Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
79.59 Кб
Скачать

51. Обґрунтувати значення цільової прогулянки в природу для дітей дошкільного віку, її зміст та організація.

Цільові прогулянки вносять різноманітність у життя дітей, збагачуютьїх уявленнями, дозволяють краще пізнати природне середовищемісцевості, де вони живуть: річку, ставок, поле, гай і т. д.,сформувати правильне ставлення до них.Обов’язковою умовоюпроведення цільових прогулянок є вибір сприятливого з екологічноїточки зору маршруту, цікавих об’єктів для спостереження.Цільові прогулянки .Обсяг програмних завдань, що намічається для реалізації на цільовійпрогулянці, значно менший від екскурсії.Дитячі садки знаходяться у найрізноманітніших природних умовах,тому визначати тематику цільових прогулянок потрібно, виходячиз можливостей природного оточення дошкільного закладу,а також тих явищ у природі, які характерні для певної пори року,спостереження за якими цікаві для дітей

52.Обґрунтувати значення щоденної прогулянки в природу для дітей дошкільного віку, їх зміст та організація.

Для дошкільників прогулянка має велике значення з поглядузміни видів діяльності, забезпечення позитивного емоційногостануізадоволення потреби у руховій активності. Прогулянки організуються щодня вранці, вдень і ввечері, відповіднодо режиму дня. Основними структурними частинами прогулянкиє: 1) спостереження; 2) творчі ігри; 3) рухливі ігри іфізкультурні комплекси; 4) праця. Ці елементи не мають суворозафіксованої послідовності. Так, після малорухливого заняття прогулянкаповинна початися з рухливої гри. Інавпаки, після занятьіз значною руховою активністю прогулянку можна почати із спостереження.До періодичних елементів прогулянки відноситься праця, якапроводиться за потребою.Зміст спостережень,ігор, праці на прогулянках визначаєтьсяпрограмою дитячого садка. Так, відповідно до програми, в старшійгрупі восени проводяться різноманітні спостереження за неживоюприродою (поступове зниження температури, осінні тумани, характеросінніх дощів, зміна характеру хмарності).

53.Дати загальну характеристику засобам фіксації знань дітей дошкільного віку про природу.

Потреба фіксації знань дітей про природу викликається своєрідністюдитячої психіки: дошкільники досить швидко запам’ятовують,але без повторення так само швидко і забувають. У зв’язкуз цим слід організовувати діяльність дітей, щоб повертатися доматеріалу, засвоєного ними під час спостережень, праці, ігор тощо.В дитячих садках використовується кілька способів фіксації знань:ведення календарів природи і погоди, складання гербаріїв, колекцій,букетів, малювання, аплікація, виготовлення поробок з природногоматеріалу, повсякденні спостереження, праця, пошуковадіяльність у кутку природи, проведення свят та розваг на природничомуматеріалі.

54. Означити ведення календаря природи для дітей молодшого дошкільного віку.

Потреба ведення календарів природи і погоди зумовлюєтьсясвоєрідністю пізнання закономірностей сезонних змін дошкільниками. Ведення календаря погоди починається з другої молодшої групи.Найпоширенішою формою календаря для дітей 4 і 5 роківжиття є календар-картинка «Яка сьогодні погода». Це листок картону30X50 см завбільшки, поділений на чотири частини, на якінаклеюються малюнки з зображенням відповідного типу погоди

для певної пори року. Наприклад, для календаря-картинки «Осінь»це може бути зображення яскравої сонячної, вітряної, холодної,дощової, хмарної або без дощу погоди. Посередині картону прикріплюєтьсястрілочка, якою після повернення з прогулянкивідмічають,який сьогодні тип погоди.€ інша форма ведення календаря погоди для молодшої і середньоїгруп. Це набір картинок, на яких зображено різний стан погодиу певну пору року, і підставка, на яку вони викладаються післяповернення з прогулянки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]