Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Організація руху поїздів та маневрової роботи розділ 13 Загальні положення

13.1. Основою організації руху поїздів і маневрової роботи є технологічний процес роботи міжгалузевого підприємства промислового залізничного транспорту, ув'язаний з технологією роботи магістральної станції примикання та підприємств, організацій і будівництв, що обслуговуються.

Організація руху поїздів, передавальних составів та маневрової роботи за технологічним процесом повинна забезпечувати:

дотримання графіка руху поїздів;

вчасне перевезення вантажів для виконання технологічних процесів підприємств та організацій, що обслуговуються;

охорону праці і безпеку руху поїздів та маневрової роботи;

найбільш ефективне використання рухомого складу і навантажувально-розвантажувальних машин та механізмів;

узгодженість роботи підприємства промислового залізничного транспорту, станції примикання і підприємств та організацій, що обслуговуються;

ритмічність у роботі станцій, ділянок та найкраще використання їх пропускної спроможності;

вчасне виконання вантажних операцій з вагонами магістрального транспорту і власного рухомого складу;

можливість проведення робіт з поточного утримання колії, споруд, пристроїв СЦБ та електропостачання.

13.2. Кожному поїзду надається номер, передбачений графіком руху, номери надаються при призначенні поїздів. При цьому, поїздам одного напрямку надаються парні номери, а поїздам зворотного напрямку - непарні.

Призначення та відміна поїздів проводяться: пасажирських та вантажно-пасажирських - директором підприємства промислового залізничного транспорту за узгодженням з залізницею, а вантажних - начальником зміни (диспетчером) або іншим працівником згідно з Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту.

13.3. Рух поїздів здійснюється за Київським часом у 24-годинному обчисленні. У службових приміщеннях та парках станцій повинні бути встановлені годинники, показання часу на яких повинно бути однаковим на всіх станціях і постах.

Начальник зміни (диспетчер), прийнявши чергування, зобов'язаний зробити перевірку показань годинників, що знаходяться у приміщеннях чергових станцій, колійних та стрілочних постів за показанням годинника точного часу, що знаходиться у приміщенні начальника зміни (диспетчера).

Установлення, ремонт та утримання настінних і зовнішніх годинників, які знаходяться у місцях роботи осіб, пов'язаних з рухом поїздів, покладаються на працівника сигналізації і зв'язку підприємства промислового залізничного транспорту.

Розділ 14 Роздільні пункти

14.1. Рух поїздів проводиться з розмежуванням їх роздільними пунктами.

Роздільними пунктами є станції, роз'їзди, обгінні пункти, заводські пости, а при автоблокуванні і прохідні світлофори. Залізничні колії підприємства промислового залізничного транспорту, що не мають роздільних пунктів, розглядаються як станція і рух по них проводиться маневровим порядком.

14.2. Межами станцій підприємства промислового залізничного транспорту є:

на одноколійних ділянках - вхідні світлофори;

на двоколійних ділянках по кожній окремо головній колії з одного боку - вхідний світлофор, а з другого боку - сигнальний знак "Межа станції", встановлений за останнім вихідним стрілочним переводом на відстані не менше 50 м, що визначається директором підприємства промислового залізничного транспорту, виходячи з місцевих умов.

Межею залізничних колій підприємства промислового залізничного транспорту є знак "Межа колій підприємства промислового залізничного транспорту", який встановлюється у тому місці, де починається колія, що знаходиться на балансі підприємства.

Якщо підприємство промислового залізничного транспорту обслуговує підприємства та організації, що мають власні залізничні колії, то тоді знак "Межа колій ... підприємства (організації)" встановлюється у тому місці, де починаються колії, що знаходяться на їх балансі.

14.3. Кожний роздільний пункт повинен мати найменування або номер.

14.4. Залізничні колії розподіляються на головні на перегонах (у тому числі головні на станціях), станційні та спеціального призначення.

Усі колії підприємства промислового залізничного транспорту, за винятком колій, що належать підприємствам, які обслуговуються, знаходяться у розпорядженні директора підприємства промислового залізничного транспорту.

14.5. На станціях кожна колія, стрілочний перевід, станційний пост централізації і стрілочний пост, а на перегонах кожна головна колія повинні мати номер.

Забороняється надавати однакові номери коліям, стрілочним переводам та постам в межах однієї станції, ділянки, виробничого району. На станціях, що мають окремі парки, не дозволяється присвоювати однакові номери коліям у межах одного парку.

Порядок нумерації колій та стрілочних переводів установлюється підприємством промислового залізничного транспорту.