Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Засоби сигналізації та зв'язку при русі поїздів

16.25. Основними засобами сигналізації та зв'язку при русі поїздів є автоматичне та напівавтоматичне колійне блокування. На малодіяльних ділянках і під'їзних коліях як засіб зв'язку під час руху поїздів допускається застосовувати електрожезлову систему та телефон.

16.26. Допускається рух поїздів по коліях підприємства промислового залізничного транспорту:

за наказами начальника зміни (диспетчера), що передаються безпосередньо машиністу локомотива;

за допомогою одного жезла;

за допомогою одного локомотива.

Перелік ділянок, районів, де допускається рух поїздів за перерахованими засобами зв'язку, встановлюється директором підприємства, узгоджується з залізницею і вказується в Інструкції про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту.

16.27. При автоматичному блокуванні:

дозволом на зайняття поїздом блок-ділянки є дозвільне показання вихідного або прохідного світлофора;

після зупинки поїзда перед прохідним світлофором з червоним вогнем, а також з незрозумілим показанням або погаслим, якщо машиніст бачить або знає, що блок-ділянка, що лежить попереду, зайнята поїздом, йому забороняється продовжувати рух до того часу, поки блок-ділянка не звільниться. Якщо машиніст не знає про перебування на блок-ділянці, що лежить попереду, поїзда, він зобов'язаний після зупинки відпустити автогальма і, якщо за цей час на світлофорі не з'явиться дозвільний вогонь, вести поїзд до наступного світлофора зі швидкістю, що не перевищує встановлену Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту, але не більше 20 км/год. з особливою пильністю та готовністю негайно зупинитися. У випадку, коли наступний прохідний світлофор буде в такому ж положенні, рух поїзда після зупинки продовжується тим же порядком.

16.28. За напівавтоматичного блокування:

дозволом на зайняття поїздом перегону є дозвільне показання вихідного або прохідного світлофора;

на одноколійних ділянках для відкриття вихідного світлофора необхідно попередньо одержати по блок-апарату від чергового сусідньої станції, на яку відправляється поїзд, блокувальний сигнал згоди або переключити блок-систему на відповідний напрямок руху.

16.29. При електрожезловій системі:

дозволом на зайняття поїздом перегону є жезл даного перегону, який вручається машиністу;

усі переговори по телефону з питань руху поїздів, а також вилучення та вкладення жезлів, видача й отримання їх можуть провадитися черговим станції (диспетчером, начальником зміни). При встановленні жезлових апаратів у приміщеннях стрілочних постів вилучення та вкладення жезлів, видача й отримання їх можуть провадитися старшим черговим стрілочного поста з дозволу чергового станції (диспетчера, начальника зміни).

Черговий станції (диспетчер, начальник зміни) має право передавати без пропуску через жезловий апарат жезл, отриманий з поїзда, що прибув, на поїзд, що відправляється на той же перегін; у цьому випадку необхідно попередньо отримати згоду чергового сусідньої станції, на яку відправляється поїзд.

На станціях, де жезлові апарати мають ключі-жезли, передавати жезл без пропуску через жезловий апарат забороняється.

Забороняється запитувати дозвіл на вилучення жезла раніше готовності поїзда до відправлення, за винятком випадків безупинного пропускання поїздів; зберігати діючі жезли не вкладеними в апарат; провозити жезли на сусідній перегін.

Електрожезлова система вважається несправною і користуватися нею забороняється, якщо:

неможливо вкласти жезл в апарат або витягти жезл із апарата при вільності перегону;

відсутній через загублення жезл, що належить перегону;

на жезловому апараті або на індукторі відсутні пломби;

можливе обертання рукоятки індуктора в зворотний бік (разом з якорем);

відхиляється стрілка амперметра жезлового апарата або дзвенить дзвінок у той час, коли сусідня станція не посилає струм.

16.30. При телефонних засобах зв'язку дозволом на зайняття поїздом перегону є колійна записка, що вручається машиністу локомотива.

Перед видачею колійної записки черговий станції зобов'язаний: на одноколійних перегонах отримати від сусідньої станції поїзну телефонограму про згоду на приймання поїзда, а на двоколійних - поїзну телефонограму про прибуття на цю станцію раніше відправленого поїзда.

Поїзними телефонограмами між сусідніми станціями обмінюються особисто чергові станції або за їх вказівками оператори.

Усі переговори про рух поїздів повинні вестися по телефонах поїзного міжстанційного зв'язку або по поїзному диспетчерському зв'язку.

У виняткових випадках при несправності поїзного міжстанційного зв'язку або поїзного диспетчерського зв'язку переговори про рух поїздів можуть здійснюватися й іншими видами зв'язку, що є в розпорядженні чергового станції.

Забороняється:

робити запит про відправлення поїзда в той час, коли перегін ще зайнятий іншим поїздом;

заповнювати бланки колійних записок до отримання із сусідньої станції поїзної телефонограми про згоду на приймання поїзда (на одноколійних перегонах) або про прибуття раніше відправленого поїзда (на двоколійних перегонах);

передавати вихідні телефонограми раніше запису їх у журнал поїзних телефонограм та без підпису чергового станції.

Порядок оформлення колійних записок при телефонних засобах зв'язку встановлюється Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

16.31. При перерві дії усіх установлених засобів сигналізації і зв'язку порядок організації руху поїздів установлюється Інструкцією з руху поїздів та маневрової роботи на залізницях України.