Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорн конспекти ЗН-3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Організаційні основи боротьби з тероризмом, проведення антитерористичних операцій.

В останні роки не було зафіксовано надзвичайних ситуацій техногенного характеру, ініційованих терористичними актами, що обумовлено, значною мірою, зовнішньою політикою, яка передбачає невтручання у внутрішні справи інших країн, а також забезпеченням захисту потенційно небезпечних об’єктів силами реагування на надзвичайні ситуації, менталітетом українського народу.

Основним суб’єктом керівництва боротьби з тероризмом та забезпечення її необхідними силами, засобами та ресурсами є Кабінет Міністрів України. Центральні органи виконавчої влади беруть участь у боротьбі з тероризмом у межах своєї компетенції, визначеної законами та виданими на їх основі іншими нормативно-правовими актами. Суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом у межах власної компетенції є:

- Служба безпеки України, яка є головним органом у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністю;

- Міністерство внутрішніх справ України;

- Міністерство оборони України;

- Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій;

- Державний комітет у справах охорони державного кордону України;

- Державний департамент України з питань виконання покарань;

- Управління державної охорони України.

До участі у здійсненні заходів, пов’язаних з попередженням, виявленням і припиненням терористичної діяльності, залучаються у разі необхідності також:

  • Міністерство закордонних справ України;

  • Міністерство охорони здоров’я;

  • Міністерство палива та енергетики України;

  • Міністерство промислової політики України;

  • Міністерство транспорту України;

  • Міністерство фінансів України;

  • Міністерство екології та природних ресурсів України;

  • Міністерство аграрної політики України;

  • Державна митна служба України;

  • Державна податкова адміністрація України.

До участі в антитерористичних операціях за рішенням керівництва анти- терористичної операції можуть бути залучені з дотриманням вимог Закону України “ Про боротьбу з тероризмом ” й інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від підпорядкованості і форми власності, їх посадові особи, а також громадяни за їх згодою. Координацію діяльності суб’єктів, які залучаються до боротьби з тероризмом, здійснює Антитерористичний центр при Службі безпеки України.

Суб'єкти, які залучаються до боротьби з тероризмом, у межах своєї компетенції здійснюють заходи щодо запобігання, виявлення і припинення терористичних актів та злочинів терористичної спрямованості; розробляють і реалізують попереджувальні, режимні, організаційні, виховні та інші заходи; забезпечують умови проведення антитерористичних операцій на об'єктах, що належать до сфери їх управління; надають відповідним підрозділам під час проведення таких операцій матеріально-технічні та фінансові засоби, засоби транспорту і зв'язку, медичне обладнання і медикаменти, інші засоби, а також інформацію, необхідну для виконання завдань щодо боротьби з тероризмом.

На Антитерористичний центр (АТЦ) при СБУ покладено завдання щодо збирання, узагальнення та оцінки інформації про терористичні наміри і прояви, з розробки концептуальних положень та програм антитерористичної діяльності, формування відповідних планів підготовки та проведення антитерористичних операцій, координації діяльності органів виконавчої влади, спрямованої на запобігання терористичним проявам та їх припинення, координації та методичного забезпечення фахової підготовки особового складу спеціальних підрозділів силових відомств держави. Антитерористичним центром при СБУ відпрацьовано єдину програму підготовки спецпідрозділів, яка передбачає використання інструкторсько-методичного потенціалу та учбової бази різних відомств. Проводяться спільні навчальні збори, семінари, командно-штабні, тактико-спеціальні навчання та тренування. Для підвищення ефективності функціонування загальнодержавної антитерористичної системи під егідою АТЦ організовуються та проводяться навчання з антитерористичної тематики, у тому числі на всіх діючих АЕС та більшості техногенно-небезпечних об’єктів. Результати навчань свідчать про дієвість напрацьованих Штабом АТЦ механізмів координації і взаємодії, зростання рівня професійної підготовки відомчих сил і засобів, що залучаються до реалізації анти терористичних заходів.

Зазначена схема покладена в основу функціонування державної системи протидії тероризму. Вона дає змогу при мінімальних фінансових і матеріальних затратах реалізувати організаційну діяльність при управлінні та проведенні антитерористичних операцій, виключаючи дублювання. Регіональні координаційні групи АТЦ при обласних управліннях СБУ, спираючись на зведені групи та свої штаби, в змозі самостійно вирішувати широкий діапазон завдань, що виникають при проведенні антитерористичних операцій в будь-якому регіоні країни.

Антитерористичний центр при Службі безпеки України складається з Міжвідомчої координаційної комісії та штабу, а також координаційних груп та їх штабів, які створюються при регіональних органах Служби безпеки України в областях. Міжвідомча координаційна комісія Антитерористичного центру при Службі безпеки України формується з керівника Антитерористичного центру та його заступників; заступників міністрів Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України; заступників керівників Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Управління державної охорони України, Державного департаменту України з питань виконання покарань; заступника міністра Міністерства внутрішніх справ України - начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві; командувача Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України; начальника Управління Служби безпеки України в місті Києві, заступника голови Київської міської державної адміністрації; заступників керівників інших центральних органів виконавчої влади.

Положення про Антитерористичний центр при Службі безпеки України, персональний склад Міжвідомчої координаційної комісії затверджуються Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Керівник Антитерористичного центру при Службі безпеки України призначається Президентом України. Поточну роботу з виконання завдань, покладених на Антитерористичний центр при Службі безпеки України, організовує його штаб. До складу координаційних груп при регіональних органах Служби безпеки України входять керівники регіональних органів Служби безпеки України, Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь (управлінь) Міністерства внутрішніх справ України в областях, містах Києві та Севастополі, відповідних органів з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Автономної Республіки Крим, обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, у регіонах, де дислоковано підрозділи Прикордонних військ України, Управління державної охорони - їх командири, керівники, а також представники інших місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій.

Координаційні групи при регіональних органах Служби безпеки України очолюють відповідно начальник Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, начальник управління Служби безпеки України в області, містах Києві та Севастополі. Склад координаційних груп при регіональних органах Служби безпеки України затверджується відповідно Радою міністрів Автономної Республіки Крим, головою обласної державної адміністрації, головою виконавчого органу Київської чи Севастопольської міської ради. Організаційне забезпечення роботи координаційних груп здійснюється регіональними органами Служби безпеки України.

Антитерористичний центр при Службі безпеки України утримується за рахунок коштів, передбачуваних окремим рядком у Державному бюджеті України.

Зусиллями Штабу АТЦ створено автоматизовану інформаційну систему з проблем тероризму, за допомогою якої здійснюються збирання, узагальнення та дається оцінка інформації про терористичні наміри і прояви, накопичується та вивчається досвід аналогічних структур іноземних країн.

АТЦ при СБУ взаємодіє з АТЦ СНД, іншими міжнародними антитерористичними організаціями та іноземними спецслужбами щодо здійснення антитерористичних заходів. Представники Антитерористичного центру беруть участь у спільних навчаннях, в роботі науково-практичних конференцій, семінарів з антитерористичної тематики, які проводяться під егідою ООН, ОБСЄ, Міжпарламентської Асамблеї СНД і АТЦ СНД. Набутий українською стороною досвід використовується для подальшого вдосконалення державної антитерористичної системи і міжнародного співробітництва у цій сфері. Україна, як суб’єкт міжнародного права, є учасником практично всіх міжнародних конвенцій та протоколів по різних аспектах боротьби з міжнародним тероризмом. У зв’язку з цим на території нашої держави діють майже всі міжнародні акти та відповідні рішення Конвенцій.

Стратегія боротьби з тероризмом в цілому має включати наступні напрями:

- ідеологічне, інформаційне, адміністративне, організаційне протистояння формуванню у громадян терористичних настроїв та намірів;

- правова, інформаційна, адміністративна та оперативна протидія виникненню терористичних угруповань та організацій;

- унеможливлення придбання особами, які не мають до нього професійної потреби, зброї, боєприпасів, інших засобів здійснення терористичних намірів;

- попередження та припинення терористичних дій.

Антитерористична операція проводиться лише за наявності реальної загрози життю і безпеці громадян, інтересам суспільства або держави у разі, якщо усунення цієї загрози іншими способами є неможливим. Рішення щодо проведення антитерористичної операції приймається залежно від ступеня суспільної небезпеки терористичного акту керівником Антитерористичного центру при СБУ за письмовим дозволом Голови СБУ або керівником координаційної групи відповідного регіонального органу Служби безпеки України за письмовим дозволом керівника АТЦ при СБУ, погодженим з Головою Служби безпеки України. Про рішення щодо проведення антитерористичної операції негайно інформується Президент України. Для безпосереднього керівництва та управління силами і засобами, які залучаються до здійснення антитерористичних заходів, утворюється оперативний штаб, очолюваний керівником АТЦ СБУ або особою, яка його заміщує. Втручання в оперативне управління антитерористичною операцією будь-яких осіб незалежно від посади не допускається, а законні вимоги учасників антитерористичної операції є обов’язковими для громадян і посадових осіб. При проведенні операції використовуються сили і засоби (особовий склад, спеціалісти, зброя, спеціальні і транспортні засоби зв’язку, інші матеріально-технічні засоби) суб’єктів боротьби з тероризмом, а також підприємств, установ і організацій, які залучаються до участі в антитерористичній операції. Працівники правоохоронних органів, військовослужбовці та інші особи, які залучаються до антитерористичної операції, на час її проведення підпорядковуються керівнику оперативного штабу. Режим у районі проведення операції: на час її проведення може бути встановлений спеціальний порядок, організовано патрульно-охоронну службу та виставлено оточення. Перебування в районі проведення антитерористичної операції осіб, які не залучені до її проведення, допускається з дозволу керівника оперативного штабу. Антитерористична операція вважається завершеною, якщо теракт припинено та ліквідовано загрозу життю і здоров’ю заручників та інших людей, які знаходились в районні її проведення.