Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорн конспекти ЗН-3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Форми і методи пропаганди серед населення знань щодо захисту в умовах надзвичайних ситуацій.

Складні соціально-економічні умови, в яких опинилась наша держава, зростання техногенної напруги, кількості надзвичайних ситуацій, вимагають від органів влади, як в центрі так і на місцях, органів управління ЦЗ опанування новими формами діяльності, визначених законодавчими і нормативними актами щодо реорганізації захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій.

Керівному складу необхідно позбавитись байдужого ставлення до питань цивільного захисту і усвідомити, що від безпеки населення з урахуванням ризику виникнення НС, значною мірою залежатиме безпека нашої держави, її економічна і політична небезпека.

Основною метою пропаганди являється розповсюдження серед населення знань з питань цивільного захисту та цивільної оборони.

Пропаганда ЦЗ – це розповсюдження знань і іншої інформації з ЦЗ, способів і засобів захисту населення, вміння застосовувати ЗІЗ і діяти у НС, формування у людей віри в ефективність заходів ЦЗ.

Головне завдання пропаганди – озброїти населення знаннями з питань цивільного захисту, чим підвищити його готовність до грамотних дій в екстремальних умовах мирного і воєнного часу.

Вирішуючи це завдання, пропаганда об'єктивно доповнює навчальний процес, сприяє усвідомленому відношенню до заходів цивільного захисту.

Перед пропагандою ЦЗ стоять дві групи завдань: загальні і спеціальні.

Загальними завданнями є завдання добитися свідомого виконання кожним громадянином свого конституційного обов'язку і дій щодо захисту себе і інших людей в екстремальних умовах.

До спеціальних завдань пропаганди ЦЗ відносяться:

  • глибоке розкриття ролі і місця МНС в захисті населення і ліквідації наслідків НС;

  • підвищення активності громадян України в опануванні і засвоєнні способів і засобів захисту;

  • формування психологічної готовності до можливих випробувань;

  • формування високих морально-психологічних якостей;

  • навчання населення вмінню застосовувати ЗІЗ і діяти в НС;

  • сприяти підвищенню професійної підготовки о/с штабу і формувань ЦЗ;

  • привернути увагу громадськості до виконання таких заходів ЦЗ, як підготовка формувань ЦЗ, проведення комплексних і інших навчань, навчання населення за програмою ЦЗ.

Основні питання, які необхідно роз'яснювати і пропагувати серед населення:

- обов'язки посадових осіб і їх законодавча відповідальність за проведення заходів ЦО та цивільного захисту на підпорядкованих об'єктах незалежно від форм власності;

- права громадян України на захист свого життя і здоров'я;

- задачі цивільного захисту;

- обов'язки населення і порядок дій в екстремальних умовах мирного і воєнного часу;

- дії населення по попереджувальному сигналу "Увага всім!";

- способи захисту від небезпечних хімічних речовин;

- правила заповнення і поведінки в захисних спорудах;

- правила користування засобами індивідуального захисту;

- порядок проведення евакозаходів і правила поведінки на маршрутах;

- способи надання першої медичної допомоги і самодопомоги в критичних ситуаціях.

Ліквідація наслідків Чорнобильської катастрофи, стихійних лих у ряді областей України в минулому і сьогодні визначили предмет пропаганди ЦЗ. Він включає дії населення з сигналів оповіщення ЦЗ, правила користування засобами захисту, способи надання само- і взаємодопомоги, першої медичної допомоги, порядок заповнення захисних споруд, дії в екстремальних умовах. В пропагандистській роботі необхідно позбавитись формалізму, пустослів'я, вміти відому істину довести до людей переконливо, правдиво, щоб вона запам’яталась людям і опанувала їх розумом. Для цього необхідно більше уваги приділяти найпростішим, але перевіреним фактам, користуючись різними формами, методами і засобами пропагандистського впливу.