Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Порядок включення гальм у поїздах

15.31. Залежно від технічного оснащення рухомого складу гальмовими засобами Державна адміністрація залізничного транспорту України визначає:

єдине найменше гальмове натиснення на кожні 100 т ваги поїзда та найбільший провідний спуск, на якому допускається рух поїздів із встановленими максимальними швидкостями;

залежність між швидкістю руху, величиною ухилу, гальмовим натисненням та гальмовим шляхом;

розрахункові норми натиснення гальмових колодок на осі рухомого складу, норми забезпечення поїздів ручними гальмами та інші дані, необхідні для виконання гальмових розрахунків.

Визначені норми та дані вміщуються в книжках розкладу руху поїздів.

15.32. Порядок включення автогальм та забезпечення ручними гальмами поїздів визначається Інструкцією з експлуатації гальм рухомого складу на залізницях України.

У вантажні поїзди може ставитися рухомий склад, що не має гальм, але не більше 8 осей в одній групі, а у хвості поїзда, перед останніми двома вагонами, не більше 4 осей. Останні два вагони мусять мати справні ввімкнені автогальма.

У всіх поїздах автогальма локомотивів та тендерів паровозів (окрім тендерів, що прямують у непрацюючому стані й не мають порожнього режиму гальмування) мають включатися до автогальмової мережі.

15.33. Випробування автогальм у поїздах проводиться:

Повне з перевіркою стану гальмової магістралі й дії гальм у всіх вагонів:

на станціях формування перед відправленням поїзда;

після зміни локомотива;

на станціях, коліях, що передують перегонам із затяжними спусками 0,018 та крутіше, повне випробування проводиться з десятихвилинною витримкою в загальмованому стані.

Скорочене з перевіркою стану гальмової магістралі й дії гальм у двох хвостових вагонах:

після причеплення поїзного локомотива до состава, якщо попередньо на станції було проведене повне випробування автогальм від компресорної установки або від іншого локомотива;

після будь-якого роз'єднання рукавів у составі поїзда, з'єднання рукавів унаслідок причеплення рухомого складу, а також після перекриття кінцевого крана в составі;

після зміни кабіни або поста управління на локомотиві;

після зміни локомотивних бригад;

якщо під час стоянки поїзда відбулися самовільне спрацювання автогальм чи зміна щільності гальмової магістралі більше ніж на 20 % від тієї, що зазначається у довідці форми ВУ-45;

після стоянки вантажного поїзда більше 30 хвилин.

Після повного або скороченого випробування автогальм, крім того, на шляху прямування повинна проводитися перевірка їх на ефективність дії в порядку, встановленому відповідно до Інструкції.

Допускається залежно від місцевих умов замінювати повне випробування автогальм скороченим у передавальних, вивізних поїздах та маневрових передачах на станціях формування й після заміни локомотива, що встановлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту та технічно-розпорядчим актом.

15.34. Після повного випробування автогальм у поїзді оглядач вагонів вручає машиністу локомотива довідку встановленої форми про забезпеченість поїзда гальмами та справність їх дії.

У пунктах, де немає оглядача вагонів, перевірку дії автогальм здійснюють працівники, яких навчили виконувати операції з випробування автогальм.

Порядок випробування гальм установлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту і технічно-розпорядчим актом.

У тих випадках, коли при випробуванні автогальма не спрацьовують, працівник, якому доручено випробування гальм, зобов'язаний вжити заходів, щоб не допустити відправлення поїзда до приведення їх у діючий стан.