Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

По складанню психолого-педагогічної характеристики класного колективу

(завдання з психології до педагогічної практики для студентів V курсу)                                

 Характеристику класу складають студенти випускних курсів під час проходження безперервної педагогічної практики в школі. Характеристика складається на основі знань, одержаних студентами при безпосередньому вивченні класного колективу. Вона має бути короткою і змістовною, містити не тільки конкретну частину, у якій зафіксовано психолого-педагогічні параметри класного колективу на момент його вивчення, але й висновки щодо рівню розвитку колективу, а також перспективи його розвитку й методи, за допомогою яких такий розвиток можливо здійснити.

Складаючи характеристику, студент повинен продемонструвати володіння науково-понятійним апаратом психологічної науки, уникати побутового стилю у викладенні своїх думок.

Для складання психолого-педагогічної характеристики колективу класу використовуються наступні матеріали:

-              об'єктивні дані: соціально-демографічна характеристика учнів, навчальна успішність, час утворення класного колективу, наявність злиття з іншими класами, постійність/зміна класного керівника, вчителів-предметників, переважний стиль керівництва з боку вчительського складу та ін.;

-              безпосередні спостереження студента за життям та діяльністю учнів класу (особливо продуктивними є спостереження у значимих ситуаціях), аналіз цих спостережень фіксується у щоденнику психолого-педагогічних спостережень.

-              результати анкетних опитувань учнів класу, вчителів, батьків (якщо є можливість провести такі опитування) та результати соціометричних досліджень класного колективу.

 

 

За зразками заповнення соіцоматриіц та соціограми, будь ласка, звертайтесь до методистів кафедри загальної та вікової психології. Бажаємо успіхів!

 

 

 

Психолого-педагогічна характеристика класного колективу складається за наступною схемою:

 

1.   Стисла характеристика школи як колективу та місце даного класного колективу в його структурі: аналізується рівень дисципліни, успішність, вихованість, згуртованість шкільного колективу та його вплив з цих позицій на досліджуваний  колектив класу.

2.   Вікові психолого-педагогічні особливості колективу класу, його специфічні соціально-психологічні особливості.

3.   Офіційна (формальна) й неформальна структура колективу класу, їхні взаємовідносини та взаємовплив. Соціально-демографічний склад класу (коротко), соціально-психологічна структура, наявність і стисла характеристика учнів-лідерів, їхній вплив на функціонування й формування  колективу класу.

4.   Загальна характеристика учбової діяльності, її позитивні й негативні моменти та їх причини, роль у цьому класі класного керівника, вчителів-предметників, батьків.

5.   Якісна й кількісна характеристика міжособистісних стосунків у класному колективі, їх роль і вплив на навчально-виховний процес. Соціально-психологічні причини утворення мікрогруп та їх місце і роль в структурі  колективу класу. Переважні відмінні психологічні особливості взаємин у мікрогрупах.

6.   Стан дисципліни, норми поведінки, ціннісні орієнтації, навички та звички соціальної поведінки, їх відповідність віковим і соціально-статусним позиціям учнів.

7.   Характеристика окремих школярів як членів колективу, аналіз їхнього соціального статусу та соціальних ролей, вплив на класний та шкільний колективи.

8.   Вплив соціального оточення, батьків, громадських організацій, навчально-виховної роботи на даний  колектив класу.

Головною метою при складанні студентом-практикантом психолого-педагогічної характеристики класного колективу має бути його прагнення реалізувати свою професійно-педагогічну зрілість та вміння у вивченні такого складного соціально-педагогічного утворення, яким є колектив учнів.

Обсяг характеристики повинен визначатися, насамперед, її внутрішнім змістом.

 

Методика проведення соціометричного дослідження  колективу класу

Проведення соціометричного дослідження  колективу класу під час педагогічної практики є обов'язковим для кожного студента!

Соціометрія - це інструмент для вивчення системи міжособистісних взаємозв'язків між членами соціальної групи (колективу) в процесі їх безпосереднього спілкування, що дозволяє виявитиструктуру колективу, виділити лідерів та ізольованих.

Методика соціометрії передбачає вибір партнера для сумісних акцій (на діловій або особистісній основі) шляхом відповіді на соціометричний критерій.

Соціометричний критерій - це запитання, яке ставлять перед усіма членами колективу, що беруть участь в соціометричному опитуванні з метою виявлення їх взаємин з іншими членами групи. Оцінці за соціометричним критерієм підлягають тільки ті члени класного колективу, які присутні в класі на момент дослідження. Відсутніх членів класного колективу в список для оцінки за соціометричним критерієм не включати.

Для соціометричної оцінки рекомендується вживати наступні види критеріїв: офіційні (для індикації міжособистісних стосунків на рівні ділових взаємин), неофіційні (для індикації міжособистісних відносин у класному колективі на неформальному рівні, тобто на основі симпатії/антипатії, дружби/неприязні та ін.).

Приклади запитань:

 

Офіційний критерій:

  • «З ким би ти хотів постійно дружити?»

  • «З ким би ти хотів проводити свій вільний час?»

  • «Якби ти мав зайві квитки в цирк, кого би ти запросив з собою?»

  • «Якщо ти хочеш поділитися своїми секретами, кому зі свого класу ти б їх довірив?»

Неофіційний критерій:

  • «З ким би ти хотів постійно вчитись й готувати разом уроки?»

  • «Кого ти хотів би бачити в ролі старости класу протягом навчання в школі?»

  • «Кого б ти хотів вибрати ланковим для керівництва твоєю роботою підчас суботника?»

 

 

 

При проведенні соціометричного дослідження з метою отримання більш надійної інформації бажано відокремити у часі офіційний та неофіційний критерії, або ж послідовно один за другим (неодночасно) на окремих аркушах.