Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Порядок дій при вимушеній зупинці поїзда на перегоні

16.43. При вимушеній зупинці поїзда на перегоні машиніст зобов'язаний:

зупинити поїзд по змозі на площадці і прямій ділянці колії, якщо не вимагається екстреної зупинки;

привести в дію автогальма поїзда й допоміжне гальмо локомотива, в разі потреби, і ручне гальмо локомотива та подати сигнал для приведення в дію (кондуктором, складачем, керівником робіт у господарчому поїзді, помічником машиніста) ручних гальм, які є в составі, а при їх недостачі, крім того, забезпечити укладання тими ж працівниками необхідної кількості гальмових башмаків під колеса вагонів. Ділянки, на яких при зупинці поїзда повинно проводитися закріплення, норми закріплення та порядок забезпечення поїздів гальмовими башмаками встановлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту й указуються в Інструкції про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту;

при наявності поїзного радіозв'язку негайно оповістити по радіо про обстановку машиністів локомотивів, що прямують по перегону, і чергових станцій, що обмежують перегін, які повинні негайно доповісти про це поїзному диспетчеру (начальнику зміни). При відсутності поїзного радіозв'язку, якщо причина, що викликала зупинку поїзда, не може бути усунена протягом 10 хвилин, доповісти про це поїзному диспетчеру (начальнику зміни) або черговому станції (через працівника локомотивної бригади, складача, кондуктора) із найближчого пункту, що має телефонний зв'язок;

з'ясувати можливість подальшого прямування;

разом з усіма працівниками, що супроводжують поїзд, ужити заходів до усунення виниклої перешкоди для руху, а в разі потреби - забезпечити огородження поїзда та суміжної колії.

16.44. У випадку зупинки на перегоні машиністу забороняється приводити в рух локомотив без сигналу складача або керівника робіт, коли зупинка проведена за сигналом працівника, що супроводжує поїзд, стоп-краном; або якщо при зупинці передбачено огородження поїзда та при зупинці поїзда для вивантаження та навантаження вантажів.

При зупинці на перегоні поїзда, що не супроводжується складачем (кондуктором), помічник машиніста за вказівкою машиніста зобов'язаний привести в дію ручні гальма, а в разі потреби укласти під колеса вагонів гальмові башмаки, оглянути поїзд, з'ясувати чи в повному він складі, огородити поїзд і суміжну колію згідно з вимогами Інструкції з сигналізації на залізницях України та Інструкції з руху поїздів та маневрової роботи на залізницях України.

Рух відновлюється машиністом після доповіді помічника машиніста про готовність поїзда до прямування.

Умови, при яких необхідно огороджувати поїзд при вимушеній зупинці, а також порядок його огородження при роботі без помічника машиніста та складача (кондуктора), встановлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту відповідно до Інструкції з сигналізації на залізницях України та Інструкції з руху поїздів та маневрової роботи на залізницях України.

16.45. Якщо поїзд зупинився на підйомі і у хвості немає підштовхувального локомотива, машиніст в разі потреби може осаджувати поїзд на більш легкий профіль того самого перегону.

У цьому випадку попереду поїзда, що осаджується, повинен знаходитися працівник локомотивної бригади, складач (кондуктор) поїздів або керівник робіт у господарчому поїзді. Швидкість осаджування поїзда повинна бути не більше 5 км/год.

Осаджування не допускається:

пасажирських поїздів;

на перегонах, обладнаних автоблокуванням або автоматичною локомотивною сигналізацією;

під час туману, заметілі та інших несприятливих умов, коли сигнали важко помітні;

якщо поїзд, що зупинився, був відправлений при перерві дії усіх встановлених засобів сигналізації та зв'язку.

При зупинці на підйомі поїзда, маса якого перевищує норму за умовами зрушування з місця на даному підйомі й осаджування якого не допускається, машиніст зобов'язаний негайно викликати допоміжний локомотив.

Перелік таких місць і вагових норм визначається наказом директора підприємства промислового залізничного транспорту.

16.46. Поїзд може бути повернутий із перегону назад на станцію відправлення тільки за розпорядженням чергового по цій станції (диспетчера, начальника зміни).

16.47. Якщо поїзд не може самостійно рухатися після зупинки, він виводиться з перегону допоміжним локомотивом.

Порядок самостійного виведення поїзда з перегону на станцію відправлення і за допомогою допоміжного локомотива, а також порядок дії локомотивних бригад при розриві поїзда встановлюється Інструкцією з руху поїздів та маневрової роботи на залізницях України.

16.48. Якщо викликаний відбудовний або пожежний поїзд, а також допоміжний локомотив, то поїзд, що зупинився, не може почати рух, поки не прибуде викликана допомога або не буде наданий відповідний дозвіл на рух.

Порядок виклику, призначення та руху відбудовних поїздів і допоміжних локомотивів і їх подальшого прямування визначаються Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту.