Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Розділ 8 Огляд споруд та пристроїв, їх ремонт Огляд споруд та пристроїв

8.1. Споруди, пристрої та службово-технічні будівлі промислового залізничного транспорту мають систематично оглядатися у порядку і в строки, встановлені діючими положеннями.

Результати огляду та заходи, необхідні для усунення виявлених несправностей, заносяться до Журналу огляду колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ і зв'язку, контактної мережі і оформляються актом, у якому відмічається також час усунення несправностей та виконання намічених заходів.

8.2. Директори підприємств промислового залізничного транспорту та відповідних підрозділів повинні систематично перевіряти у підвідомчих підрозділах стан господарства, дотримання трудової та виробничої дисципліни і вживати заходів, що гарантують утримання усіх споруд та пристроїв у справному стані, високий рівень технології роботи, забезпечення охорони праці і безпеки руху.

Директори підприємств промислового залізничного транспорту за участю керівників підрозділів підприємств щоквартально проводять огляд споруд, пристроїв, службово-технічних будівель і перевіряють виконання технології роботи, стан дисципліни і безпеки руху на станціях, у локомотивних і вагонних депо й інших підрозділах.

Ремонт споруд та пристроїв

8.3. Ремонт споруд та пристроїв повинен проводитися при забезпеченні вимог охорони праці та безпеки руху поїздів при безперебійному транспортному обслуговуванні виробничих цехів і дільниць.

Для виконання великих за обсягом ремонтних та будівельних робіт директор підприємства промислового залізничного транспорту встановлює період часу, як правило у світлий час доби і, при потребі, обмежує швидкість руху.

Для робіт з поточного утримання колії, штучних споруд, контактної мережі і пристроїв СЦБ повинні надаватися технологічні "вікна" у світлий час доби тривалістю і порядком, установленим директором підприємства промислового залізничного транспорту.

При проведенні робіт, для виконання яких надані перерви в русі поїздів, керівник робіт зобов'язаний встановити зв'язок (телефонний або по радіо) з черговим станції (начальником зміни, диспетчером).

Роботи з ремонту колії, пристроїв СЦБ і зв'язку, контактної мережі та інших споруд і пристроїв, для виконання яких перерви в русі поїздів не передбачені, повинні проводитися, як правило, без закриття перегону в періоди найменш інтенсивного руху. Якщо ці роботи викликають необхідність перерви у русі поїздів, то точний строк їх початку і закінчення встановлюється директором підприємства промислового залізничного транспорту спільно з керівником робіт.

8.4. Будь-яку перешкоду для руху необхідно огороджувати сигналами зупинки з обох боків незалежно від того, очікується поїзд (маневровий состав) чи ні.

8.5. Забороняється розпочинати роботи до огородження сигналами місць виконання робіт або перешкоди, небезпечної для руху; знімати сигнали, що огороджують перешкоду або місце виконання робіт, до усунення перешкоди, повного закінчення робіт, перевірки стану колії, контактної мережі і дотримання габариту.

Порядок огородження перешкод і місць виконання робіт установлюється Інструкцією із сигналізації на залізницях України.

8.6. Для встановлення й охорони переносних сигналів, які огороджують місце виконання робіт, керівник робіт виділяє сигналістів з числа працівників бригади, що склали відповідні іспити. Сигналісти повинні мати головні убори оранжевого кольору, що відрізняються від загально прийнятих для інших працівників залізниці. В умовах виконання робіт на колії розгорнутим фронтом, а також на кривих ділянках малого радіуса, виїмках й інших місцях з поганою видимістю сигналів, керівник робіт зобов'язаний встановити зв'язок (телефонний чи по радіо) з працівниками, які знаходяться біля сигналів, що огороджують місце робіт. Порядок забезпечення зв'язком місць виконання робіт установлюється директором підприємства промислового залізничного транспорту.

8.7. На станційних коліях забороняється проводити роботи, які вимагають огородження сигналами зупинки або зменшення швидкості, без згоди чергового станції (начальника зміни, диспетчера) та без попереднього запису керівника робіт у Журналі огляду колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ і зв'язку.

Введення пристроїв у дію після закінчення робіт проводиться черговим станції (начальником зміни, диспетчером) на підставі запису керівника робіт у Журналі огляду колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ і зв'язку або на підставі телефонограми, що реєструється в тому самому журналі, яка передана черговому станції (начальнику зміни, диспетчеру), з наступним особистим підписом керівника робіт.

8.8. Закриття перегону для робіт на одноколійній ділянці, а на двоколійній або багатоколійній ділянці однієї або декількох колій може проводитися з дозволу директора підприємства промислового залізничного транспорту.

Якщо таке закриття не викликає зміни встановлених розмірів руху та часу прибуття і відправлення поїздів на сусідні станції, воно може бути дозволене диспетчером (начальником зміни, черговим станції).

Право на закриття перегону надається керівнику підприємства, на балансі якого знаходяться ці колії, при обов'язковому узгодженні з керівником підприємства, під'їзні колії якого примикають до цього перегону, та директором підприємства промислового залізничного транспорту.

Закриття перегонів, що з'єднують колії підприємств промислового залізничного транспорту і станцію примикання залізниці, узгоджується з начальником станції примикання.

8.9. Закриття та відкриття перегонів або колій проводяться за наказом диспетчера (начальника зміни, чергового станції) перед початком робіт і після їх закінчення. Забороняється розпочинати роботи до отримання керівником робіт наказу диспетчера (начальника зміни, чергового станції) у формі письмового повідомлення або телефонограми про закриття перегону або колій, що відбулося, а також до огородження сигналами місця виконання робіт.

8.10. Відкриття перегону або колій проводиться тільки після письмового повідомлення або телефонограми керівника робіт підприємства промислового залізничного транспорту чи вповноваженого ним працівника (за посадою не нижче майстра) про закінчення робіт, незалежно від того, яка організація виконувала ці роботи.

8.11. Відповідальність за стан споруд та пристроїв промислового залізничного транспорту несуть працівники, які безпосередньо здійснюють їх технічне обслуговування, і керівники, у підпорядкуванні яких перебувають ці споруди та пристрої. Указані працівники у відповідності до посадових обов'язків, положень та інструкцій повинні знати стан споруд та пристроїв на своїй ділянці, перевіряти їх та забезпечувати високу якість технічного обслуговування і ремонту з максимальним використанням для цих цілей засобів автоматизації і механізації.