Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія як наука.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Модуль і Вступ до психології

Факти. Досліджуючи процес сприймання людиною оточуючих предметів, психологи встановили суттєвий факт: образ предмета зберігає відносну постійність незалежно від умов його сприймання.

Закони. Спеціальні дослідження показують, що постійність сприймання не дається людині від народження . Вона формується поступово – за суворими законами.

Механізми. Так як механізми психічної діяльності передбачають роботу конкретних анатомо-фізіологічних апаратів, які забезпечують той або інший психічний процес, то природу і дію цих механізмів психологія виявляє спільно з іншими науками (фізіологією, біофізикою, біохімією та ін..).

Пізнавальні процеси

Відчуття

Відчуваємо аромат квітів і запах бензину, завжди розрізняємо смакові якості солодкого, солоного, гіркого, кислого; відчуваємо тепло, холод, біль і т.д.

Сприймання

Сприймаємо явища природи, техніку, усну мову, наукові й художні книги, картини, музику, кінофільми і т.д.

Пам’ять

Наш мозок має важливу властивість. Він не лише одержує інформацію про оточуючу дійсність, але й зберігає її. З кожним днем мі пізнаємо багато нового, з кожним днем збагачуються наші знання, які можуть бути надовго збережені в пам’яті.

Мислення

Людина розкриває закони. Встановлює зв’язки. Кожний з нас знає, що таке, розмірковувати над прочитаною книгою, планувати свої дії на завтра, міркувати при розв’язанні складної задачі.

Уява

Слухаючи повідомлення по радіо, читаючи опис в газетах, ми уявляємо собі різні епізоди з життя й діяльності наших науковців на станціях «Північний полюс». Читаючи книги, ми створюємо собі образи різних реально існуючих місцевостей, людей, тварин, рослин, та інших об’єктів, яких ми самі безпосередньо ніколи не сприймали. Нам доводиться часто створювати образи й таких об’єктів, яких вже дано немає ,уявляти давно минулі події, свідками яких ми не були. Життя вимагає від нас створення образів й таких об’єктів, яких ще немає, над здійсненням яких ми працюємо.

Мовлення

Однією з найважливіших життєвих потреб людини є потреба в спілкуванні, в обміні думками з іншими людьми. Ця потреба задовольняється людиною за допомогою мови. Володіючи мовою і здійснюючи свою мовну діяльність, люди обмінюються досвідом, знаннями, передають їх нащадкам, дістають можливості зрозуміти один одного і налагодити спільну працю в усіх галузях людської діяльності.

Увага

Нерозривно зв’язана з діяльністю людини, в діяльності вона існує і нею підтримується. Бути уважним – значить бути діяльним у ставленні до тих чи інших об’єктів. Перебувати в стані напруги уваги – це посилено чимось займатися, активно над чимось працювати мислено чи практично.

Емоційно-вольові процеси

Емоції

Людина не лише пізнає оточуючу дійсність, але й має особисте ставлення до предметів і явищ цієї дійсності й переживає при цьому почуття: одні з предметів радують її, дають їй задоволення, до інших вона проявляє байдужість, треті викликають у неї ненависть. Добра книга приносить нам насолоду, негативна поведінка людини викликає у нас обурення.

Вольові

Людина не лише пізнає оточуючу дійсність і якось ставиться до неї, а й діє в цьому світі, проявляючи свою активність, приймає рішення, прагне до мети, проявляє свою наполегливість у подоланні труднощів, тобто здійснює вольову діяльність.

Стани

Збентеження, спокій, схвильованість, сумнів

Рівень психічної діяльності, що виявляється в підвищеній або пониженій активності, супроводжується певними переживаннями.

Властивості

Спрямованість цілі, ідеали, інтереси, потреби тощо; темперамент, характер, здібності

Властивості – це стійкі психологічні особливості людини, що відрізняють її від інших людей; одна людина цікавиться музикою, інша спортом; одна проявляє здібності в галузі математики, інша в галузі літературної творчості; одна – нестримна, гаряча, інша – спокійна, врівноважена.

1

Психологія дає можливість розбиратися в психічному житті людей.

Тому дуже велике значення психології для будь якої діяльності, пов’язаної з впливом на людей і, яка потребує вміння враховувати їх психічний стан і розуміти їх індивідуальні особливості. А чи можна назвати хоч одну спеціальність ,в якій людина не стикається з необхідністю розуміти інших людей, розбиратися в них і впливати на них.

2

Вивчення психології допомагає розбиратися в своєму психічному житті.

Кожна людина знає про себе те, що нелегко буває інколи позначати словом, як описати своє особисте переживання. У той же час вміти назвати, описати своє ж переживання дуже цінне: воно дає можливість усвідомити це переживання, зрозуміти його і, дякуючи цьому до певної міри оволодіти ним.

3

Психологія дає можливість розуміти самого себе, знати свої сильні й слабкі сторони.

А знати себе необхідно для самовиховання, для роботи над собою, над виправленням своїх недоліків, над розвитком своїх здібностей. Знати себе необхідно також для того, щоб свідомо вибирати таку спеціальність, таку роботу, в якій можна принести найбільше користі Батьківщині й одержати найбільше задоволення.

4

Знання психології допомагає правильно організовувати розумову працю, зокрема навчальну роботу.

Які прийоми заучування є найбільш економними і ведуть до кращого застосування знань? Як організувати вправи для вироблення тих чи інших навичок? Від чого залежить розвиток спостережливості, уваги, мислення? Усі ці питання відносяться до галузі психологічних знань.

Значення психології та її особливості

Життєва психологія

Наукова психологія

Життєві психологічні значення конкретні: вони приурочені до конкретних ситуацій, конкретних людей, конкретних завдань.

Наукова ж психологія, як і будь-яка наука, прагне до узагальнень. Для цього вона використовує наукові поняття. Обробка понять – одна із її важливих функцій.

Друга відмінність психологічних знань полягає в тому, що вони носять ситуативний характер: набуваються шляхом практичних спроб.

На відміну від цього, наукові психологічні знання раціональні й цілком усвідомлені. Звичайний шлях полягає у висуненні гіпотез і перевірці висновків.

Третя відмінність полягає в спробах передачі знань і навіть у самій можливості їх передачі. В сфері практичної психології така можливість дуже обмежена. Це безпосередньо витікає із двох особливостей життєвого психологічного досвіду – його конкретного й інтуїтивного характеру.

Нагромадження й передача наукових знань можливі завдяки тому, що ці знання кристалізуються в поняттях і законах. Вони фіксуються в науковій літературі і передаються за допомогою вербальних засобів, тобто мови й мовлення.

Четверта відмінність полягає в методах одержання знань в сфері життєвої і наукової психології. У життєвій психології ми вимушені обмірковувати спостереженнями і розмірковуванням.

В науковій психології до цих методів додається експеримент.

Нарешті п’ята відмінність, і разом з тим перевага наукової психології полягає в тому, що вона має в своєму розпорядженні широкий, різновид ний і в той же час рідкісний фактичний матеріал, що є недоступним у всьому своєму об’ємі жодному носію життєвої психології. Матеріал цей нагромаджується і осмислюється в спеціальних галузях психологічної науки.