Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні схеми.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
97.35 Кб
Скачать

Тема: Загальносистемні закономірності розміщення продуктивних сил та регіонального розвитку

План

  1. Загальні поняття про загальносистемні закономірності розміщення продуктивних сил та регіонального розвитку. Закони розміщення продуктивних сил.

  2. Загальносистемні закономірності розміщення продуктивних сил.

  3. Принципи розміщення продуктивних сил.

  4. Чинники розміщення продуктивних сил.

1.Загальні поняття про загальносистемні закономірності розміщення продуктивних сил та регіонального розвитку. Закони розміщення продуктивних сил

Розміщення продуктивних сил — це наслідок впливу як об'єктивних законів і закономірностей, так і суб'єктивної волі людини.

Формування напрямків розвитку регіональних господарських систем та його стимулювання залежить від розуміння глибинної комплексності та етапності цього процесу. Адже оптимізація пріоритетних напрямків регіонального розвитку є запорукою системного та збалансованого розвитку країни як єдиного народногосподарського комплексу загалом. Правильне ж виділення цих напрямків базується на глибинному вивченні теоретико-методологічних основ регіонального розвитку (теорій та концепцій, законів, принципів та методів) та практичних їх проявів, зокрема закономірностей, тенденцій та чинників.

ків впливу.

[1]

Закон – це необхідне, істотне, стійке, повторюване відношення між явищами у природі й суспільстві.

Найважливішими законами, що діють незалежно від волі людей, є циклічність розвитку та системність. Вони визначають розвиток і розміщення продуктивних сил [6].

Закон циклічності розвитку

Повторюваність ситуації через певні відтинки часу. Класичний цикл складається з чотирьох фаз: виникнення, росту, занепаду, загибелі (кризи). Циклічність ієрархічна: кожен цикл складається з менших циклів (тобто мають місце цикли в циклах) і, водночас, є складовою частиною циклу вищого рівня [6].

Суть

Закон системності

Світ є сукупністю ієрархічно впорядкованих систем. Під системою розуміють множину пов'язаних між собою елементів, причому ця множина володіє стійкістю, автономністю і такими новими якостями, котрих не мають окремі елементи, але котрі дають змогу реалізувати головну ціль існування системи. Такий елемент продуктивних сил як людина може бути елементом систем "Сім'я", "Підприємство", "Місто", "Національний комплекс" [6].

Суть

Зміст поняття "закон" тотожний змісту поняття "закономірність". Єдина відмінність у тому, що закономірність діє впродовж історичного періоду, який людина може охопити завдяки своєму історичному досвіду. Закони ж залишаються незмінними у відомій людству системі відліку часу.