Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Технологічна сигналізація

6.37. До технологічної сигналізації належить сигналізація про подачу вагонів до пристроїв відновлення сипучості вантажів, на вагоноперекидачі, приймальні пристрої, ваги та інші пристрої й споруди.

Пристрої технологічної сигналізації повинні забезпечувати:

охорону праці та безпеку подачі вагонів до місць провадження навантажувально-розвантажувальних операцій;

управління процесом подачі вагонів і точне встановлення вагонів у потрібному місці;

подачу сигналу про початок і закінчення технологічних операцій;

подачу сигналу про екстрену зупинку состава при аварійних ситуаціях;

ув'язку з пристроями електричної централізації при наявності їх на коліях, що безпосередньо прилягають до технологічного об'єкта.

Усі переміщення рухомого складу на технологічних об'єктах, обладнаних пристроями технологічної сигналізації, повинні проводитись тільки за встановленими сигналами.

Порядок управління пристроями технологічної сигналізації й заходи охорони праці й безпеки при переміщенні составів установлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту.

Пристрої колійного огородження

6.38. Пристрої колійного огородження (скидальні башмаки або стрілки) у загороджувальному положенні не повинні допускати виходу рухомого складу з колій, на яких вони встановлені. Ці пристрої мають бути обладнані покажчиками колійного огородження.

Зв'язок

6.39. На промисловому залізничному транспорті застосовується поїзний диспетчерський, поїзний міжстанційний і стрілочний зв'язок, а на електрифікованих ділянках - енергодиспетчерський зв'язок.

Крім того, можуть бути й інші види зв'язку, які забезпечують керівництво рухом поїздів, маневровою роботою, роботою підрозділів і навантажувально-розвантажувальних пунктів (місцевий телефонний, прямий розпорядчий, лінійно-колійний зв'язок, пристрої гучномовного оповіщення тощо), а також радіозв'язок: поїзний, маневровий, гірковий, радіозв'язок складача поїздів з машиністом локомотива тощо.

Енергодиспетчерський і лінійно-колійний зв'язок повинен мати на перегонах точки підключення переносних телефонів. Місцевий телефонний зв'язок, як правило, здійснюється через телефонні станції підприємств. На станціях, обладнаних електричною централізацією стрілок і сигналів, наявність пристроїв гучномовного оповіщення обов'язкове.

Пристрої радіозв'язку на залізничному транспорті підприємств повинні забезпечувати безперервний надійний двосторонній зв'язок між машиністом локомотива, машиністами машин і механізмів на залізничному ходу і пунктом, звідки здійснюється керівництво рухом поїздів та маневровою роботою.

Пристрої гучномовного оповіщення повинні бути двосторонньої дії і забезпечувати хорошу чутність.

Пристрої радіозв'язку і гучномовного оповіщення, що застосовуються для передачі вказівок і сигналів про маневрові переміщення, повинні бути постійно ввімкнені, забезпечувати безперервну дію каналів зв'язку, мати контроль ввімкненого стану.

Для контролю переговорів чергового по станції (начальника зміни, диспетчера) з машиністами локомотивів й інших самохідних одиниць на залізничному ходу пристрої радіозв'язку і гучномовного оповіщення можуть доповнюватися пристроями автоматичної реєстрації переговорів, які встановлюються в приміщенні чергового по станції (начальника зміни, диспетчера).

Технічні вимоги до пристроїв автоматичної реєстрації переговорів, а також порядок їх утримання і експлуатації встановлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту.

6.40. Забороняється користуватися поїзним диспетчерським і стрілочним зв'язком для переговорів з питань, що не зв'язані з рухом поїздів.

Забороняється ввімкнення в мережу стрілочного зв'язку інших телефонів, крім телефонів чергових переїздів.

До дротів поїзного диспетчерського зв'язку допускається вмикати тільки телефони чергових станцій, маневрових диспетчерів, операторів, чергових локомотивних депо та тягових підстанцій.

Допускається тимчасово вмикати до дротів поїзного диспетчерського зв'язку на перегонах переносні телефони машиністів локомотивів (при вимушеній зупинці поїзда на перегоні), керівників відбудовних поїздів, електромеханіків СЦБ, керівників відбудовних і колійних робіт, керівників робіт щодо пристроїв електропостачання.

До дротів поїзного міжстанційного зв'язку допускається вмикання тільки телефонів чергових по станціях, телефонів, що встановлені біля вхідних і прохідних світлофорів автоматичного блокування, для переговорів, при потребі, локомотивних та поїзних бригад з черговими по станціях, телефонів, що встановлені на переїздах, які охороняються.

Забороняється встановлювати переговорні пристрої станційного зв'язку гучномовного оповіщення в приміщеннях працівників, не пов'язаних з рухом поїздів та маневровою роботою.

Пристрої промислового телебачення на залізничному транспорті повинні у будь-який час доби забезпечувати достатню видимість рухомого складу на коліях, місць навантажувально-розвантажувальних операцій та інших об'єктів, що контролюються.