Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Технічне обслуговування та ремонт вагонів і спеціального рухомого складу

12.11. Технічне обслуговування і ремонт вагонів проводиться у пунктах підготовки вагонів до перевезень, пунктах технічного обслуговування, в депо та на заводах.

Під час технічного обслуговування перевіряється:

стан та зношеність вузлів та деталей і їх відповідність визначеним розмірам;

справність дії гальмового обладнання і автозчіпного пристрою;

стан і справність ходових частин (візків);

справність кузовів і котлів цистерн, що гарантує збереження вантажів, які перевозяться;

справність перехідних площадок, спеціальних підніжок та поручнів;

наявність і справність пристроїв, що запобігають падінню на колію деталей та обладнання рухомого складу.

Сумарний зазор між повзунами з обох сторін візка у всіх типів 4-вісних вагонів, включаючи хопер-дозатори типу ЦНИИ-ДВЗ, повинен бути не більше 20 мм та не менш 4 мм, окрім хоперів ЦНИИ-2, ЦНИИ-3, думпкарів ВС-50, у яких зазор повинен бути не більше 12 мм та не менш 6 мм, а у думпкарів ВС-80, ВС-82, ВС-85 - не більше 20 мм і не менш 12 мм.

Зазори між повзунами з'єднувальної та шкворневої балок з обох сторін одного кінця восьмивісної цистерни в сумі повинні бути не більше 15 мм.

Забороняється подавання вагонів, що рухаються по коліях залізниць загальної мережі, під навантаження вантажів без технічного обслуговування вагонів і запису в спеціальному журналі про визнання їх придатними.

Технічний стан вагонів підприємства промислового залізничного транспорту систематично перевіряється працівниками, на яких покладені обов'язки з технічного обслуговування вагонів, і періодично контролюється відповідальними працівниками (майстром з ремонту рухомого складу, начальником депо, начальником відділу рухомого складу тощо) підприємства промислового залізничного транспорту. Порядок технічного обслуговування вагонів розробляється, затверджується та узгоджується з залізницею директором підприємства промислового залізничного транспорту.

12.12. Технічне обслуговування і ремонт спеціального рухомого складу: снігоочисників, снігоприбиральних і щебнеочисних машин, баластерів, колієукладачів, підйомних кранів, дрезин тощо, проводяться на спеціально виділених коліях, ремонтних позиціях депо або заводах.

12.13. Порожні вагони, що подаються під навантаження на станції, де не має пунктів технічного обслуговування, мають бути оглянуті, а в разі потреби відремонтовані в найближчому пункті технічного обслуговування.

Порядок подання вагонів до технічного обслуговування і повідомлення про їх придатність визначається Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту.

12.14. Працівники підприємства промислового залізничного транспорту, які зайняті технічним обслуговуванням вагонів, повинні своєчасно та якісно проводити технічне обслуговування вагонів з метою забезпечення нормальної і безпечної експлуатації, а також схоронності вантажів, що перевозяться.

12.15. Контроль за технічним станом вагонів та вантажів на шляху прямування здійснюють локомотивна та складацька бригади.

У випадку виявлення пошкодження вагонів або неправильного положення вантажів, що загрожують безпеці руху, складач (кондуктор) або машиніст сповіщає начальника зміни (диспетчера) або чергового станції про необхідність відчеплення і ремонту вагонів або їх перевантаження.

12.16. Технічне обслуговування та ремонт вагонів підприємств промислового залізничного транспорту повинні проводитися у відповідності до установлених Правил технічного обслуговування вагонів, Керівництва по деповському ремонту вантажних вагонів залізниць України коліях 1520 мм, Керівництва по капітальному ремонту вантажних вагонів залізниць України колії 1520 мм.