Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорн конспекти ЗН-3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Порядок створення комплексу навчально – математичної бази з підготовки населення до дій у нс.

Навчання з ЦЗ є загальним для всіх громадян України і організовується як за місцем роботи, так і місцем проживання. Організація навчання персоналу об’єктів, які через свої штаби, служби ЦЗ організовують, забезпечують і керують проведенням навчальних заходів, здійснюють постійний контроль за своєчасним та якісним проведенням занять і навчань з питань цивільного захисту та дій у НС природного та техногенного характеру , здійснюється на об’єктах ОГД, незалежно від форм власності.

Важливу роль у підготовці населення з питань цивільного захисту і дій у НС відіграє навчально-матеріальна база.

Навчально-матеріальна база цивільного захисту – це комплекс навчальних об’єктів, обладнаних технічними засобами, наочними і навчальними посібниками, призначений для ефективного навчання керівного складу, формувань ЦЗ, робітників і службовців об’єктів, молоді, що навчаються діям у НС природного та техногенного характеру.

Основу навчально-матеріальної бази ЦЗ складають:

а) На підприємствах, в установах та організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, сільськогосподарських об’єктах:

- навчальні містечка ЦЗ;

- захисні споруди;

  • навчальні пункти ЦЗ;

  • навчальні класи ЦЗ;

  • навчально-консультаційні пункти;

  • інформаційно-довідкові куточки ЦЗ.

б) У вищих навчальних закладах:

  • навчальні класи (кабінети) ЦЗ;

  • захисні споруди;

  • інформаційно-довідкові куточки ЦЗ;

в)У професійно – технічних училищах, ЗНЗ:

  • навчальні містечка ЦЗ (в опорних школах);

  • навчальні класи (кабінети) ЦЗ;

  • навчальні класи (кабінети) БДЖ;

  • класи (кабінети) медико-санітарної підготовки;

  • захисні споруди, у тому числі і закріплені за навчальними закладами;

  • інформаційно-довідкові куточки ЦЗ.

г) У житлово-експлуатаційних органах, сільських (селищних) радах:

  • захисні споруди;

  • навчально-консультаційні пункти;

  • інформаційно-довідкові куточки ЦЗ.

Навчальне містечко ЦЗ – призначене для практичної підготовки особового складу формувань до проведення РІНР у НС та є територією зі спеціально обладнаними майданчиками, різними спорудами, елементами комунально-технічних і енергетичних мереж, руйнуваннями і завалами, імітуючими наслідками аварій, катастроф, стихійних лих.

Навчальний пункт ЦЗ – це спеціально обладнана захисна споруда або інше приміщення, оснащене технічними засобами навчання, стендами, які яскраво та наочно розкривають основний зміст заходів ЦЗ, що проводяться у НС у районах, містах, і на об’єктах.

Навчальні класи ЦЗ – являють собою спеціально обладнане приміщення, в якому одночасно можуть навчатися не менше 25 осіб. У класі повинна бути необхідна кількість меблів, технічні засоби навчання, проекційна апаратура, електрифіковані макети, ЗІЗ, прилади ДК і ХК, стенди (турнікети, вітражі), плакати.

Інформаційно-довідковий куточок ЦЗ – це спеціально відведене місце з обладнаними стендами, які розкривають основні питання захисту робітників та службовців, стосовно умов конкретного цеху, відділу, бригади і трудової діяльності даного колективу.

Інформаційно-довідковий куточки об’єктів призначені для надання допомоги персоналу об’єктів в отримані відомостей щодо конкретних дій у НС щодо місцевих умов і особливостей виробництва та виробничої діяльності.

Навчально-консультаційні пункти житлово-експлуатаційних органів, сільських (селищних) рад призначаються для роботи з населенням щодо питань захисту і дій у НС за місцем проживанням. Навчально-консультаційні пункти повинні містити інформацію про потенційну небезпеку, що характерна для місць проживання населення, та методи реагування на неї, рекомендації щодо дій населення при виникненні можливих НС, користування засобами захисту та надання першої медичної допомоги (само – та взаємодопомоги) постраждалим.

Через навчально-консультаційні пункти та локальні системи оповіщення керівники потенційно небезпечних об’єктів надають постійну інформацію населенню, яке проживає в зонах можливого ураження, про стан їх захисту, методи і способи забезпечення безпеки при аваріях.

Пропаганда знань з цивільного захисту серед населення та розвиток його громадської свідомості щодо власної та колективної безпеки організовується начальниками ЦЗ всіх рівнів за сприяння профспілкових, громадських організацій, товариств, засобів масової інформації, через проведення представницьких заходів (Дня рятівника, виставок, змагань, оглядів, конкурсів, тощо), розповсюдження друкованих матеріалів, створення відео - та електронної програмної продукції.