Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Відправлення поїздів

16.14. Черговому станції забороняється відправляти поїзди на одноколійних і по неправильній колії на двоколійних ділянках без дозволу чергового станції, на яку відправляється поїзд.

На одноколійних ділянках, обладнаних автоблокуванням, поїзди відправляються за вказівкою поїзного диспетчера (начальника зміни) без попередньої згоди чергового сусідньої станції після звільнення першої блок-ділянки.

На двоколійних ділянках відправлення поїздів проводиться за розпорядженням чергового станції, з якої поїзди відправляються правильною колією, після отримання повідомлення про прибуття раніше відправленого поїзда, а при автоблокуванні після звільнення першої блок-ділянки. Попередньої згоди чергового станції, на яку відправляється поїзд, не потрібно.

На ділянках, обладнаних диспетчерською централізацією, відправлення поїздів проводиться тільки за розпорядженням поїзного диспетчера (начальника зміни).

16.15. Черговий станції, а на ділянках з диспетчерською сигналізацією - поїзний диспетчер (начальник зміни) перед відправленням поїзда зобов'язані:

переконатися у вільності перегону, а при автоматичному блокуванні - першої блок-ділянки;

припинити маневри з виходом на маршрут відправлення поїзда;

приготувати маршрут відправлення;

відкрити вихідний світлофор або вручити машиністу інший дозвіл на зайняття перегону.

Порядок дій чергових станцій і поїзних диспетчерів (начальників змін) щодо виконання операцій, пов'язаних з відправленням поїзда, встановлюється Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України.

16.16. Забороняється відправлення поїзда на перегін без дозволу чергового станції (диспетчера, начальника зміни). Дозволом поїзду зайняти перегін є дозвільне показання вихідного сигналу, жезл або письмовий дозвіл установленої форми, наказ чергового станції (диспетчера, начальника зміни), переданий по радіозв'язку.

16.17. Забороняється черговому станції, а на ділянках з диспетчерською централізацією - поїзному диспетчеру (начальнику зміни) відкривати вихідний сигнал або давати інший дозвіл на зайняття перегону, не переконавшись у тому, що маршрут для відправлення поїзда готовий, стрілки замкнені, маневри на стрілках маршруту відправлення припинені, технічне обслуговування і комерційний огляд состава закінчені.

Вихідний сигнал повинен відкриватися черговим станції особисто або, у кожному окремому випадку, за його розпорядженням черговим стрілочного поста, оператором поста централізації, а на ділянках, обладнаних диспетчерською централізацією, - поїзним диспетчером (начальником зміни).

Вихідний сигнал повинен закриватися автоматично після проходження його першою колісною парою, а при русі позмінно вагонами й локомотивами вперед - після проходження сигналу усім составом поїзда, що відправляється. На станціях, що не мають електричних рейкових ланцюгів, вихідний сигнал закривається черговим станції, оператором поста централізації або черговим стрілочного поста після проходження сигналу всім составом поїзда, що відправився.

16.18. Дозвіл на зайняття перегону там, де немає вихідних сигналів, а також при відправленні поїзда при заборонному показанні вихідного світлофора вручається машиністу ведучого локомотива черговим станції (диспетчером, начальником зміни) особисто або через одного із працівників локомотивної бригади цього поїзда, чергового по парку, оператора, чергового стрілочного поста, сигналіста або складача (кондуктора). Машиніст зобов'язаний переконатися в правильності отриманого дозволу на зайняття перегону.

Порядок вручення машиністам локомотивів дозволів на зайняття перегону й подачі сигналу про відправлення поїзда встановлюється директором підприємства промислового залізничного транспорту й вказується в технічно-розпорядчому акті.

16.19. При відправленні поїзда при заборонному вихідному сигналі, а також при відсутності вихідного сигналу забороняється машиністу ведучого локомотива, при наявності дозволу на зайняття перегону, приводити в рух поїзд без вказівки чергового станції (диспетчера, начальника зміни), переданої по радіозв'язку, або сигналу відправлення, поданого черговим станції (диспетчером, начальником зміни) чи за його вказівкою черговим стрілочного поста, сигналістом, черговим по парку, оператором або складачем (кондуктором) поїздів. Порядок подачі сигналу відправлення встановлюється директором підприємства промислового залізничного транспорту й указується в технічно-розпорядчому акті.

Перед приведенням поїзда в рух машиніст локомотива та його помічник повинні перевірити, чи не подаються із поїзда або працівниками станції сигнали зупинки. У випадку зупинки поїзда на перегоні машиніст локомотива (помічник машиніста) повинен оглянути поїзд, з'ясувати, чи в повному він складі за номером останнього вагона.

Порядок приведення поїзда в рух на перегоні у випадках зупинки, що не передбачена за умовами роботи на коліях підприємства промислового залізничного транспорту, встановлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту.

16.20. Можливість одночасного відправлення та приймання поїздів установлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту з урахуванням профілю підходу, колійного розвитку, умов роботи й указується в технічно-розпорядчому акті.

16.21. Черговий станції (диспетчер, начальник зміни) проводжає кожний поїзд, що відправляється або прямує безупинно по станції, стежить за його станом, наявністю й правильним показанням поїзних сигналів.

Про відправлення поїзда в повному складі черговий станції (диспетчер, начальник зміни) переконується за доповіддю чергового стрілочного поста або особисто.

На станціях, де колії відправлення поїздів віддалені або де за місцевими умовами роботи черговий станцій (диспетчер, начальник зміни) не може проводжати поїзди, їх повинні проводжати сигналісти, чергові стрілочних постів або чергові по парку.

На станціях з диспетчерською централізацією, де немає чергових станцій, та на станціях, що мають електричну ізоляцію колій і стрілок, де черговий станції за місцевими умовами не може проводжати поїзди й не має інших працівників (сигналістів, чергових стрілочних постів, чергових по парку), відправлення поїздів контролюється за показаннями приладів.

Перелік станцій, де чергові станцій (диспетчери, начальники змін) можуть не проводжати поїзди, умови забезпечення безпеки руху при відправленні поїздів установлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту й указуються в технічно-розпорядчому акті. Забороняється працівнику, який проводжає поїзд, йти, не переконавшися, що поїзд пройшов у повному складі.

У випадку виявлення в поїзді несправності, що загрожує безпеці руху, а також при проходженні поїзда без установлених поїзних сигналів працівник, який проводжає поїзд, зобов'язаний вжити заходів до його зупинки.

16.22. Відповідальність за правильність формування, приймання та відправлення поїздів несуть працівники підприємства промислового залізничного транспорту.

16.23. На состави, що формуються на коліях підприємства промислового залізничного транспорту і передаються магістральній станції, видається натурний листок визначеної форми, який вручається складачу поїздів. Складач поїздів зобов'язаний ознайомити машиніста за натурним листком зі складом состава, що відправляється. При причепленнях та відчепленнях вагонів на шляху прямування в натурний листок поїзда працівниками підприємства промислового залізничного транспорту повинні заноситися відповідні зміни. Забороняється відправляти поїзди, в складі яких є вагони без перевізних документів.

16.24. Час фактичного відправлення або проходження кожного поїзда і його номер черговий станції (диспетчер, начальник зміни) зобов'язаний відмітити в журналі руху поїздів або на графіку виконаного руху й негайно повідомити чергового сусідньої станції, на яку відправлений поїзд, начальника зміни (диспетчера), а при потребі передати й інші дані, що характеризують склад поїзда.