Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Земляне полотно, верхня будова колії й штучні споруди

3.8. Ширина земляного полотна зверху має відповідати верхній будові колії.

На існуючих лініях до їх реконструкції допускається ширина земляного полотна не менше: на одноколійних - 5,5 м, двоколійних - 9,6 м, а в скельових та дренуючих ґрунтах не менша: на одноколійних - 5 м, двоколійних - 9,1 м.

Мінімальна ширина узбіччя земляного полотна зверху має бути 0,4 м з кожного боку колії. У місцях вантажно-розвантажувальних робіт відстань від осі залізничної колії до брівки відвалу визначається в залежності від висоти відвалу, роду відвальних ґрунтів, типу рухомого складу тощо і повинна бути не менше 2,5 м.

При обробленні виступів екскаваторами з верхнім навантаженням відстань від брівки найближчого виступу до осі залізничної колії встановлюється проектом і повинна бути не менше 2,5 м.

Брівка земляного полотна в місцях розливу води повинна бути вище максимальної висоти накату хвиль при сильних вітрах на 0,5 м.

3.9. Ширина колії промислового залізничного транспорту між внутрішніми гранями головок рейок на прямих ділянках колії і на кривих радіусом 350 м і більше повинна бути 1520 мм (допустимі граничні відхилення від її розміру по розширенню - 10 мм і по звуженню - 8 мм).

На існуючих коліях промислового залізничного транспорту ширина колії дозволяється 1524 мм.

Ширина колії на кривих ділянках колії менших радіусів і допустимі граничні відхилення від її розмірів наведені у табл. 2.

Таблиця 2

Радіус кривої, м

Номінальна ширина колії на кривих ділянках шляху, мм

Граничні відхилення, мм

349 - 200

1535

+10, -8

Менше 200

1545

+5, -8

При експлуатації залізобетонних шпал з рейками типу P50 допускається влаштування колії шириною 1532 мм шляхом розвороту несиметричних металевих підкладок скріплень типу КБ-50 на 180° відносно їх проектного положення. У цьому випадку допустимі граничні відхилення від розміру ширини колії складають по розширенню + 6 мм і по звуженню - 4 мм. На підходах до стрілочних переводів для колії 1520 - 1524 мм або до інших колійних облаштувань, що потребують звуження колії, укладається рейкова ланка з дерев'яними шпалами для можливості плавного влаштування відводу ширини колії в межах до 3 мм на 1 м колії.

Ширина колії більше 1550 мм і менше 1512 мм не допускається.

Необхідність укладання контррейок на кривих ділянках колії визначає директор підприємства.

Ширина колії пересувних колій повинна бути єдиною - 1535 мм при граничних відхиленнях від її розміру по розширенню + 10 мм і по звуженню - 8 мм.

Відхилення по ширині колії на прямих і кривих ділянках колії не повинні бути різкими (не більше 3 мм на 1 м колії на постійних коліях і не більше 5 мм на 1 м на пересувних).

Для колій промислового залізничного транспорту, що укладаються заново, а також після реконструкції і капітального ремонту, ширина колії між внутрішніми гранями головок рейок на прямих ділянках колії і кривих радіусом 350 м і більше повинна бути 1520 мм.

3.10. Верх головок рейок обох ниток на прямих ділянках колії повинен бути на одному рівні.

Відхилення в рівні голівок рейок на прямих ділянках колії допускається не більше 10 мм для постійних і 20 мм для пересувних колій.

Підвищення однієї рейки над другою на кривих ділянках колії, в залежності від їх радіусів та швидкостей рухомого складу, встановлюється за розрахунками і затверджується наказом директора підприємства промислового залізничного транспорту.

Це підвищення не повинно перевищувати 150 мм.

3.11. Усі мости класифікуються за вантажопідйомністю на підставі діючих розрахункових норм і Інструкції з утримання штучних споруд, затвердженої наказом Укрзалізниці від 27.04.99 N 124-Ц. Пропускання спеціального рухомого складу через мости, які не розраховані для пропускання такого складу, без попередніх розрахунків забороняється.

Штучні споруди повинні бути обладнані протипожежними засобами за встановленими нормами і у разі потреби мати пристосування для огляду.

Порядок технічного обслуговування штучних споруд і дефектних місць земляного полотна встановлюється директором підприємства промислового залізничного транспорту.

3.12. Для постійного контролю за станом колії і споруд на підприємствах промислового залізничного транспорту застосовуються колієвимірні прилади, дефектоскопні візки й інше обладнання.