Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Пересічення, переїзди й примикання залізничних колій

3.21. Пересічення залізничних колій підприємства промислового залізничного транспорту іншими залізничними коліями, трамвайними коліями, тролейбусними лініями, автомобільними шляхами й міськими вулицями повинні здійснюватися відповідно до вимог "Инструкции по эксплуатации переездов на железных дорогах Союза ССР", затвердженої зам. Міністра шляхів сполучення 19.08.91.

Відкриття на діючих переїздах трамвайного й тролейбусного руху не допускається. Відкриття на діючих переїздах автобусного руху допускається у кожному окремому випадку з дозволу місцевих органів виконавчої влади, директора підприємства, на балансі якого знаходяться колії, та узгодження ДАІ й дорожніх організацій.

3.22. Місця пересічень залізничних колій підприємства промислового залізничного транспорту автомобільними шляхами в одному рівні й проїзд під штучними спорудами встановлюється директором підприємства промислового залізничного транспорту і узгоджується з Державним комітетом будівництва, архітектури та житлової політики України та корпорацією "Укравтодор".

Проїзд транспортних засобів і самохідних машин, а також прогін худоби через залізничні колії у невстановлених місцях забороняється.

Контроль за виконанням цих вимог покладається на працівників колії, а на станціях, крім того, і на працівників станцій.

3.23. Переїзди в залежності від інтенсивності руху залізничного й автомобільного транспорту поділяються на чотири категорії. Встановлення категорійності, порядок обладнання, утримання і обслуговування переїздів визначаються відповідно до "Инструкции по эксплуатации переездов на железных дорогах Союза ССР".

Усі переїзди I і II категорій, а також III і IV категорій, які знаходяться на ділянках, що мають поблизу постійні джерела електропостачання, повинні мати електричне освітлення і освітлюватись у темний час доби, а також під час туманів, снігопадів і завірюх.

Відповідальність за безперебійне електропостачання і зовнішнє освітлення покладається на працівників електропостачання підприємств промислового залізничного транспорту та підприємств, на балансі яких знаходиться колія.

3.24. Переїзди поділяються на регульовані і нерегульовані.

До регульованих належать переїзди, обладнані пристроями переїзної сигналізації, яка сповіщає водіїв транспортних засобів про підхід до переїзду поїзда, або ті, що обслуговуються черговим працівником.

Пристрої переїзної сигналізації у плановому порядку обладнуються світлофорною сигналізацією.

Переїзди, не обладнані пристроями переїзної сигналізації, і ті, що не обслуговуються черговим працівником, належать до нерегульованих.

Переїзди, що обслуговуються черговим працівником, повинні мати прямий телефонний зв'язок з найближчою станцією або постом і в разі потреби радіозв'язок. Телефонний зв'язок повинен доповнюватися зовнішнім дзвінком.

Відповідальність за справне утримання й роботу переїзної сигналізації, автоматичних шлагбаумів, телефонного зв'язку і радіозв'язку покладається на працівників сигналізації і зв'язку підприємства промислового залізничного транспорту.

3.25. Переїзди повинні мати типовий настил і під'їзди, огороджені стовпчиками або перилами. На підходах до переїздів повинні бути попереджувальні знаки: з боку підходів поїздів сигнальний знак С про подання свистка, а з боку автомобільного шляху - знаки, передбачені Правилами дорожнього руху. Перед переїздом, який не обслуговується черговим працівником, з незадовільною видимістю з боку підходу поїздів повинен установлюватися додатковий сигнальний знак С. Порядок встановлення знаків С визначається директором підприємства промислового залізничного транспорту у відповідності до "Инструкции по эксплуатации переездов на железных дорогах Союза ССР".

3.26. Переїзди на станціях з електричною централізацією і перегонах з колійним блокуванням повинні бути обладнані автоматичною переїзною сигналізацією.

3.27. Рух по переїзду крупногабаритних і великовагових транспортних засобів з вантажем або без вантажу, тихохідних машин і механізмів допускається в кожному окремому випадку тільки з дозволу начальника відділу (ділянки) колії підприємства й проводиться під наглядом дорожнього майстра або бригадира колії, а на електрифікованих ділянках при висоті вантажу, що перевозиться, більше 4,5 м - і у присутності представника дільниці електропостачання.

3.28. Черговий по переїзду повинен забезпечувати безпечний рух поїздів і транспортних засобів на переїзді, своєчасно відкривати і закривати шлагбауми і подавати встановлені сигнали, спостерігати за станом поїздів, що проходять. У випадку виявлення несправності, що загрожує безпеці руху, він зобов'язаний вжити заходів щодо зупинки поїзда.

3.29. Пересічення залізничних колій підприємств промислового залізничного транспорту лініями електропередачі і зв'язку, нафто-, газо-, водопроводами й іншими наземними й підземними конструкціями можуть бути допущені лише з дозволу місцевих органів влади й директора підприємства промислового залізничного транспорту. На таких пересіченнях повинні бути передбачені спеціальні запобіжні пристрої, що забезпечують охорону праці, безпеку й безперебійність руху поїздів. Проекти таких пристроїв повинні бути узгоджені з підприємством промислового залізничного транспорту.

3.30. Примикання ліній і під'їзних колій, що заново будуються, до головних колій на перегонах з організованим рухом може бути допущене з дозволу Державної адміністрації залізничного транспорту України.

Примикання залізничних колій, що заново будуються, до колій підприємств промислового залізничного транспорту може бути допущене з дозволу директора підприємства промислового залізничного транспорту.

Тимчасове укладання і зняття стрілочних переводів на перегонах колій підприємств промислового залізничного транспорту у зв'язку з будівництвом нових під'їзних колій, провадження робіт з реконструкції та капітального ремонту споруд і пристроїв, будівництво нових роздільних пунктів та інше здійснюються в кожному окремому випадку з дозволу директора підприємства промислового залізничного транспорту.

Примикання до приймально-відправних та інших станційних колій при наявності спуску крутіше 0,0025, який створює можливість самовільного виходу рухомого складу на станцію або перегін, повинні мати запобіжні тупики, охоронні стрілки, скидальні башмаки або стрілки. Запобіжні тупики повинні мати корисну довжину не менше 50 м.

На перегонах, що мають затяжні спуски, і на станціях, що обмежують такі перегони, будуються уловлювальні тупики за спеціальними проектами, затвердженими Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

3.31. Перехрещення колій у одному рівні, а також примикання під'їзних та з'єднувальних колій до головних колій на перегонах і на станціях підприємств промислового залізничного транспорту повинні мати запобіжні тупики або охоронні стрілки.

Якщо за місцевих умов неможливе укладання уловлювальних і запобіжних тупиків, то підприємство спільно з відповідною проектною організацією розробляють та здійснюють організаційно-технічні заходи, що гарантують безпеку руху.