Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Розділ 3 Споруди та пристрої колійного господарства

3.1. Усі елементи залізничної колії (земляне полотно, верхня будова і штучні споруди) за міцністю, стійкістю і станом повинні забезпечувати безпечний рух рухомого складу зі швидкостями, встановленими на ділянці.

3.2. Розміщення та технічне оснащення підрозділів колійного господарства підприємств промислового залізничного транспорту повинні забезпечити виконання необхідних робіт з утримання й ремонту залізничної колії, споруд і пристроїв для виконання заданих розмірів руху з установленими швидкостями.

3.3. Вимоги до конструкцій споруд і пристроїв, порядок їх утримання і експлуатації, не перелічених у цих Правилах, установлюються Інструкцією щодо устрою та утримання колії залізниць України, затвердженою наказом Укрзалізниці від 06.04.98 N 82-Ц.

План і профіль колії

3.4. Залізнична колія за відношенням радіусів кривих, поєднання прямих і кривих, крутості ухилів повинна відповідати затвердженому плану і профілю колії.

3.5. Станції, роз'їзди, обгінні пункти й окремі парки повинні розташовуватися на горизонтальній площадці; в окремих випадках допускається розташування їх на ухилах не крутіше 0,0015; у важких умовах допускається збільшення ухилів, але не більш як до 0,0025.

В особливо важких топографічних умовах на роз'їздах і обгінних пунктах, а з дозволу Державної адміністрації залізничного транспорту України і на проміжних станціях, на яких не передбачаються маневри і відчепи локомотивів або вагонів від состава, допускається при відповідному обґрунтуванні проектом і забезпеченні притримання поїзда допоміжними гальмами локомотива розташовувати станції, роз'їзди, обгінні пункти й окремі парки на ухилах і більше 0,0025. Роз'їзди й обгінні пункти в кар'єрах за цих умов допускається розташовувати на ухилах крутістю до 0,0150. Для запобігання самочинному зрушенню з місця вагонів або составів (без локомотива) на станціях, роз'їздах та обгінних пунктах, на яких передбачається відчеплення локомотивів від вагонів і виконання маневрових операцій, поздовжній профіль повинен мати протиухил у бік обмежувальних стрілок і відповідати нормативам на його проектування.

У разі потреби для запобігання самовільному виходу вагонів на інші колії слід влаштовувати запобіжні тупики, охоронні стрілки, скидальні башмаки або стрілки.

Розташування станцій, роз'їздів, обгінних пунктів на ухилах повинно обґрунтовуватися проектом із врахуванням умов зрушення з місця рухомого складу встановленої вагової норми.

3.6. Станції, роз'їзди, обгінні пункти, а також окремі парки й витяжні колії повинні розташовуватись на прямих ділянках. За несприятливих умов допускається їх розташування на кривих радіусом не менше 1500 м. В особливо важких топографічних умовах допускається зменшення радіусу кривої до 500 м, а при розташуванні станції з невеликим колійним розвитком (до 5 колій) на території промислових підприємств і на лісовозних вітках - не менше 300 м, у кар'єрах і відвалах не менше 180 м. Витяжні колії, призначені тільки для перестановки составів або вагонів, можуть разташовуватись на кривих радіусом не менше 200 м.

Державною адміністрацією залізничного транспорту України дозволяється збереження в експлуатації кривих радіусами менше вказаних у цьому пункті.

3.7. Підприємства промислового залізничного транспорту у відповідності до Інструкції про порядок складання технічних паспортів дистанції колії, звітів про колійне господарство і захисні лісонасадження, затвердженої наказом Укрзалізниці від 16.04.98 N 82-Ц, повинні мати технічні паспорти колійного господарства, у які своєчасно вносяться необхідні зміни.

План і профіль колій підприємств промислового залізничного транспорту необхідно піддавати періодичній інструментальній перевірці не рідше одного разу в 10 років.

Поздовжні профілі сортувальних гірок, півгірок, підгіркових колій, маневрових витяжок повинні перевірятися не рідше одного разу в 5 років. Ділянки, на яких виконуються роботи, що викликають зміни плану й профілю колії, перевіряються виконавцями робіт після їх закінчення.

За результатами перевірок установлюються строки виконання робіт з виправлення профілю.

Організація робіт з інструментальної перевірки плану й профілю колій, виготовлення відповідної технічної документації, а також складання масштабних і схематичних планів колій покладається на службу колії із залученням для виконання цих робіт проектних інститутів, проектно-технологічних бюро, проектно-розвідувальних і проектно-кошторисних груп, які мають право на виконання цих робіт.

При спорудженні біля колії підприємств промислового залізничного транспорту нових об'єктів, розширенні або перенесенні існуючих організація, що виконує такі роботи, повинна до початку робіт передавати дирекції підприємства виконавчу документацію, що визначає прив'язку об'єкта до існуючих колій.