’я дітей: П е д а г о г і ч н і в имо г и:1. Озеленення ділянки повинно забезпечувати виконання завданьпрограми по ознайомленню дошкільників з природою2. Озеленення ділянки повинно забезпечити зміну вражень у дітей, а отже, воно повинно бути флористично різноманітним, з безперервнимиперіодами цвітіння рослин. Чим більш різноманітнийсклад рослин, тварин на ділянці, тим більше можливостей у вихователядля подання нової .

18. Обґрунтувати значення городу на ділянці днз, його планування.

Обов’язковою умовою планування ділянки дошкільного закла дує створення городу і саду для ознайомлення дітей з культурнимирослинами, формування трудових навичок, інтересу до сільськогосподарськоїпраці. У процесі спостережень і праці, зв’язаної здоглядом за городніми та садовими рослинами, розширюється колознань дітей, формуються мова і мислення, перші елементи діалектико-матеріалістичного світорозуміння. Культурні рослини відзначаютьсякрасивим цвітінням (кабачки, огірки, картопля і т. ін.),різноманітним за формою і кольором листям. Це створює сприятливіпередумови для сенсорного і естетичного розвитку дітей.Залежно від розмірів ділянки дошкільного закладу під городвідводиться площа з розрахунку 1,5 м2 на дитину (оптимальна) і0,5 м2 (мінімальна) площа. Вона повинна добре освітлюватися сонцем.Важливо зробити город привабливим, мальовничим. Плетенийтин, декоративні горщики, що насаджені на кілки, колодязь з журавлем.На городі дитячого садка висаджують рослини, що належатьдо найбільш поширених родин.До родини Хрестоцвіті належать: редиска, редька, капуста,ріпа. Всі ці рослини холодостійкі, вологолюбні, потребують родючогогрунту.До родини Пасльонові — помідори, баклажани, перець, картопля.Всі ці рослини люблять тепло, хороше освітлення.До родини Гарбузові — огірки, гарбузи, кабачки, дині, кавуни.Для розвитку цих рослин потрібні однакові теплові умови.До родини Зонтичні — морква, петрушка, кріп. В основному цехолодостійкі рослини.До родини Лободові — столові буряки і шпинат.До родини Бобові — горох, квасоля.До родини Л іл ій н і — цибуля, часник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]