Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Приймання поїздів

16.6. Приймання поїздів повинно проводитися на вільні колії, призначені для цього технічно-розпорядчим актом, при відкритому вхідному сигналі. На підприємствах промислового залізничного транспорту, де немає вхідних сигналів, перелік таких колій та порядок приймання на них поїздів, що забезпечує безпеку руху, встановлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту й вказується в технічно-розпорядчому акті. У разі потреби може допускатися приймання поїздів на вільну ділянку колії, не зайняту рухомим складом.

Для приймання на колії підприємства промислового залізничного транспорту підштовхувальних локомотивів можуть установлюватися визначені ділянки колій. У разі потреби допускається приймання відбудовних та пожежних поїздів, допоміжних локомотивів, локомотивів без вагонів, снігоочисників, дрезин незнімного типу, а також господарчих поїздів і колійних машин (при проведенні робіт з закриттям перегону) на вільні ділянки колій. Перелік таких колій та порядок приймання цих поїздів на вільну ділянку зайнятої колії встановлюються Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту й вказуються в технічно-розпорядчому акті.

Пасажирські та вантажно-пасажирські поїзди повинні прийматися, як правило, на визначені колії.

16.7. Забороняється черговому станції (диспетчеру, начальнику зміни) відкривати вхідний сигнал, не переконавшись у тому, що маршрут для приймання поїзда готовий, стрілки замкнені, колія приймання вільна й маневри на стрілках маршруту приймання припинені.

Вхідний сигнал повинен відкриватися черговим станції (диспетчером, начальником зміни) особисто або за його розпорядженням у кожному окремому випадку оператором, сигналістом, або черговим стрілочного поста. На ділянках з диспетчерською сигналізацією вхідний сигнал відкривається поїзним диспетчером (начальником зміни).

Вхідний сигнал повинен закриватися черговим станції (диспетчером, начальником зміни) особисто, оператором, сигналістом або черговим стрілочного поста після проходження сигналу всім составом поїзда, що прибуває, а на станціях, що мають електричну ізоляцію колій та стрілок, автоматично після проходження його першою колісною парою. На ділянках з постійним рухом вагонами вперед, а також при русі позмінно вагонами або локомотивом вперед вхідний сигнал повинен закриватися після проходження його усім составом.

16.8. Не допускається приймання поїзда на колії підприємства промислового залізничного транспорту при заборонному показанні або погаслих вогнях вхідного сигналу.

Приймання поїзда на колії підприємства промислового залізничного транспорту при заборонному показанні або погаслих вогнях вхідного сигналу може бути здійснене за запрошувальним сигналом, з провідником або за спеціальним дозволом чергового станції (диспетчера, начальника зміни) тільки у виняткових випадках і порядку, встановленому Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України.

Допустима швидкість прямування поїзда при прийманні на колії підприємства промислового залізничного транспорту за запрошувальним сигналом, з провідником або за спеціальним дозволом чергового станції (диспетчера, начальника зміни) вказується в Інструкції про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту та в технічно-розпорядчому акті.

У цьому випадку машиніст зобов'язаний вести поїзд з особливою пильністю й готовністю негайно зупинитися, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху.

16.9. Черговий станції (диспетчер, начальник зміни), а на ділянках з диспетчерською централізацією поїзний диспетчер (начальник зміни) перед прийманням поїзда зобов'язаний:

переконатися у вільності колії для приймання поїзда;

припинити маневри з виходом на колію та маршрут приймання поїзда;

приготувати маршрут приймання поїзда;

відкрити вхідний сигнал.

Порядок дії чергових станцій (диспетчерів, начальників змін) щодо виконання операцій, пов'язаних з прийманням поїзда визначається Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України.

16.10. Можливість одночасного приймання поїздів протилежних напрямків на колії підприємства промислового залізничного транспорту з врахуванням профілю підходів, колійного розвитку та умов роботи встановлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту й вказується в технічно-розпорядчому акті.

Одночасне приймання на станцію підприємства промислового залізничного транспорту поїздів протилежних напрямків забороняється, якщо підхід до станції хоча б з одного боку розташований на затяжному спуску й при цьому маршрут приймання поїзда з боку, протилежного цьому спуску, не ізольований від маршруту приймання іншого поїзда (запобіжним тупиком або взаємним розташуванням колій).

На станціях підприємства промислового залізничного транспорту, де не допускається одночасне приймання поїздів, у випадку їх одночасного підходу першим приймається поїзд, для якого умови зупинки біля закритого вхідного сигналу або зрушення з місця після зупинки менш сприятливі.

16.11. Поїзд, що прибув на станцію підприємства промислового залізничного транспорту, повинен зупинитися між вхідним сигналом і граничним стовпчиком колії приймання, а там, де немає вихідного сигналу, між граничними стовпчиками.

Якщо хвіст поїзда залишиться за граничним стовпчиком, черговий станції (диспетчер, начальник зміни) вживає заходів щодо встановлення поїзда у межах колії приймання. Якщо поїзд встановити в межах колії приймання неможливо, черговий станції (диспетчер, начальник зміни) зобов'язаний вжити заходів, що забезпечують безпеку при переміщеннях рухомого складу по суміжних коліях.

Порядок вжиття заходів із встановлення поїзда у межах колії приймання та забезпечення безпеки при переміщеннях рухомого складу по суміжних коліях установлюється Інструкцією про організацію руху на коліях підприємства промислового залізничного транспорту й указується в технічно-розпорядчому акті.

16.12. Черговий станції (диспетчер, начальник зміни) зустрічає кожний поїзд, що прибуває, стежачи за його справним станом, наявністю й правильним показанням поїзних сигналів.

На станції, де колії приймання поїздів віддалені від приміщення чергового станції (диспетчера, начальника зміни) або де за місцевими умовами черговий станції (диспетчер, начальник зміни) не може зустрічати поїзди, їх повинен зустрічати сигналіст, старший черговий стрілочного поста (черговий стрілочного поста) або черговий по парку.

Про прибуття поїзда на станцію в повному складі черговий станції (диспетчер, начальник зміни) переконується за доповіддю чергового стрілочного поста, інших посадових осіб, особисто або за показаннями приладів.

На станціях з диспетчерською централізацією, де немає чергових станцій, і на станціях з електричною сигналізацією стрілок та сигналів, де черговий станції через місцеві умови не може зустрічати поїзди й нема інших працівників (сигналістів, чергових стрілочних постів, чергових по парках), прибуття поїздів контролюється за показаннями приладів.

Перелік станцій, де чергові станцій (диспетчери, начальники змін) можуть не зустрічати поїзди й умови забезпечення безпеки руху при прийманні поїздів, встановлюються директором підприємства промислового залізничного транспорту й вказуються в технічно-розпорядчому акті.

16.13. Час фактичного прибуття або проходження кожного поїзда та його номер черговий станції зобов'язаний відмітити в настільному журналі руху поїздів або на графіку виконаного руху й негайно повідомити чергового сусідньої станції, що відправив поїзд, та начальника зміни (диспетчера).