Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Розділ 12 Технічне обслуговування і ремонт рухомого складу

12.1. Забороняється використовувати рухомий склад (в тому числі спеціальний) з несправностями, що загрожують безпеці руху і який не забезпечує охорону праці та пожежну безпеку, ставити у поїзди вантажні вагони, стан яких не забезпечує схоронність вантажу, що перевозиться.

Вимоги до технічного стану рухомого складу, порядок його технічного обслуговування і ремонту, а також відправлення його на заводи та депо для ремонту визначаються Керівництвом по деповському ремонту вантажних вагонів залізниць України колії 1520 мм, затвердженим наказом Укрзалізниці від 06.02.98 N 32-Ц, Керівництвом по капітальному ремонту вантажних вагонів залізниць України колії 1520 мм, затвердженим наказом Укрзалізниці від 06.11.98 N 272-Ц, та "Инструкцией о порядке пересылки локомотивов и моторвагонного состава", затвердженою Міністерством шляхів сполучення СРСР 21.12.77.

12.2. Технічне обслуговування та ремонт рухомого складу повинні проводитися з використанням засобів технічної діагностики, механізації і автоматизації виробничих процесів та забезпечення охорони праці.

Систему технічного обслуговування та ремонту рухомого складу, норми міжремонтних періодів і порядок постановки в ремонт установлює Державна адміністрація залізничного транспорту України.

Технічні вказівки і типові технологічні процеси по технічному обслуговуванню та ремонту рухомого складу затверджуються відповідними головними управліннями Державної адміністрації залізничного транспорту України.

12.3. Відповідальність за якість виконаних видів технічного обслуговування і ремонтів, а також за безпеку руху рухомого складу несуть працівники, які безпосередньо здійснюють технічне обслуговування та ремонт рухомого складу, майстри і керівники відповідних підрозділів підприємств (начальники депо, майстерень, пунктів підготовки вагонів тощо).

Технічне обслуговування і ремонт локомотивів і спеціального самохідного рухомого складу

12.4. Технічний стан локомотивів і спеціального самохідного рухомого складу повинен систематично перевірятися при технічному обслуговуванні локомотивними бригадами і водіями самохідного рухомого складу, ремонтними бригадами депо, а також періодично керівниками та ревізорами підприємств промислового залізничного транспорту і Укрзалізниці.

Під час технічного обслуговування перевіряється стан та зношеність обладнання, вузлів та деталей і їх відповідність встановленим розмірам; справність дії пристроїв безпеки, гальмового обладнання та автозчіпного пристрою, контрольних і сигнальних пристроїв, електричних кіл.

Систему технічного обслуговування та ремонту локомотивів і спеціального самохідного рухомого складу, норми міжремонтних періодів і порядок постановки в ремонт установлює Державна адміністрація залізничного транспорту України.

Забороняється експлуатація локомотивів та спеціального самохідного рухомого складу, у яких є хоча б одна із таких несправностей:

несправність приладу для подачі звукового сигналу;

несправність автоматичних, допоміжних і ручних гальм або компресора;

несправність вентилятора холодильника дизеля, вентилятора тягових електродвигунів;

несправність або відключення хоча б одного тягового електродвигуна;

несправність приладу, що показує швидкість руху;

несправність пристроїв поїзного або маневрового радіозв'язку;

несправність автозчепних пристроїв;

несправність системи подачі піску;

несправність прожектора, буферного ліхтаря, освітлення, контрольного або вимірювального приладу;

тріщина в хомуті, ресорній підвісці або корінному листі ресори, злам ресорного листа;

тріщина в корпусі букси;

несправність буксового або моторно-осьового підшипника;

відсутність або несправність передбаченого конструкцією пристрою запобігання від падіння деталей на колію;

несправність карданного вала;

несправність кожуха зубчастої передачі або корпуса осьового редуктора, що викликає витікання мастила;

несправність захисного блокування високовольтної камери;

несправність струмоприймача;

несправність засобів пожежогасіння;

несправність пристроїв захисту від струмів короткого замикання, перевантаження і перенапруги, аварійної зупинки дизеля;

поява стуку, стороннього шуму в дизелі або гідропередачі;

несправність живильного приладу, запобіжного клапана, водовказівного приладу;

несправність масляної, водяної і паливної систем;

непрацюючий циліндр двигуна;

корінний або шатунний підшипник колінчастого вала двигуна з підплавленою або викришеною заливкою;

несправна акумуляторна батарея.

Локомотиви і спеціальний самохідний рухомий склад два рази на рік весною та восени мають комісійно оглядатися спеціалістами підприємства промислового залізничного транспорту.

12.5. Технічний стан рухомого складу повинен періодично контролюватися керівним складом депо підприємства промислового залізничного транспорту та спеціалістами Укрзалізниці.

12.6. Установлені на локомотивах і спеціальному самохідному рухомому складі манометри й запобіжні клапани, лічильники витрат електричної енергії повинні бути запломбовані, а контрольні пробки на котлах паровозів повинні мати тавра.

12.7. Пристрої електричного захисту засобів пожежогасіння, пожежної сигналізації і автоматики, а також манометри, запобіжні клапани, повітряні резервуари і парові котли на локомотивах і спеціальному самохідному рухомому складі повинні підлягати огляду у встановлені строки.

12.8. Локомотиви і спеціальний самохідний рухомий склад обслуговуються бригадою у складі машиніста (водія) та помічника машиніста (водія) або одним машиністом (водієм). Зміна кількісного складу локомотивних бригад і бригад спеціального самохідного рухомого складу, порядок обслуговування ними локомотивів, а також перелік ділянок, на яких допускається управління локомотивом одним машиністом чи водієм спеціального самохідного рухомого складу, встановлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту залежно від їх типу і місцевих умов та відображається в інструкції з організації обслуговування маневрових локомотивів одним машиністом.

Перелік ділянок, на яких допускається управління локомотивом одним машиністом, вказується в Інструкції по організації руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту.

При електричній та тепловозній тязі однією локомотивною бригадою можуть обслуговуватися кілька зчеплених локомотивів, що управляються з одної кабіни.

12.9. Забороняється залишати локомотив і спеціальний самохідний рухомий склад у робочому стані без спостереження особи, яка знає правила його обслуговування і уміє його зупинити.

12.10. На кожному паровозі, що працює на твердому паливі, повинні бути встановлені справні іскроуловлювальні або іскрогасильні пристрої.

Очищення топок і продувка котлів паровозів повинні проводитися лише у спеціально обладнаних для цього місцях, установлених директором підприємства промислового залізничного транспорту.